Leski, testamentti ja periminen?

Vierailija

Nyt on pää ihan sekaisin.Osaako kukaan sanoa, miten tehdään perinnönjako seuraavassa tilanteessa.Vainajalla on kaksi lasta ja aviovaimo. Vainaja on omistanut enemmän, avioehtoa ei ole, vainaja on testamentannut omaisuutta toiselle lapselle.Esimerkiksi avioparilla on ollut yhteinen talo ja sitten talo ainoastaan vainajan nimissä, joka on testamentattu toiselle lapselle.Eli leski omistaa tottakai puolet yhteisestä talosta, mutta miten tämä ainoastaan vainajan omistama talo? Kuuluuko siitä tehdä tasinkoa leskelle? Jos tehdään tasinkoa, onko perintövero koko talon hinnasta vai puolet talon hinnasta, jos tasinkoa tehdään?Jos kuolinpesässä ei ole rahaa, meneekö jotain varainsiirtoveroa vielä, jos leskelle pitää talosta maksaa tasinkoa?Oikeasti perintökuvio on vielä monimutkaisempi, mutta jos edes tämän asian saisi selväksi, kun pesänjakaja ei ole selittänyt ollenkaan, miten tämä menee.

Kommentit (8)

Vierailija

Lainaus:

Nyt on pää ihan sekaisin.Osaako kukaan sanoa, miten tehdään perinnönjako seuraavassa tilanteessa.Vainajalla on kaksi lasta ja aviovaimo. Vainaja on omistanut enemmän, avioehtoa ei ole, vainaja on testamentannut omaisuutta toiselle lapselle.Esimerkiksi avioparilla on ollut yhteinen talo ja sitten talo ainoastaan vainajan nimissä, joka on testamentattu toiselle lapselle.Eli leski omistaa tottakai puolet yhteisestä talosta, mutta miten tämä ainoastaan vainajan omistama talo? Kuuluuko siitä tehdä tasinkoa leskelle? Jos tehdään tasinkoa, onko perintövero koko talon hinnasta vai puolet talon hinnasta, jos tasinkoa tehdään?


Joo, jos avioehtoa ei ole, tasinkoamaksetaan köyhemmälle puolisolle sen verran, että hän saa puolet koko yhteenlasketusta omaisuudesta. Perintövero menee siitä summasta, jonka kukin perii. Ei siis koko pesän yhteenlasketusta omaisuudesta, eikä tasinko-osasta. EIhän se ole perintöä.Lainaus:


Jos kuolinpesässä ei ole rahaa, meneekö jotain varainsiirtoveroa vielä, jos leskelle pitää talosta maksaa tasinkoa?


Varainsiirtovero menee siitä kun o,aisuutta myydään. Tasingon maksu ei ole myynti, joten varainsiirtoveroa ei mene.

Vierailija

Tämä hiukan selvensi, jos nyt oikein ymmärsin. ;) Eli kiinteälle omaisuudelle lasketaan rahallinen arvo, lasketaan kaikki yhteen ja puolet kuuluu leskelle avio-oikeuden mukaan.Sitten rahallisesti lasketaan lapsien osuus perinnöstä, josta perijät maksavat perintöveron. Toinen lapsi saa vainajan talon. Ja muu jaetaan niin, että toinenkin lapsi saa vähintään lakiosuutensa.Vielä se, että jos ei kuolinpesässä ole rahaa maksaa koko tasinkoa, maksaako sitten vainajan talon testamentilla saanut lopun tasingon leskelle. Vai miten tämä tasinko kerätään, jos toinen lapsi saa enemmän perintöä kuin toinen eikä rahaa ole kuolinpesässä?

Vierailija

Lainaus:

Tämä hiukan selvensi, jos nyt oikein ymmärsin. ;) Eli kiinteälle omaisuudelle lasketaan rahallinen arvo, lasketaan kaikki yhteen ja puolet kuuluu leskelle avio-oikeuden mukaan. Sitten rahallisesti lasketaan lapsien osuus perinnöstä, josta perijät maksavat perintöveron. Toinen lapsi saa vainajan talon. Ja muu jaetaan niin, että toinenkin lapsi saa vähintään lakiosuutensa. Vielä se, että jos ei kuolinpesässä ole rahaa maksaa koko tasinkoa, maksaako sitten vainajan talon testamentilla saanut lopun tasingon leskelle. Vai miten tämä tasinko kerätään, jos toinen lapsi saa enemmän perintöä kuin toinen eikä rahaa ole kuolinpesässä?


Vainajalla oli kaksi taloa, toisen arvo 75 000 e ja toisen 125 000 e. Testamentti toiselle lapselle on tehty tuosta kalliimmasta talosta.Omaisuuden arvo lasketaan yhteen, jolloin lesken osuus on 100 000 e ja lasten osuus 100 000. Tuosta lasten 100 000 eurosta on 50 % lasten lakiosaa eli molemmille lapsille 25 000 e.Talon perinyt lapsi maksaa leskelle 25 000 e tasinkona ja sisarukselleen 25 000 e lakiosana. Rahat hän voi hankkia myymällä saamansa talon tai jollain muulla tavalla, sillä ei ole merkitystä.Loppupelissä se 125 000 euron talon testamentilla saanut saa vain 75 000 e eli lakiosansa ja sen osuuden, jonka on voinut perintönä jättää.

Vierailija

Varmaan siis sitten tämä tasingon maksu lasketaan, missä suhteessa perilliset perivät ja samassa suhteessa sitä tasinkoa maksetaan?Kyllä toivoisi, että jossain olisi kursseja myös näistä "yksinkertaisista" testamentin teoista ja perimisjutuista.

Vierailija

Lainaus:

Varmaan siis sitten tämä tasingon maksu lasketaan, missä suhteessa perilliset perivät ja samassa suhteessa sitä tasinkoa maksetaan?
Tasinkoa maksetaan niin, että lopulta kaikille jää heille kuuluva osa. Nelosen esimerkki valaisi asiaa hyvin.Jos ei ole varaa maksaa tasinkoa, niin voidaan tehdä myös niin, että useampi henkilö omistaa yhdessä jonkin talon tai asunnon siitä huolimatta, kenen hallussa se on. Tämä tulee kuitenkin kysymykseen vain sellaisen omaisuuden osalta, jota ei ole määrätty testamentilla kenellekään. Mutta jos esim. kuolinpesän ainoa omaisuus on asunto, johon leski jää asumaan, on aika yleistä, että leski omistaa asunnosta puolet ja lapset sitten yhdessä toisen puolen.

Vierailija

Juuri nämä testamentit sotkevat normaalin pakan. On niin vaikea ymmärtää, miten omaisuus jaetaan, kun leski ja lakiosuudet pitää huomioida. Nelosen vastaus selvensi tilannetta.

Vierailija

TAsinkojen lisäksi leslekkä on myös asumisoikeus talossa, jota aviopari käytti yhteisenä kotina. Leski saa asua siinä vaikka elämänsä loppuun, vaikkei omistaisi siitä yhtään nurkkaa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat