Ruuneberin torttuja! Ohjeita kellään?
Kommentit (7)
Runebergintortut
Määrä Aines
(25 annosta, á 45 g)
200 g margariinia
2 dl sokeria
2 munaa
2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl jauhettua kardemummaa
2 dl (n. 110g) keksimuruja
2 dl (n. 80 g) manteleita jauhettuna
3/4 dl kevytkermaa
kiinteää vadelmahilloa
Kostutusliemi:
2 dl vettä
1/2 dl sokeria
2-3 rkl arrakkipunssia tai rommia TAI
muutama tippa rommiaromia
Pinnalle:
kiinteää vadelmahilloa tai marmeladia
Tomusokerikuorrutus:
1 dl tomusokeria
2 tl vettä tai sitruunamehua
(tai valmista sokerikuorrutusta)
Jauha mantelit ja keksit hienoksi monitoimikoneella. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan ja vatkaa seos tasaiseksi kummankin lisäyksen jälkeen. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää jauhoseos taikinaan koneen käydessä puolella nopeudella. Lisää kardemumma, keksimurut ja mantelit taikinaan, lopuksi kerma. Sekoita hyvin sekaisin, mutta älä vaivaa taikinaa turhaan.
Valitse mieluimmin ainakin 1/2 dl:n vetoisia, mahdollisimman jäykkiä ja korkeareunaisia paperi- tai alumiinivuokia. Alumiinivuoat on syytä voidella sulalla rasvalla. Jätä vuoat hiukan vajaiksi ja paina jokaisen keskelle syvennys jauhotetulla sormella. Pane jokaiseen noin 1/2 tl kiinteää vadelmahilloa tai marmeladia. Lado vuoat pellille harvaan ja paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 13 - 15 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.
Kiehauta vesi ja sulata siihen sokeri. Mausta alkoholilla tai aromilla ja taputtele liemi esimerkiksi pullasudilla heti uunista oton jälkeen pariin kertaan tortun pintaan. Lisää kuumien torttujen keskelle vielä 1/2 tl vadelmahilloa kuhunkin ja anna torttujen jäähtyä.
Mittaa tomusokeri pienen kulhon pohjalle ja lisää sitruunamehua vain sen verran, että sokeri kostuu ja syntyy notkea massa. Lusikoi massa esimerkiksi muovipussin kulmaan. Tee kulmaan pieni reikä ja pursota kuorrutus renkaaksi hillon ympärille. Anna sokerikuorrutuksen kuivahtaa peittämättä ja tarjoa tortut hyvän kahvin kanssa.
Runebergin kakku
Määrä Aines
150 g Pirkka-margariinia
11/2 dl sokeria
1 tl Pirkka-vanilliinisokeria
2 munaa
11/2 dl Pirkka-vehnäjauhoja
1 dl keksinmuruja (esim.Pirkka-kaurakeksejä)
1 dl manteleita jauhettuna
11/2 tl Pirkka-leivinjauhetta
3/4 dl maitoa
2-3 tippaa karvasmanteliöljyä
Täytteeksi ja koristeeksi:
3 dl Pirkka-vadelmahilloa
1 dl tomusokeria
1 rkl vettä
Vaahdota huoneenlämpöinen margariini ja sokeri. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita kuiva-aineet keskenään. Lisää jauhoseos kerman ja karvasmanteliaromin kanssa taikinaan. Sekoita taikina tasaiseksi.
Voitele tasapohjainen kakkuvuoka (halkaisijaltaan 22 cm) ja levitä taikina vuokaan. Paina pikkulusikalla kuopat symmetrisesti (kuten kellotaulussa) kakkutaikinaan. Täytä kuopat teelusikallisella vadelmahilloa. Paista kakku 200 asteisessa uunissa alimmalla tasolla noin 25 minuuttia. Kumoa kakku ja anna jäähtyä ennen koristelua. Sekoita koristelua varten tomusokeri ja vesi keskenään paksuksi juoksevaksi tahnaksi. Pane vadelmahilloa nokareina kakulle (kuten kellotaulussa)ja ympyröi hillot sokerivesikuorrutteella.
joka kuulema on ollut suosittu ja kyselty.
Vois löytyä nettiversionakin HS:n sivuilta?
Voisiko joku ystävällisesti kirjoittaa sen ohjeen, kun ei sivuille pääse kuin rekistöröityneet ja täällä susirajalla ei Hesari kuulu valtalehtiin.
200 g margariinia
2dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 munaa
2dl mantelirouhetta
1dl korppujauhoja
3dl vehnäj.
2 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
1 dl kevytkermaa
(punssia)
Koristeeksi: vadelmahilloa ja tomusokeria
1. Vatkaa pehmeä margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat vatkaten.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita joukkoon kerma.
3. Voitele muffinipellin syvennykset ja jaa taikina koloihin. Paistaa 200 asteessa nion 15 minuuttia. (Kostuta punssilla.) Koristele tortut.
Tein tänään Runebergin torttuja tuolla Hesarin ohjeella. Modofioin sen verran itse, että käytin korppujauhon sijaan murskattuja piparkakkuja. Piparkakut murskasin pakastepussissa kaulimella, tuli oikein hyvää " piparkakkujauhoa" . Tortuista tuli oikein maukkaita ja sopivan kosteita, en kostuttanut niitä lisää. Lapsiin (ja meihin aikuisiin) tortut upposivat pikavauhtia...
Taidan kokeilla useampaa versiota, jotta lemppari löytyy. Olemme melkoisia herkkusuita ja kausiherkut on mukavaa vaihtelua!
200g laktoositonta margariinia
2dl sokeria
vaahdotetaan
lisätään kaksi munaa,yksitellen
mukaan yhteen sekoitetut kuivat aineet:
- 2dl vehnäjauhoja
- 2,5dl korppujauhoja
- 2tl leivinjauhetta
sekä karvasmanteliöljyä (apteekista ainakin saa) jos on, ei välttämätön
Annostellaan leivos/muffinivuokiin (tasoita veteen kostetutella lusikalla pinta tasaiseksi, jätä hyvä kohoamisvara) ja paistetaan 200 asteessa n.10-15 min. Lämpimään torttuun voi sormella painaa hillolle kuopan (ei välttämätön). Jäähtyneet tortut voi kostuttaa kevysesti ves´+konjakki/mantelilikööri/romminesteellä. Päälle vadelmahilloa sekä tomusokerikuorretta. NAM. helppoja ja nopeita tehdä. Annoksesta pitäisi tulla 24 runebergia.
Tortut on aikas matalia noissa leivosvuoissa, mutta jos joku keksii miten saisi sellaisia korkeita runebergeja, niin vinkkejä vastaanotetaan ;-)).