Täytyykö ruoan kanssa olla lisukkeena salaattia, jos
ruoassa itsessään on esim. wokki-vihanneksia mukana ja korvaan noilla vihanneksilla pastan/riisin/perunan?
Esimerkkiateria: broilerisuikaleita ja hemapaa, voiko ateria koostua pelkästään noista vai tarvitseeko vielä sen puoli lautasta salaattia?
Kommentit (8)
ja lisukkeena salaattia/porkkanaraastetta.
Mutta eihän se ole mikään "täytyy"-asia. Jokainen päättää itse, minkä verran kasviksia syö vai syökö ollenkaan.
Mun muistin mukaan ne kuuluu viljoihin.
ja maissi ovat ravintosisällöltään lähempänä makaronia kuin "normivihanneksia", eli ehkä kuitenkin pitäisi vielä olla salaattia.
Siis tietenkään yhdellä tietyllä aterialla ei välttämättä tarvitse olla mitään, mutta se lautasmalli on systeemi, jonka mukaan koko päivän kaikkie ruoka-ainesten suhteen pitäisi jakautua. Eli joko joka lautasella puolet pitäisi olla kasviksia ja viidennes jotain proteiinipitoista - tai sitten koko päivän ruoista puolen kasviksia ja viidennes jotain proteiinipitoista. Eli voithan sä syödä yhden aterian vaikka pelkästään sitä broileria (älä nosta sen määrää kuitenkaan yli 200 gramman) jos sitten syöt lopunpäivää pelkkiä kasviksia, salaatteja jne.
Noin periaatteessa osan kasviksista on hyvä olla kypsennettyjä ja osan tuoreita. Tuoreet kasvikset ovat tärkeitä, koska niissä on enemmän vitamiineja ja flavonoideja kuin kypsennetyissä, mutta kypsennetytkin ovat tärkeitä, koska kypsennettyinä syödään useammanlaisia kasviksia kuin tuoreina ja niissä on siis vähän eri ravintoaineitakin.
herneet ja maissi ovat ravintosisällöltään lähempänä makaronia kuin "normivihanneksia", eli ehkä kuitenkin pitäisi vielä olla salaattia.
Herne on äärimmäisen ravintorikas, proteiinipitoinen palkokasvi (ei missään tapauksessa vilja). Maissin ravintosisältö taas riippuu aika paljon siitä, miten se valmistetaan.
kasviksia, hedelmiä ja marjoja suositellaan syötäväksi puoli kiloa päivässä. Jos jätät salaatin pois aterialta, on tuota määrää vaikea tavoittaa. Herne-maissi-paprikan ravintosisältö on heikohko verrattuna tuoreeseen paprikaan, salaattiin, kurkkuun, tomaattiin ja vaikkapa appelsiiniin, joista koostaa aterialle kivan arkisen salaatin.
herneet ja maissi ovat ravintosisällöltään lähempänä makaronia kuin "normivihanneksia", eli ehkä kuitenkin pitäisi vielä olla salaattia.
Herne on äärimmäisen ravintorikas, proteiinipitoinen palkokasvi (ei missään tapauksessa vilja). Maissin ravintosisältö taas riippuu aika paljon siitä, miten se valmistetaan.
mutta siis paljon kaloreita verrattuna esim. tomaattiin. Eli jos yö puoli lautasellista herneitä vihanneksina + 1/4 osa viljaa + 1/4 osa lihaa, niin saa aika paljon kaloreita.
Aika köyhä ateria kyllä tuo esimerkkiateriasi. Herne-maissi-paprika on eri asia kuin wokkivihannekset.