Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Heh, eilen oli Duodecimissa uutinen "Kasvissyöjät

Vierailija
01.02.2013 |

kolmanneksen pienemmässä sydäntautiriskissä" mutta eipä ole näkynyt tätä tulosta iltisten lööpeissä. Nyt sitä ei harmi kyllä enää pääse lukemaan kun yritin valistaa palstaa.

Kommentit (10)

Vierailija
2/10 |
01.02.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

jos olisi tulos että karppaus vähentää noin paljon riskiä niin olisi kyllä isot otsikot...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
4/10 |
01.02.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset
Vierailija
5/10 |
01.02.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

että kasvissyönti vähentää sydäntautiriskiä, ei se, mitä ip-lööpit kiljuvat.

Ei tarvitse ruveta kokonaan kasvissyöjäksi, vaan voi vain lisätä hyviä kasvisruokia (vaikka etelä-ranskalaisia, intialaisia, thaimaalaisia, italialaisia ...) perheen ruokavalioon.

Loppujen lopuksi, mikä uutinen tuo nyt on? Jos ei syö mahdottomasti makkaraa, niin sydän voi paremmin. Kasvissyöjät myös napostelevat vähemmän ja terveellisemmin kuin sipsejä ja suklaata mättävät.

Vierailija
6/10 |
01.02.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

pidentävän elinikää keskimäärin 3 vuotta ja vähentävän esim. monien syöpien riskiä. Tietoa tästä http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10479227



Joku tuossa yllä esitti sen että kasvisten lisääminen sekaruokavalioon hoitaisi saman asian. Tästä ei kuitenkaan ole tutkimusnäyttöä. Itseänikin kiinnostaisi tuo asia kovin, koska olemme meidän perheessä sekasyöjiä, mutta syömme huomattavasti paljon perinteistä suomalaista ruokavaliota enemmän kasviksia. Useina päivinä viikossa on ihan pelkkää kasvisruokaa esimerkiksi. Olisi kiva nähdä vertailututkimus paitsi keskiverrosti syövän sekasyöjäväestön ja vegejen terveyserosta, myös erittäin kasvispainotteisesti syövien sekasyöjien (esim. Välimeren ruokavalion noudattajien) ja vegejen terveyseroista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/10 |
01.02.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

kylläkin antaa lapselle mäkkärirahaa jos koulussa uskalletaan harkitakaan yhtä kasvispäivää viikossa.

Vierailija
8/10 |
01.02.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tutkimus: Kasvissyönti pitää sydäntaudit loitolla - 1/3 pienempi riski



Share on facebook Share on blogger Share on google Share on print More Sharing Services

0

Kasvissyönti saattaa vähentää riskiä sairastua sydäntauteihin. Tuoreessa brittitutkimuksessa kasvissyöjien riski kuolla sydäntauteihin oli peräti kolmanneksen pienempi kuin sekasyöjillä.



"Erot selittyvät todennäköisimmin kasvisruokavalion vaikutuksella kolesteroliin ja verenpaineeseen", sanoo tutkimusta johtanut Francesca Crowe Oxfordin yliopistosta. "Se puolestaan osoittaa, miten tärkeässä roolissa ruokavalio on sydäntautien ehkäisemisessä."



Tutkimuksessa oli mukana huimat 45 000 brittiä ja skottia niin sanotusta EPIC-aineistosta, joista 34 prosenttia oli kasvissyöjiä.



Vegetaristien näin suuri osuus on harvinaista tämänkaltaisissa tutkimuksissa, ja antaa tuloksille huomattavaa painoarvoa. Kyseessä on myös samalla suurin Englannissa toteutettu tutkimus, jossa on vertailtu kasvissyöjien ja sekasyöjien sydäntautiriskiä.



Tulokset osoittivat, että kasvissyöjien riski sairastua sydäntauteihin oli 32 prosenttia sekasyöjiä pienempi. Myös verenpaine ja kokonaiskolesteroli olivat kasvissyöjillä alhaisempia kuin sekasyöjillä, ja lisäksi he olivat keskimäärin sekasyöjiä hoikempia.



Tulosten analysoinnissa otettiin huomioon lukuisia taustamuutujia, kuten ikä, tupakointi, alkoholinkäyttö, liikuntatottumukset, koulutustaso ja sosioekonominen asema.



Normaalin kyselytutkimuksen lisäksi noin 20 000 vapaaehtoiselta mitattiin verenpaine ja heiltä otettiin verinäyte kolesterolimittausta varten.



Tutkimuksen julkaisi American Journal of Clinical Nutrition.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/10 |
01.02.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

n. 1-3 liha-ateriaa viikossa, ja punaista lihaa vaan joka toinen tai kolmas viikko - punainen liha on monissa tutkimuksissa todettu haitallisemmaksi. Ei siis myrkylliseksi tms., mutta suositus esim. syöpäjärjestöillä on että max 500 g/viikossa per naama. Yleensä niillä liha-aterioillakaan ei hirveästi lihaa mene, olisiko meidän perheen (2 aikuista ja ekaluokkalainen) lihankulutus yhteensä ehkä 500-1000 g per viikko eli n. 170-340 g per henkilö.

pidentävän elinikää keskimäärin 3 vuotta ja vähentävän esim. monien syöpien riskiä. Tietoa tästä <a href="http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10479227" alt="http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10479227">http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10479227</a&gt;

Joku tuossa yllä esitti sen että kasvisten lisääminen sekaruokavalioon hoitaisi saman asian. Tästä ei kuitenkaan ole tutkimusnäyttöä. Itseänikin kiinnostaisi tuo asia kovin, koska olemme meidän perheessä sekasyöjiä, mutta syömme huomattavasti paljon perinteistä suomalaista ruokavaliota enemmän kasviksia. Useina päivinä viikossa on ihan pelkkää kasvisruokaa esimerkiksi. Olisi kiva nähdä vertailututkimus paitsi keskiverrosti syövän sekasyöjäväestön ja vegejen terveyserosta, myös erittäin kasvispainotteisesti syövien sekasyöjien (esim. Välimeren ruokavalion noudattajien) ja vegejen terveyseroista.

Vierailija
10/10 |
01.02.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

että kolesterolilla on kyllä väliä ja että moni karppi ottaa ison riskin.

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: viisi viisi kahdeksan