Apua! Mistä johtuu että vatsani turpoaa syömisestä?
Aamupalasta vatsa ei turpoa, lounaasta hieman (ehkä normaalisti) mutta iltapalasta vatsa kasvaa rantapalloksi. Mikä voisi olla syynä? Mättääkö jokin ruokavaliossani? Tässä esimerkki tavallisesta päivästä:
aamupala (7): 1/2 rahkapurkki+ mustikoita+ 1/2 banaani seoksena, lasi vettä
lounas (12): kasvis-pastavuokaa (papuja,linssejä proteiinin lähteenä), salaattia, näkkäri ja lasi vettä
päivällinen/iltapala (18): vihreä tee hunajalla, moniviljasämpylä juustolla, salaatilla, paprikalla ja appelsiini, mangojogurtti
onko tuossa päivällinen ja iltapala yhdistelmässä liikaa kun vatsa turpoaa kovasti ja pitää makoilla sohvalla sulattamassa 30min vähintään
Kommentit (7)
Jos puolen tunnin sulattamisella pääset, niin hyvä. Minä sulattelen päivän pääruokaa yleensä noin tunnin, pari ja sitten käyn lenkillä. Ei ole vaarallista, jos ei tule mahakipuja tms.
jakaisit tuon iltapala-päivällinen annoksen kahdelle aterialle. Sittenhän näet helpottaisiko tilanne.
vatsa turpoaa paljon. Tekee hieman kipeää ja epämukavan/laiskan olon. Menee tuntikin sohvalla maaten. Jos napostelen vielä pari keksiä, suklaapatukan tai muuta makeaa on olo aivan hirveä ja kestää pitkään. Ja alkaa vielä pierettää. Voiko jokin allergia puhjeta näin aikuisena yllättäen? -ap
(lidl:n paistopiste sämpylä) Kun minulla on vaikeuksia syödä tuollainen kokonaan vaikka nälkä olisi kova.
Ei hirveän isolta minusta kuulosta, itse söisin mielummin lämpimän aterian.
liian kovaksi, niin vatsa turpoaa ihan törkeesti!
Jos vetää edes yhden leivän välissä, niin auttaa.
Useimmilla ihmisillä ensinnäkin päivän aikaan jonkin verran vatsa turpoaa ihan johtuen suolistobakteerien täysin normaalista toiminnasta.
Mutta jos turvotus on älytöntä tai siihen liittyy kipuja tai epämukavaa tunnetta, voi kyllä miettiä olisiko ruokavaliossa tai ruokarytmissä syytä siihen. Se on tosi yksilöllistä mikä sen kullekin aiheuttaa. Esim. itselläni vatsa ei kestä paljoa kuitua. Esimerkiksi tuo näkkäri ja moniviljasämpylä tekisi mulle pöhön, mutta jos vaihtaisin ne valkoiseen leipään ei enää mitään ongelmaa. Jollain toisella taas toisinpäin. Jollain ongelman aiheuttaa taas maitotuotteet, toisilla tietyt kasvikset kuten sipuli, kaali, pavut (pavut on yleensä tosi turvottavia).
Tuotahan on kyllä aika helppo kokeilla mikä sen itsellä tekee. Kokeilisin sinuna pari tavallisinta, eli ensin olla vaikka viikon ilman kokojyväviljatuotteita, tai ehkä viljatuotteita kokonaan (osa on herkkiä kaikille viljoille). Sitten vaikka ilman maitotuotteita. Jos nämä ei auta sitten niitä kasviksia kokeilemaan mikä vaikuttaa.