Resepti kunnolliseen ja hyvään karjalanpaistiin? En ole koskaan syönyt sitä!
Olen suomalainen, syntynyt Varsinais-Suomessa. Asunut 19-vuotiaaksi saakka Yhdysvalloissa. Nyt ikää 27 ja äiti ja siksi tällä palstalla.
Ihmetyttää, kun joka ikiseen juhlaruokakeskusteluun tulee esiin karjalanpaisti. Ei meidän perheessä kukaan ole koskaan pitänyt sitä juhlaruokana. Eikö se ole vain lihakastike niin kuin palapaisti. Sitä teen arkiruokana perheelle joskus perunoitten kanssa.
Mutta millainen on se oikea juhlallinen karjalanpaisti? Haluaisin joskus kokeilla!
Kommentit (19)
paista lihat (1kg) pannulla (fifty-fifty possua ja nautaa), kuori ja pilko samaan aikaan porkkanaa(2-4), lanttua (½) ja sipulia (1-2) voideltuun uunivuokaan. Lisää muutama laakerinlehti, mustapippuria (5-10 kpl) ja suolaa (1-2 tl).
Kiehauta lopuksi vettä (½ l) lihapannulla ja kaada vuokaan, lisää hanasta jos lihat eivät vielä peity. Paista 175 asteessa kolme tuntia.
ja niiden juhlavuus vaihtelee. Meille karjalanpaisti ei ole arkiruokaa ihan sen takia, että arkena ei ole aikaa siihen hauduttamiseen. Ei tosin ole palapaistikaan, samasta syystä. Se on sitten eri asia, jos jollekulle lihakastike ei koskaan voi olla juhlaruoka, vaan lihan on aina oltava kokonaisena paistina tai pihvinä.
Mun mielestä paras karjalanpaisti tulee näin, mutta joku voi jo toki kyseenalaistaa, onko tämä edes karjalanpaistia.
Ensin otetaan lihat (nautaa ja lammasta, sianlihaa monet käyttävät myös, mutta mä en ole oikein sianlihan ystävä) ja ruskistetaan ne kevyesti. Sitten laitetaan pataan lihat, kourallinen pippureita, sopivasti suolaa ja sen verran nestettä (vettä) etttä lihat juuri ja juuri eivät peity, kansi päälle ja työnnetään tämä uuniin pariksi tunniksi. Sen laakerinlehden voi laittaa myös. Jos tekee leinvinuunissa, missä ehdottomasti tulee paras tulos, kannattaa tarkistella välillä, että neste ei kiehu pois. Uuni kun on alkuvaiheessa usein kuuma.
Parin tunnin päästä pata otetaan ulos uunista ja lihat kerätään lautaselle. Sitten pataan pannaan alimmaiseksi reipas kerros isoiksi palasiksi paloiteltuja porkkanoita tai nauriita tai lanttuja ja sipuleita. Näiden päälle valutetaan ruokalusikallinen tai pari hunajaa ja jos haluaa niin sekaan esim pari timjaminoksaa tms. Ladotaan lihat siihen päälle ja laitetaan kansi tiukasti kiinni. Haudutetaan uunissa noin tunti lisää. Tällä menetelmällä lihasta tulee mureaa ja vähän kuivalla tavalla ylikypsää. Jos haluaa lihan pysyvän "märkänä", kannattaa liat jättää padan pohjalle ja laittaa juurekset lihojen päälle. Nestettä on silloin myös lisättävä niin, että juurekset melkein peittyvät, muuten niistä tulee ankean nahistuneita.
Possua, nautaa ja hirveä
pari sipulia
pari porkkanaa
maustepippureita
laakerinlehti
suolaa
vettä
Vuokaan pohjalle porkkanaa paloina, siihen päälle sipulia lohkoina ja mausteet mukaan. Lihat sopivina suupaloina tähän päälle. Kiehuvaa vettä sen verran, että lihat juuri ja juuri peittyvät.
Aluksi paistetaan 200 asteessa uunin alatasolla reilu puoli tuntia ilman kantta, laitetaan kansi päälle ja lämpö lasketaan noin 150 asteeseen. Annetaan muhia ainakin kolme tuntia. Lihoja voi käännellä välillä, jos tuntuu että muuten päällimmäiset kuivuu.
teidän paistinne ovat enemmänkin lihapatoja.
teidän paistinne ovat enemmänkin lihapatoja.
Karjalanpaistiin eivät kuulu mitkään porkkanat ja lantut!
Aitoon karjalanpaistiin ei tule porkkanoita tai lanttuja. Ei myöskään pippureita, laakerinlehtiä tai sipuliakaan.
Siihen tulee:
Nautaa, porsasta, lammasta
Vasikan munuainen
Suolaa
Vettä
Aitoon karjalanpaistiin ei tule porkkanoita tai lanttuja. Ei myöskään pippureita, laakerinlehtiä tai sipuliakaan. Siihen tulee: Nautaa, porsasta, lammasta Vasikan munuainen Suolaa Vettä
eli mieluummin karjalanpaistia ilman aitoutta!
Meillä päin pohjois-karjalassa paistia syödään niin arkena kuin juhlana, yksinkertaisimmillaan (ja parhaillaan) näin:
naudanlihaa kuutioina (tai halutessaan possua sekaan)
Sipulia isoina lohkoina
isoja porkkanapötkyjä :D
suolaa
maustepippuria reilusti
muutama laakerinlehti
vettä niin että kaikki peittyy juuri ja juuri
Halutessaan voi lihat käyttää pannun kautta mutta ei pakollista jos ensin laittaa uunin n.250 asteeseen puoleksi tunniksi ja sen jälkeen n.175 astetta ja vähintään 4 tuntia, usein paisti tarvitsee 5 tuntia paistumisaikaa.
Naudan paistia nimenomaan vai filettä? Entäs possunliha? Se ei kuulu meidän ruokavalioon oikeastaan ollenkaan vaikka ei mitään uskonnollista syytä siihen olekaan? Possun sisäfilettä? Olen huomannut sellaisia tyhjiöpakattuja kokonaisia sisäfileitä. Hirvi tai lammas ei meillä oikein maistu.
AP
Naudan paistia nimenomaan vai filettä? Entäs possunliha? Se ei kuulu meidän ruokavalioon oikeastaan ollenkaan vaikka ei mitään uskonnollista syytä siihen olekaan? Possun sisäfilettä? Olen huomannut sellaisia tyhjiöpakattuja kokonaisia sisäfileitä. Hirvi tai lammas ei meillä oikein maistu.
AP
Hitaasti kypsyviä paloja, eli paistia, rintaa, potkaa, luut mukana. Ehkä kaikkein tärkeintä on kuitenkin kypsytys. Lientä pitää olla sen verran, että lihapalat peittyvävät puoliksi. Näin saadaan yhdistelmä pehmeäksi muhinutta ja kuivakkaaksi paahtunutta lihaa.
[/quote]
Hitaasti kypsyviä paloja, eli paistia, rintaa, potkaa, luut mukana. Ehkä kaikkein tärkeintä on kuitenkin kypsytys. Lientä pitää olla sen verran, että lihapalat peittyvävät puoliksi. Näin saadaan yhdistelmä pehmeäksi muhinutta ja kuivakkaaksi paahtunutta lihaa.
[/quote]
Lihojen lisäksi vain sipulia, vettä, suolaa ja ehkä pari pippuria.
Ja jos vaan mitenkään mahdollista niin tee karjalanpaisti leivinuunissa!
On aivan erimakuista, paljon paljon parempaa kuin sähköuunissa tehty.
Meillä syödään siis karjalanpaistia syksyllä, talvella ja keväällä eli silloin kun uunia pitää lämmityksen vuoksi lämmittää.
Itse laitan karjalanpaistin mietoon lämpöön koko yöksi.
Liha on kypsyny niin pehmeäksi että hajoaa kun vähän haarukalla liikauttaa :b
100-125 astetta ja kypsymisaika vähintään se 8 tuntia, voi olla joskus enemmänkin. Meillä syödään karjalanpaisia siis yleensä viikonloppuisin, kun tuo kypsymisaika on pitkä, mutta niin siitä tulee parasta kun se saa olla kauan siellä uunissa ja muhia! :)
hyvät ihmiset, tiedättekö te mikä on hyvää lihaa? En nyt tarkoita mahdollisimman rasvatonta, nopeimmin kypsyvää ja ehkä jopa nirsolle lapselle kelpaavaa, vaan oikeasti hyvää ja maukasta.
Se on hitaammin kypsyvä liha, jossa on maku mukana. Jos ette usko, niin kysykää vaikka joltain keittiöalan ammattilaiselta -tai julkkiskokilta, niiden puheita uskotte varmasti parhaiten.
Hyvin tehty karjalanpaisti, ilman ylimääräisiä juureksia, on hyvää. Meillä se on arkiruokaa, koska en ole itäsuomalainen. Itäsuomalaiselle karjalanpaisti piirakoiden kanssa on perinneruokaa, jota tarjotaan myös jouluna.
Se on vedessä haudutettua lihaa. Vähän mausteena suolaa ja kokonaisia pippureita. Miten se VOISI ola hyvää ja kunnollista?
Meillä juhla karjalanpaistia, vaikka ei karjalanpaistia olekaan. Perus läskitön karjalanpaisti on hyvää juhlaruokaa koska voi valmistaa etukäteen isollekin porukalle suht helposti ja halvasti.
mautonta sontaa.
tee mieluummin tämä, hyvä version 'karjalanpaistista' :)
http://www.jamieoliver.com/recipes/beef-recipes/beef-ale-stew-1
Se on vedessä haudutettua lihaa. Vähän mausteena suolaa ja kokonaisia pippureita. Miten se VOISI ola hyvää ja kunnollista?
Jos äidillä on asenne tuollainen,niin ei ihme että kakarat nirsoilee ja täyttää mahansa jollakin mäkkäripaskalla...
Karjalanpaistia helpompaa ja parempaa liharuokaa ei olekaan.
Se on ihan arkiruokaa, mihin on heitetty eri lihojen halvimmat ja hitaimmin kypsyvät palat. Myös sydäntä, munuaisia ja keuhkoja on käytetty.