Kuka osaa lukea selvästi tekstiä? Missä öljyssä nyt saa paistaa ruokaa?

Vierailija

http://www.iltasanomat.fi/ruokala/ajankohtaista/art-1447120709129.html

utkimuksen mukaan monityydyttymättömien kasviöljyjen käyttö paistamisessa on yhteydessä syöpään.
Pitkään jatkunut vertailu tyydyttyneiden ja tyydyttymättömien rasvojen hyötyjen ja haittojen välillä saa jälleen uusia ulottuvuuksia.

Tutkimuksen mukaan paljon monityydyttymättömiä rasvahappoja sisältävissä kasviöljyissä kypsentämisen yhteydessä nimittäin vapautuu myrkyllisiä kemikaaleja, jotka on yhdistetty syöpään ja muihin tauteihin. Asiasta kerrotaan muun muassa De Montfortin yliopiston sivuilla ja The Telegraphissa.

Kyseessä on Leicesterin De Montfortin yliopiston professorin Martin Grootveldin tutkimuksista, joista yksi oli BBC-kanavan pyynnöstä tehty tutkimus, jonka tuloksia esitettiin osana BBC2-kanavan Trust Me I’m A Doctor -ohjelmaa heinäkuussa tänän vuonna. BBC pyysi useita vuosia aiheeseen perehtynyttä Grootveldia tutkimaan, minkä öljyn käyttö ruoanlaitossa on terveellisintä.

De Montfortin yliopiston laboratoriossa suoritettuja tutkimuksia varten vapaaehtoisia pyydettiin lähettämään näytteitä ruoanvalmistuksessa käyttämistään erilaisista öljyistä.

Useiden eri tutkimusten valossa johtavat tiedemiehet suosittelevat ruoan paistamista kasviöljyistä oliiviöljyssä ja kookosöljyssä, tai voissa tai ihrassa, sillä niiden mukaan runsaasti monityydyttymättömiä rasvahappoja sisältävän kasviöljyn käytöllä paistamisessa on yhteys syöpään. Paljon monityydyttymättömiä rasvoja sisältävät kasviöljyistä esimerkiksi auringonkukka-, rapsi- ja maissiöljy.

Käsitykset uusiksi?
Tutkimuksen tulokset uhkaavat kääntää nykyiset rasvasuositukset päälaelleen paistamisen osalta. Nykykäsityksen mukaan runsaasti monityydyttymättömiä rasvoja sisältävät öljyt, kuten maissi-, rapsi- ja auringonkukkaöljy, ovat terveellisempiä, kuin esimerkiksi eläinrasvat ja kookosöljy, jotka sisältävät paljon tyydyttynyttä rasvaa.

Tutkimuksissa kuitenkin huomattiin, että runsaasti monityydyttymättömiä rasvoja sisältäviä kasviöljyjä lämmitettäessä niistä vapautuu monimutkaisen kemiallisen reaktion seurauksena huomattavasti korkeampia pitoisuuksia aldehydi-nimistä yhdistettä, joka on yhdistetty muun muassa syöpään, sydänsairauksiin, dementiaan.

Paljon monityydyttymättömiä rasvoja sisältävässä kasviöljyssä paistamisen yhteydessä syntyvät myrkylliset sivutuotteet on lisäksi linkitetty raskaudenaikaisiin epämuodostumiin, tulehduksiin, kasvaimiin ja verenpaineen nousuun.

Grootveldin tutkimusryhmän testeissä kävi ilmi, että esimerkiksi englantilaistyyppinen fish&chips -ateria, jossa kala on paistettu paljon monityydyttymätöntä rasvaa sisältävässä kasviöljyssä, sisälsi jopa yli 100-200 kertaisen määrän myrkyllisiä aldehydejä verrattuna maailman ruokajärjestö WHO:n päivittäisiin saantisuosituksiin.

Sitä vastoin voin sekä kookosöljyn ja oliiviöljyn kuumentaminen testeissä tuotti huomattavasti vähemmän aldehydejä, kookosöljyn tuottaessa haitallisia kemikaaleja kaikista vähiten.

Kommentit (8)

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Nopean luvun jälkeen olisko niin että kookosöljyssä on hyvä paistaa ja oliiviöljyssä melko hyvä. 

Ei välttämättä. Saatoit kenties myös erehtyä.

Vierailija

Paistettu ruoka on aiemminkin tiedetty epäterveelliseksi. Keitä, höyrytä tai kypsennä uunissa. Ei se voikaan hyväksi ole. Lorauta öljyä vaikka salaatinkastikkeeksi. Ei sitä kuumentaa kannata.

ExoPol
Seuraa 
Liittynyt9.1.2015

No ihan siinä samassa rasvassa kuin tähänkin asti.

Itse ajattelen, että paistamisessa käyttämäni rasva ei minua tapa, ja jos tappaakin, niin varmaan myöhemmin kuin joku auto-onnettomuus tai tapaturma tai geeneissä oleva rintasyöpä tai joku hullu tuolla ulkona.

Vierailija

Rypsiöljyä on hehkutettu terveelliseksi ainakin viimeiset 10 vuotta ja olen sitä käyttänyt kaikessa ruoanlaitossa.

Kenet voin haastaa oikeuteen, jos saan sen vuoksi syövän?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat