Vessanpöntöistä tietävät mammat, apua!

Vierailija

Vuokra-asunnossani on Ido-merkkinen pytty, jonka painikkeella voi valita ison tai pienen huuhtelun. Isokin huuhtelu on melko vähäinen, vaikka pönttö on varmasti jo yli kymmenen vuotta vanha eli ei mitään viimeisintä ekohuutoa. Kakan huuhtomiseksi yksi iso huuhtelu ei riitä, vaan pitää jäädä venailemaan, että säiliö täyttyy, ja huuhdella vielä kerran uudelleen.

Säästösyistä vedenpaineet on säädetty niin alhaisiksi, että säiliön täyttyminen kestää kauan. Voisiko olla mahdollista, että samalla kun huoltomiehet on käyneet vaihtamassa vedensäästösuuttimet asuntoihin, he olisivat tehneet jotain pöntöllekin? Vedenpainehan ei liity pöntön huuhteluvoimaan, sillä säiliön koko säilyy samana. Mutta onko mahdollista, että säiliön tilavuutta olisi jotenkin käyty pienentämässä? Jossain nuukuusketjussahan oli joskus vinkkinä laittaa tiiliskivi säiliöön veden säästämiseksi. Huoltomiehet tuskin tiiliskiveä laittaisivat, mutta jotain? Tehdäänkö sellaista?

En saa säiliön kantta auki tsekatakseni, neuvoja miten se avataan? Pelkällä voimalla vai esim. kiertämällä ja nostamalla?

Sivut

Kommentit (42)

Vierailija

Nuo ovat ihan hanurista nuo missä on se isompi ja pienempi nappi. En ole koskaan saanut sellaista huuhtelemaan kunnolla, veikkaan että se painomekanismi on rakennettu niin että sisällä oleva venttiili sulkeutuu liian nopeasti.

Vierailija

Neuvoja vielä, miten saan säiliön kannen auki ja jos tilavuutta/mekanismia voi säätää, miten sen teen? Pönttökin likaantuu uudelleen aina heti, kun ei huuhtele edes pissoja kunnolla. Jatkuvasti saa olla pesemässä. Ei tämmöisessä ekologisuudessa ole järkeä. Vierailta jää kakat lillumaan ja haisemaan, jos eivät jää seuraamaan tilannetta vaan laittavat kannen kiinni ennen huuhtelua. Noloa.

Vierailija

Vaikuttaako mitenkään jos nappia painaa pitkään pohjassa? Meilläkin on tuollainen hitaasti huuhteleva pönttö mutta auttaa kun pitää sen napin pohjassa pitkään. Ja eikö tuo säiliön täyttymistä säätelevä venttiili ole ihan siinä pöntön takana? Eli sitä voi itse säätää.

Vierailija

Onko pöntön vesisäiliö osa yhtenäinen vai onko siinä ns. kansipala? Jos on kansi, niin sitten vaan voimakkaasti kantta kääntämällä sen säiliön saa auki. Yhtenäisestä säiliöstä en osaa sanoa.

Vierailija

Pienemmän huuhtelun nappia painamalla tulee yleensä vain puoli desilitraa huonolla paineella, ei vie paperia mukanaan, sekoittaa pissan vain vähän hailakamman väriseksi. 

Joten jo näiden ekopyttyjen markkinoille tullessa painoin aina ja joka puolella heti isoa nappulaa. Eli tosi ekologista, kun se varmaan kuitenkin on keskimääräistä huuhtelua suurempi. 

Ihan susi koko "keksintö"?

Mutta vastaukseksi: ota yhteyttä isännöitsijään. Hän päättää huoltomiesten toimista ja veden paineesta. 

Vierailija

Ammattilainen ei ainakaan mitään tiiliskiviä asettele, älä sinäkään. Pahimmillaan johtaa pöntön painopisteen vääristymään ja pönttö alkaa heilua ja vuotaa. 

Tästä puolestaan pahimillaan seuraa kosteusvaurio vessan lattian rakenteisiin. 

Edelleen käänny isännöitsijän puoleen tässä asiassa. 

Vierailija

Vierailija kirjoitti:

Neuvoja vielä, miten saan säiliön kannen auki ja jos tilavuutta/mekanismia voi säätää, miten sen teen? Pönttökin likaantuu uudelleen aina heti, kun ei huuhtele edes pissoja kunnolla. Jatkuvasti saa olla pesemässä. Ei tämmöisessä ekologisuudessa ole järkeä. Vierailta jää kakat lillumaan ja haisemaan, jos eivät jää seuraamaan tilannetta vaan laittavat kannen kiinni ennen huuhtelua. Noloa.

Saat sen auki sitä nuppia "nostamalla", siis ota joku ruuvimeisseli avuksi ja  nosta sitä nuppia keskikohdalta varovasti molemmin puolin. Sitten sieltä alta paljastuu semmoinen muovinen osa jota kääntämällä voi vaikuttaa siihen huuhteluun. Sorry, en osaa tämän paremmin neuvoa, mutta se on ihan iisi juttu kunhan sen tajuaa (kokeilemalla).

Vierailija

Kannattaa kopauttaa vasaralla siihen säiliön kylkeen. Silloin siellä sisällä olevat säätövipstaakit vaihtavat paikkaa ja veden annostus muuttuu. Näin putkimiehet tekevät asettaessaan esisäädöt. Luultavasti heillä on se viimeinen kova lyönti jäänyt tekemättä ensiasennuksessa, mutta sen voit tehdä itsekin.

Vierailija

Sanon vaan, että yksinkertainen on turvallista. Aina kun lähdetään kikkailemaan (yhden vetohuuhtelun pöntöistä kahden eri painallushuuhtelun pönttöihin tai ethernet-piuhasta langattomiin yhteyksiin), ollaan pulassa.

Vierailija

Kiitos kaikille vastauksista. Sain säiliön kannen irti, lähinnä voimalla ja vääntämällä sivuun. Nostin sitä muutaman sentin ja siirsin sivuun muutaman sentin, vain jotta pääsisin taskulampun kanssa kurkkimaan,  miltä systeemi siellä näyttää. Ilmeisesti sulkumekanismi meni rikki tai pois paikoiltaan, koska nyt säiliö ottaa koko ajan vettä ja vuotaa sitä pönttöön. Huoltomies on kutsuttava.

On se kumma, kun ei voi edes kantta raottaa ilman että mekanismi menee kokonaan vituralleen. Sitten syytetään ihmisiä uusavuttomuudesta, kun ensin varustetaan niiden kodit laitteilla, joita ei voi itse edes tutkia varovasti.

Ymmärrän, että sähkötyöt kuuluu vain ammattilaisille, mutta sitä en ymmärrä, miksi koulussa piti kuunnella jaarituksia Elias Lönnrotin runonkeruumatkoista sen sijaan, että olisi tutustuttu vessanpöntön toimintamekanismiin. Ei se nyt niin ihmeellinen voi olla: vettä tulee sisään jostain ja menee toisesta paikasta ulos. Jossain on veden määrää säiliössä säätelevä mekanismi, ja jossain sulku, ettei vesi karkaa säiliöstä omi aikojaan. Ja ne pitää kiinnittää sitten kanteen sillä tavalla, että irtoavat paikoiltaan jos kantta siirretään kaksi senttiä.

Elämä tulee olemaan yhtä helvettiä sitten, kun älykodit tulee ainoiksi asumisvaihtoehdoiksi. Sori vuodatus.

Sivut

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat