Onko hedelmien syönti ylipäätään tarpeellista?
Jokapaikassa mainostetaan hedelmien terveellisyyttä ja miten niitä pitäisi syödä päivittäin. Monet hedelmät eivät kuitenkaan kuulu luontaisesti Suomen oloihin (banaanit, mangot, appelsiinit, kiivit jne) ja sitä kautta suomalaisten luontaiseen ruokavalioon. Miten paljon OIKEASTI suomalainen tarvitsee näitä eksoottisia hedelmiä, voiko ilman niitäkin syödä terveellisesti ja täyspainoisesti?
Kommentit (25)
Itse syön hedelmiä makean nälkään. Olen ollut pahastikin karkkiholisti, joten hedelmät ovat nyt minun " nicoretteni" .
Mutta voihan niitä syödä jos haluaa.
Missään hedelmässä ei ole sellaista vitamiinia/hivenainetta, jota ei olisi kasvikunnan tuotteissa. Marjat on ravinne- ja vitamiinipitoisuuksiltaan aivan ylivoimaisia tuontihedelmiin verrattuna. Tuontihedelmistä ainoastaan avokado on huippuhyvä (erinomaista rasvaa ja vitamiineja). Pitoisuudet voi tarkistaa helposti www.fineli.fi
Marjoja syön läpi vuoden, kotimaisia hedelmiä (omenoita, tomaatteja yms.) vain sesongin mukaan.
Eli ei, hedelmiä ei tosiaan ole pakko syödä, mutta jos ei syö mitään kasviksia tai marjoja, on varmaan paras sitten syödä edes niitä hedelmiä.
tästä eteenpäin hedelmät vähemmälle ja syödä enemmän kotimaisia marjoja ja vihanneksia.
raa' at vihannekset. Vihreät, kovat ja kirpeät omenat muodostavat mun tuoreiden kasvisten syönnistä ison osan.
ulkomaalaisista hedelmistä. Parempi jättää syömättä ihan jo tästä syystä. Puhumattakaan siitä, että ovat todellisia sokeripommeja. Herkutteluun joskus, mutta ei niitä kannata syödä jatkuvasti.
Itse en kyllä jättäisi hedelmiä syömättä. Kyllä niistä nyt jotain suoja-aineita: hivenaineita ja vitamiineja saa. Kyllä pitää aika monipuolisesti marjoja ja vihanneksiakin syödä, että uskaltaa täysin jättää pois hedelmät. Muistaakseni olen jostain tutkimuksesta lukenut, että jo omenan kuoriminenkin (tai todella tarkka kuoren pesu) poistaa lähes kokonaan kaikki myrkyt omenasta.
Ja mitä on tää löpinä sokereista? Tuskinpa sitä nyt pelkästään hedelmistä lihoo, eiköhän se ole enemmänkin jokin muu mitä se ihminen suuhunsa pistää joka lihottaa:). Mutta turhahan sitä on yrittää teille Atkinsilaisille mitään tästä kirjoittaa...
ovat joita saadaan vain tuontihedelmistä?
Pahojakin ovat, en edes saattais syödä. Kotimaiset omenat on kyllä hyviä, varsinkin nuo oman puutarhan. Marjathan on aivan mahtavia vitamiinipommeja, ei voi hedelmiä niihin verratakaan. Hullulta tuntuu, että ihmiset kantaa selkä vääränä kalliita, maailman toiselta puolelta rahdattuja ja säilöntäaineilla kyllästettyjä hedelmiä kaupasta ja oman maan ihanat herkkumarjat mätänee metsiin! Ja kyllä on juureksetkin hyviä, raasteina, mehuna, kypsennettynä, " tikkuina" ...
Menevät uusiksi nämä myytit hedelmien suuresta vitamiinipitoisuudesta. Noilla vitamiineilla ulkomaan tuontihedelmät on aikanaan markkinoitu meille suomalaisille ja harva taitaa tietää, että esim. tavallinen kaali on huomattavasti appelsiinia parempi c-vitamiinin lähde.
atkins-ruokavaliossa nimenomaan tulee syödä hedelmiä!!! niin paljon kuin napa vetää lihan ja rasvan lisäksi!
Vierailija:
atkins-ruokavaliossa nimenomaan tulee syödä hedelmiä!!! niin paljon kuin napa vetää lihan ja rasvan lisäksi!
kun heillä on ollut mahdollisuuksia syödä hedelmiä ympäri vuoden. Aikaisemmin kansalla oli mm. c-vitamiinin puutosta kevättalvella. Sitä ei nykyään ole kun on tarjolla hedelmiä ympäri vuoden.
sisko on tuolla dietillä ja itse väitti minulle että kasviksia ja hedelmiä saa syödä niin paljon kuin haluaa ja itse syö päivittäin paljon hedelmiä.
Eipä tule kaalta kovin syötyä, parempi siis että syön edes sitä appelsiinia.
Hedelmissä (kuten myös marjoissa ja kasviksissa) on paljon muutakin kuin vitamiineja eli suoja-aineita, joista emme vielä tiedä paljoa. Esim. onhan antioksidantit keksitty vasta viime vuosina ja vielä emme kaikkea tiedäkään kaikkien esim. hedelmien sisällöstä! Omenissa on flavonoideja, tomaatissa lykopeenia. Kaikkia näitä tarvitaan ja ravinnosta voi tulla liian yksipuolista jos yhtäkkiä aletaankin vain suosia jotain kasvista.
Kotimaiset marjat ovat tietysti omaa laatuaan mutta voi kysyä mikä niiden ravintosisältö on näin kevätpuolella?
Mitä itse olen näistä asioista lukenut niin hedelmien syömisen hyöty kyllä voittaisi mahdollisen haitan esim. niiden sisältämät myrkyt.
Joten eiköhän kuitenkin ole parempi että syön esim. kiivin tai appelsiinin sen sijaan että korvaisin sen esim. karkilla? Kun kaalia en kuitenkaan syö.
Kukaan Atkinsin kirjan lukenut ei vedä hedelmiä " niin paljon kun napa vetää" .
Itse olen karppi - olen ollut jo yli 3 vuotta - ja syön kyllä silloin tällöin happamia hedelmiä talvelllakin. Greippi tai appelsiini silloin tällöin ihan maun vuoksi, avokadoa viikottain, mutta minä en laihdutakaan, vaan karppaan terveys- ja fiilissyistä. Kesällä sitten niitä kotimaisia hedelmiä, kuten edellä jo mainostin.
Tämäkään asia ei ole joko tai: ei marjojen ja kasvisten ylivoimaisen ravintosoällön (ja fruktoosin puutteen) tiedostaminen tarkoita, ettei hedelmiä voisi OLLENKAAN syödä. Kanattaa vaan ottaa asioiden oikeasta laidasta selvää eikä uskoa sokeasti markkinointiviestintää.
Vierailija:
Menevät uusiksi nämä myytit hedelmien suuresta vitamiinipitoisuudesta. Noilla vitamiineilla ulkomaan tuontihedelmät on aikanaan markkinoitu meille suomalaisille ja harva taitaa tietää, että esim. tavallinen kaali on huomattavasti appelsiinia parempi c-vitamiinin lähde.
C-vitamiini
appelsiini 51 mg / 100g
valkokaali 37 mg / 100g
Että se siitä sitten.
ja hedelmät eivät siihen kuulu. Ehkä joskus pieniä määriä, lähinnä " karkkeina" .Alkuvaiheessa ei lainkaan. Niissä on nopeita hiilareita ja vitamiinien kanssa on vähän niin ja näin. Toki c-vitamiinia ja muuta on, mutta vähemmän kuin ihmiset tietääkään. Parempia hedelmät on kuin sokerimössö herkut, kohtuullisina määrinä kai ihan ok. Itse syön enemmän marjoja. Lapsille kyllä tarjoilen hedelmiä, mutta en päivittäin.