Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

Kuntapäättäjä vaatii hätäkokouksessa: "Vartijoita tai poliiseja koululle"

Kuva: Hannu Karjalainen Jämsän vastaanottokeskus aloittaa toimintansa ensi viikolla.

Jämsän vastaanottokeskus aloittaa toimintansa ensi viikolla.

07:03

Jämsän sivistyslautakunnan puheenjohtaja Pekka Kataja (ps.) järjestää tiistaina lautakunnan hätäkokouksen, jossa hän esittää vastaanottokeskuspäätöksen peruuttamista. Katajan mukaan Jämsänkosken yläkoulun viereen sijoittuva vastaanottokeskus aiheuttaa todellisen turvallisuusuhan.

– Päätösesitykseni on, ettei vastaanottokeskusta voida perustaa niin pitkään kuin koulu sijaitsee vieressä. Jos keskus vastoin meidän näkemystä perustetaan, tulee meidän päättää turvajärjestelyistä. On asennettava turvakameroita. On itsestäänselvää, että välituntien aikaan pelkkä opettajien valvonta riitä. Tuskin saamme kuitenkaan poliisia paikalle joka välitunniksi, mutta sitten on palkattava vartioita, joilla on laajat valtuudet. Tämän maksavat Pihlajalinna ja Maahanmuuttovirasto, eivät Jämsän kaupunki, Kataja painottaa.

Kataja sanoo olevansa turvallisuusvastuussa sivistyslautakunnan puheenjohtajana. Hän joutui kutsumaan kokouksen koolle itsenäisesti, sillä Jämsän hallintojohtaja Annaliisa Lehtinen ilmoitti perjantaina, etteivät käsiteltävät asiat kuulu sivistyslautakunnan toimivaltaan.

– Lautakunta on viime viikolla kokoontunut eikä asia ollut siellä esillä. Vastaanottokeskuksen perustaminen ei kuulu sivistyslautakunnan toimivaltaan. Kaupungin tilojen turvallisuutta hallinnoi Tilakeskus. Kaupungin edunvalvonnasta ja yleisestä turvallisuudesta vastaa kaupunginhallitus, Lehtinen sanoo.

"Päätämme, että edellytämme"

Katajan mukaan koulun turvallisuuden täytyy voida olla sivistyslautakunnan hallinnassa. Ellei lautakunta voi päättää valvonnasta, aikoo se joka tapauksessa tehdä turvallisuusuhasta ilmoituksen poliisille.

– Päätämme, että edellytämme, että se taho joka tuo todellisen turvallisuusuhan koulun, hoitaa turvamies- ja kamerajärjestelyt sinne ja maksaa kaikki kustannukset.

Entä jos näin ei tapahdu?

– Päätämme, että me edellytämme näin. Jos he eivät meidän edellyttämiä päätöksiä toteuta, niin ihmettelemme, Kataja sanoo.

Kataja kertoo yrittäneensä selvittää Jämsään saapuvien turvapaikanhakijoiden taustaa.

– Uhkaa ei saa päästä syntynään ja nyt uhka on syntynyt. Olen ollut ennen tätä yhteydessä Maahanmuuttovirastoon ja myös Pihlajalinnaan. Sieltä on vain sanottu, ettei tiedetä ketä sinne tulee. Seassa voi olla vaikka minkälaisia henkilöitä, Isiksen taistelijoita tai sellaisia, joissa on poikkeuksellisia taipumuksia seksuaalisiin häirintään.

Yleisestä turvallisuudesta Suomessa vastaa poliisi – eikä se pidä Jämsän vastaanottokeskusta turvallisuusuhkana.

– En näe vastaanottokeskusta missään nimessä uhaksi. Poliisi ei voi sanoa, ettei mitään tapahdu. Yksittäistapauksia voi sattua sekä suomalaisten että ulkomaalaisten keskuudessa, linjaa rikoskomisario Ari Luoto Sisä-Suomen poliisista.

Poliisi ei pysty aukottomasti selvittämään henkilöiden taustaa eikä siten tulijoita pystytä erittelemään Katajan toivomalla tavalla.

– Poliisi selvittää henkilöllisyyden, matkareitin ja maahantulon. Lain mukaan maahantulleille henkilöille pitää järjestää majoitus.

Tutkintapyyntö poliisille

Sivistyslautakunnan hätäkokous järjestetään yhtä aikaa Pihlajalinnan järjestämän keskustelutilaisuuden kanssa. Pihlajalinnan vastaanottokeskus aloittaa toimintansa maanantaina.

Yhtiön viestinnästä vastaaja johtaja Terhi Kivinen kertoi perjantaina, ettei heillä ole tietoa kokouksen järjestämisestä osana Pihlajalinnan tilaisuutta.

– Kaikki ovat tervetulleita tiedotustilaisuuteen. Teemme yhteistyötä muun muassa kaupungin, poliisin ja läheisen yläkoulun rehtorin kanssa.

Jämsän hallintojohtaja Annaliisa Lehtisen mukaan tiistain sivistyslautakunnankokous ei tule olemaan päätövaltainen.

– Sivistyslautakunta voi puheenjohtajan kutsusta toki kokoontua pitämään kokousta, mutta katson, että kyseisessä kokouksessa ei ole asianmukaisesti valmisteltua esityslistaa, jonka perusteella se voisi tehdä päätöksiä. Sivistyslautakunta voi itse arvioida, mikäli se kokoontuu, onko kokous laillinen ja onko sillä edellytyksiä tehdä siinä päätöksiä. Tällöin viranhaltijoidenkin tulee siihen osallistua. Tässä vaiheessa viranhaltijoita on ohjeistettu, että kokouskutsua ei tarvitse noudattaa, Lehtinen linjaa.

Pekka Kataja on ilmoittanut tekevänsä poliisille tutkintapyynnön Lehtisen menettelystä. Hänen tiistain kokous pidetään joka tapauksessa.

– Jos viranhaltijat eivät tule paikalle he syyllistyvät virkavirheeseen, Kataja sanoo.

Pauliina Salminen

Pauliina Salminen

Keskisuomalainen

Kommentit (2)

Vierailija

Valitettavasti jo nyt on nähty, että yksittäistapauksia on ollut ympäri maata. Lihakeitolla kidutetut turvapaikanhakijat alkavat käydä epätoivoiseksi, kun luvattu kaksio Helsingin keskustassa ei olekaan odottamassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat