Soseista
Hei!
Sinuna en vielä alkaisi soseita valmistamaan.
Soseiden valmistus on helppoa ja nopeaa, eikä pakastaminen paranna ravintoarvoa, eikä ainakaan pitkä pakastus aika.
Perunasose pakastimessa vetistyy ja rakenne muuttuu kurjaksi.
Eli kun sitten joskus, ehkä kun vauva on 4kk, ja mahdollisesti haluatte aloitella sosekokeilut kannattaa soseita tehdä.
Aluksi määrät ovat todella pieniä, lusikallinen pari. Eli ei kannata suuria pakastusmääriä tehdä. Itse tein ensin jääpalarasiaan soseet. Sitten kun määrät kasvo niin aloin laittaan lasiseen pilttipurkkiin. Nykyään pakastan puolen litran pakastusrasiassa.
Itse pakastelin aluksi bataattisosetta. Siitä saa samettisen pehmeää ja maukasta. Perunasoseen kannattaa valmistaa aina sitä mukaa kun menee.
Meillä nykyään on kasvissosetta (esim. porkkana, -kukkakaali, -parsa, -purjo) valmiina pakastimessa, sitä lisään sitten keitettyyn perunaan.
Teen myös kastikkeita ja patoja valmiiksi joista saan sitten lisättyä lihan, kalan tai kalan ruokaan. Meillä ei allergioita onneksi tunneta.
Kasvissoseen teen siten että isoon höyrykattilaan ensin porkkanapalat höyryyn ja n.15 min jälkeen muut kasvikset. Mitä milloinkin. Sauvasekoittimella hyvin pehmenneet kasvikset soseeksi, keitinlientä tarpeen mukaan. Ei kyllä tarvi paljoa laittaa kun soseen voi notkistaa tuttelilla tai äidinmaidolla sopivaksi.
Kasvissoiseisiin saa vaihetlua pakastekasviksita jos ei halua tuoreesta alkaa valmistaan.
Mukavaa odotuksen loppuaikaa.
Ei kannata vielä huolehtia soseasioiden kanssa. Niihin on vielä aikaa. Ja kesällä kun vihannekset on parhaillaan ja halvimmillaan on niiden aika. Talvella kotimaiset kasvikset alkaa olla jo hinnoissaan.
T. Leahki ja STT 10kk
Oli siis tarkoitettu Suville kysymykseen soseista. Anteeksi sotku.