Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

10v lapsesi lukitsee kaverin pimeään luokkaan ja seuraavana päivänä tönäisee kumoon. Mitä teet?

Vierailija

Tyttäreni luokalla on poika, jonka häiriökäyttäytymisestä kärsii moni oppilas. Viime viikolla tämä poika oli saanut tyttäreni lukittua pimeään luokkaan tunnin päätteeksi. Myöhemmin todettiin, että tämä oli myös opettajan virhe, kun oli luullut kaikkien tulleen luokasta ja pojan olevan viimeinen ja pyysi laittamaan oven perässään kiinni. Poika tiesi, että tyttäreni oli luokassa ja näki tilaisuuden, laittoi valot kiinni ja veti oven perässään kiinni. Opettaja oli jo niin pitkällä käytävässä, ettei kuullut tyttäreni huutoa. Tyttö löytyi itkuisena vasta tunnin päästä, kun siinä luokassa alkoi seuraava tunti.

Tapahtumaa seuraavana päivänä poikaa oli tietenkin rehtorin toimesta nuhdeltu ja oli saanut tarpeelliset rangaistukset. No, välitunnilla sama poika tönäisi tyttäreni kumoon ja haukkui ties millä sanoilla, kun tyttö oli laverrellut pojan edellispäivän teosta. Taas koulun puolelta tuli rangaistuksia ja meille koulun puolelta pahoittelut. 

Nämä tapahtumat olivat tiistaina ja keskiviikkona. Sanoin rehtorille, että yhteystietoni saa antaa pojan vanhemmille, jos he haluavat keskustella meidän kanssa näistä tapahtuneista. Meillä ei ole luokan vanhempien yhteystietoja, eikä niitä saa pyydettäessäkään koululta ilman asianosaisten lupaa.

No, nyt on syysloma ja jo torstai. Pojan vanhemmat eivät ole ottaneet vieläkään mitään yhteyttä. 

Onko todellakin niin, että jotkut vanhemmat eivät ota kiusatun oppilaan vanhempiin mitään yhteyttä? Siis ihan oikeasti? Oma lapsi kiusaa muita, mutta vain koulu hoitaa asian, vanhemmilla ei ole mitään vastuuta pahoitella tai käsitellä asiaa kiusatun kanssa?!

(Ja joo, tapahtumat eivät menneet ihan näin, koska muuten olisi tunnistettavissa. Mutta teon vakavuus, törkeys ja fyysisyys samanlaiset.)

Kommentit (7)

Vierailija

Niinhän se taitaa mennä, että kiusaavan häirikkölapsen vanhemmat ovat yleensä ääliöitä niin ihmisinä kuin kasvattajina, joten ei yhtään sikäli ihmetytä tuollainen moukkamaisuus.

Vierailija

Kuraattoriin yhteys ja jos mikään ei auta niin soitat lähipoliisille ja kerrot tilanteista. Meillä poliisi järjesti tapaamisen koulun kanssa viikon sisällä. Poliisi sanoi varoittavan sanan lapsen kiusajalle ja nyt on vähän rauhoittunut. Tämä keskustelu oli ennen kesää.

Vierailija

Monet vanhemmat eivät koskaan näe kiusaavassa lapsessaan mitään vikaa. He uskovat sokeasti, kun lapsi kertoo kaunistellun version tapahtumista. Kiusatusta tulee helposti syyllinen ja kiusaaja onkin se uhri.

Aika epäloogiseksi olet ap muokannut tapahtumat. Missä koulussa on sellaiset ovet, ettei niitä saa sisäpuolelta auki? Tai ettei luokassa ole valokatkaisijoita, vaan ne olisivat ulkopuolella? Tyttösi on aikamoinen tumpelo, jos jää tunniksi itkeä tihrustamaan luokkaan. Alakerroksen luokasta pääsee pois jopa ikkunan kautta, jos ovi ei aukeaisi. Tytölle kannattaisi opettaa itsepuolustusta.

Eiväthän nämä epäloogisuudet kiusaajaa pese puhtaaksi. Mutta jos tekijä olisi ollut minun poikani, niin varmasti olisi saanut "korvanmakiaa" kaiken rahan edestä, heti kun tieto tapahtumasta olisi kotiin asti ehtinyt. Seuraavana aamuna olisin lähtenyt mahdollisuuksien mukaan pojan kanssa kouluun ja siellä olisin selvittänyt uhrin kanssa tilanteen. Anteeksipyyntö on vähintä. Koulu rankaiskoon sitten parhaaksi katsomallaan tavalla.

Vierailija

Joo, vähän erikoinen toi luokkaansulkeminen, mutta unohdetaan se. 

Jos minun poikani tai tyttäreni kiusaisi muita lapsia, niin vaatisin hänen pääsyään kuraattorin puheille. Jossain mättää, kun lapsi kiusaa. Jos ei koulu olisi hoitanut anteeksipyyntö-showta koululla asiallisesti, niin kävisimme kiusatun luona pyytämässä anteeksi. Mutta jos se olisi hoidettu koulussa, eikä kiusaamista olisi tapahtunut vapaa-ajalla, en katsoisi tarpeelliseksi olla yhteydessä kiusatun vanhempiin. Lapsi saisi myös jonkun rangaistuksen puuhistaan kotona, vaikka koulu olisi jo rankutuksen hoitanut omalla tahollaan. 

Vierailija

Olisin ihan hirveän järkyttynyt, jos lapseni tekisi noin. Puhuisin vakavasti hänen kanssaan ja yrittäisin selvittää miksi teki niin. Puhuisin myös kiusatun vanhempien kanssa ja lapseni saisi pyytää anteeksi. Jos jokin vastaava toistuisi niin menisin kouluun mukaan vaikka viikoksi ja lapsi saisi istua välitunnit minun seurassani ja valvoisin häntä koko ajan.

Vierailija

ajatelkaa, jos töissä olis niinkun koulussa? oon nähny tosi "hauskan" (pysäyttävä ehkä oikea ilmaisu) videon netissä, missä yks vanhempi mies lähtee töihin ja miettii siinä selvästi, miten paska päivä sillä tulee olemaan (oikeen puku päällä jne hieno työpaikka) sit samanlaiset pukupellet vanhemmat miehet kiusaa sitä siellä, heittelee sen työpöydältä paperit pitki vittuja, pää vessanpönttöön jne ja nauraa räkättävät. lopuksi tulee teksti tyyliin, jonkun koulupäivät on aina tätä. aatelkaa, ettei joku saa suorittaa oppivelvollisuutta rauhassa. sinne on kuitenki pakko mennä. ja ei tunnu olevan mikään rikos, jos koulun seinien sisällä pistää toista turpaan, kun se on "vaan koulukiusaamista" melkosen perseestä taas.. kiitos ja anteeks

Vierailija

Jokainen vastuullinen ja lapsestaan oikeasti kiinnostunut vanhempi haluaisi selvittää tuollaisen asian kasvotusten, mutta täytyy muistaa että kaikki lapset ei tule mistään unelmakodista. Omat vanhempani olivat alkoholisteja, eikä heitä kiinnostanut lasten tekemiset tai tekemättä jättämiset. Vanhempainilloissa eivät käyneet koskaan. Koulusta tuleville tiedotteille lähinnä naureskeltiin.

Nyt kun itsekkin olen kasvanut ns. normaali-ihmiseksi ja on omia lapsia, helposti jopa minulta unohtuu, että on olemassa se toinen tyyppi perheitä, joissa lapset lähinnä vaan asuu, mutta ei heitä sen kummemmin kukaan kasvata. Tuollaiseen perheeseen kun ottaa yhteyttä, kannattaa varautua siihen, ettei yhteydenottoon suhtauduta mitenkään rakentavasti.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat