Joko olet haravoinut lehdet pihalta?

Vierailija

Mä sain tänään osan haravoitua. Vielä pari kertaa, niin sitten on homma hoidettu. Hirmusesti niitä muuten tuleekin. Ainakin meillä. O_o

Sivut

Kommentit (26)

Vierailija

Missä sä asut? Mä Varsinais-Suomessa ja lehtiä on vielä puussa. Iso piha, joten en todellakaan haravoi ennen kuin kaikki lehdet on maassa. 

Vierailija

En. Pari viikkoa sitten aloitin ja tulin kuumeeseen ja sitä seurasi hirveä astmayskä. Nyt alkaa helpottaan, mutta en ala hommaan. Saa muu perhe hoitaa.

Vierailija

Meilläkin on puolet lehdistä vielä puissa. En kyllä hirveästi haravoi, en ole huomannut että nurmikko jotenkin kärsisi vaikka siihen koivunlehdet jääkin maatumaan.

Vierailija

Osa on jo haravoitu ja lehti-imurillakin vedelty, mutta lisää tulee. Ei tarvitse olla kuin näinkin mitätön rivaritilkku, kunhan asuu melkein metsän keskellä, niin johan on liki kaikki puulajit edustettuna :D Turussa ollaan, joten ilmojen puolesta vielä varmaan ehtii touhuta pihatöitä. Syyslannoitteet heittelin jo. Että osaakin olla hieno ilma :)

Vierailija

Mulla on sitä varten mies. Se haravoi kiltisti kompostorin viereen keon, josta sitten heittelen kompostiin lehtiä kuivikkeeksi. Loput se haravoi kasvimaalle katteeksi. Toimiva systeemi.

Vierailija

Hulluksi tulisin haravan varressa! Odotan ensin, että kaikki tulee alas. Mulla on keräävä ruohonleikkuri, ja lehtipuhallin, hoitelen homman niillä. Meillä on nyt viikonloppuna kaikki lehdet tulleet alas, metsän ja pihan erottavaa poppelirivistöä lukuunottamatta. Tontti 1,8 hehtaaria, joista pihakäytössä 5000 neliötä, monta vaahteraa, hevoskastanjaa ja tammea, loppu on entistä peltoa, nykyistä metsää. Poppelien lehdet voin onneksi puhaltaa metsään. Muut lehdet kippaan kasvimaalle ja käännän multaan. Tammen lehdet maatuu helpommin, kun on ruohoa seassa.

Vierailija

Olen 6x3h haravoinut. Vielä kaksi kertaa täytyy haravoida, loput voi ajaa ruohonleikkurilla lannoitteeksi. Pihalla omenpuita,koivuja, tammi,vaahteroita,ruusupuskia yms.

Vierailija

Lehtien haravointi on ruoan varastamista maaperän eliöiltä. Jos jätätte lehdet maahan, voitte yllätykseksenne keväällä havaita, että lehdet ovat hävinneet ja maaperä entistä muhevampaa.

Vai oletteko joskus kävelleet lehtimetsässä, jossa olisi kesällä viimesyksyisiä lehtiä maassa?

Vierailija

Pihan haravointi on usein tarpeetonta, kertoo Helsingin Sanomat.

Luontokin tykkää, kun pihapiirin siisteyteen suhtautuu huolettomammin.

- Kyllä luonto hoitaa lehdet. Haravointiin kiinnitetään ehkä liikaakin huomiota. Se on enemmän siisteysasia, toteaa Kotipuutarha-lehden päätoimittaja Maija Stenman Helsingin Sanomille.

Stenman neuvoo, että esimerkiksi koivun tai koristeomenapuun lehdet voi hyvin jättää maahan, sillä harvat lehdet eivät ole nurmikolle haitaksi. Samoin lehdet voi jättää kukkapenkkeihin, sillä ne suojaavat monivuotisten kasvien juuristoja.

Sen sijaan, jos pihassa on esimerkiksi vaahtera, jonka lehdet tippuvat ja muodostavat paksun lehtikerroksen, kannattaa suurin osa siivota pois. Paksu, hautova lehtikerros lisää Stenmanin mukaan sienitautien riskiä.

Myös lyhyen, ajetun ruohon voi hyvin jättää paikalleen.

Anna rehottaa - pihapiirin luonto tykkää

Pihaa ei kannata pitää liian huoliteltuna myöskään luonnon monimuotoisuuden tukemista ajatellen.

Yksi vaihtoehto on antaa osan pihasta villiintyä kukkakedoksi tai -niityksi - tai perustaa sellainen. Niitty on monimuotoisuudessaan täysin eri luokkaa kuin tasainen nurmimatto ja sen ylläpito vaatii vähemmän työtä.

Pihalle kerättyjä risu- ja lehtikasojakaan ei kannata siivota pois, sillä ne sopivat siileille talvehtimispaikoiksi.

Siilien elämää auttaa myös, jos jätät nurmen pidemmäksi tai osan pihasta luonnonvaraan, sillä näin tekemällä takaat siilien ravinnoksi käyttämille hyönteisille hyvät elinolot.

Lähteet: Helsingin Sanomat, Suomen luonnonsuojeluliitto, Siili kiikarissa -sivusto

Sivut

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat