Parhaat vinkit kaalilaatikon tekoon, kiitos!
En voi sietää kaalilaatikkoa j anäin ollen en ole sitä koskaan tehnyt mutta nyt lapset sitä kinuaa, en ymmärrä miksi.
Noh, lupasin tehdä kaalilaatikkoa huomenna. Kaali ja jauheliha ostettu sekä resepti netistä kaivettu.
Kaalia pitää pannulla mutta kuinka kauan? Laitatteko kaikki puuroriisiä kaalilaatikkoon? Jos jollain on ihan superhyvä resepti, olisin kiitolline.
Kommentit (12)
mutta pitää mun tekemästä, käytän tosi reippaasti siirappia kun paistan kaalin. Ja käytän munamaitoa, en pelkkää kermaa. Mä käytän myös tavallista riisiä.
Mitä pidempi haudutusaika on, sen parempaa laatikosta tulee. Suolaa pitää olla, sekä siirappia.
Ja maista sitä ennen kuin siirrät kattilasta pataan, jos tarvitsee lisää suolaa tai muita mausteita.
Olen blondi tässä kohtaa tiedän!
ap
Itse teen kaalilaatikkoa tällä ohjeella - ei ole ihan perinteinen, mutta hyvä:
ANnos on sellainen iso vuoka.
Otetaan kaali ja pilkotaan siitä vähän enemmän kuin vuokaan mahtuu (tavallisen kokoisesta kaalista siis noin kolme neljäsosaa - puolet). Laitetaan ne kaikki uunivuokaan. (Tässä välissä monet kuullottavat kaalin, mutta ei se ole välttämätöntä, jos ei erikseen halua lisätä rasvan määrää). Kaalin päälle lisätään pari pilkottua sipulia ja 2-4 suikaloitua tai pilkottua porkkanaa, sekä joko noin 400g naudan tai lampaan jauhelihaa tai desin verran punaisia linssejä.
TÄssä vaiheessa vuoka on jo niin kukkoroillaan, että pelottaa, mutta ei se mitään. RIpottele vielä päälle rouhittua mustaapippuria, lusikallinen tai pari suolaa, ja reippaasti meiramia. Vielä tämän päälle valutat pari ruokalusikallista siirappia, sekä purkillisen tomaattimurskaa ja purkillisen kermaa. (Jos käytit linssejä, pitää nesteen määrää lisätä. Laita systeemiin ensin yksi teemamukillinen vettä ja myöhemmin katsot, paljonko kaaleista irtoaa eli tarviiko lisätä vielä vai ei.)
Sitten varovaisesti siirrät vuoan uuniin, jossa se saa hautua noin 175 asteessa muutaman tunnin. Siis vähintään sen kolme tuntia. Noin tunnin välein laatikkoa kannattaa sekoittaa, ettei pinta pala, ja koska alkuvaiheessahan sitä ei edes pysty sekoittamaan - ja ekan tunnin päästä pystyy jo, kun kaalit painuvat kypsyessään kasaan niin ei tule laitojen yli.
Paras laatikko tulee kun se ui Keijussa ja siirapissa ja saa hautua uunissa kauan. Toisinaan käytän soijarouheen tilalla punaisia linssejä, saa kivaa vaihtelua. Nam, pitääkin tehdä pian taas tuota herkkua.
silpunnu kaalin ja sipulin vuokaan, lisännyt paistetun jauheliha, kermaa ja lihalientä sen verran että on ainaki puoleenväliin. Sit jonneki 150-175 hautumaan pariksi tunniksi.
Valmis laatikko on tosi hyvää. Ainii, suolaa pari tl, mustapippurirouhetta hmm... 1 tl? ja ihan hippunen valkopippuria.
En oo ikinä paistellu kaaleja yms. Silti ihan taivaallista.
6 annosta:
1 1/2 dl puuroriisiä
1/2 tl suolaa
4 dl vettä
1 kpl sipulia
1 kg keräkaalia
400 g naudan jauhelihaa rasvaa (7 %)
1 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
1 tl meiramia
1 rkl ruokaöljyä
1 rkl siirappia
4 dl lihalientä
Keitä riisi suolalla maustetussa vedessä, kunnes neste on imeytynyt riiseihin.
Kuori ja hienonna sipuli, leikkaa kaali suikaleiksi.
Paista jauheliha ja sipuli paistokasarissa kypsäksi. Mausta suolalla, pippurilla ja meiramilla ja siirrä lautaselle odottamaan.
Kuumenna öljy kasarissa ja lisää kaalisuikaleet. Hauduta kaalia kannen alla 5–10 minuuttia, kunnes se on hieman pehmentynyt. Mausta siirapilla.
Sekoita keskenään riisi, jauheliha ja kaalit. Levitä seos uunivuokaan. Kaada päälle lihaliemi ja paista 200-asteisessa uunissa noin tunti. Jos pinta tummuu liikaa paiston aikana, peitä laatikko alumiinifoliolla.
Tarjoa kaalilaatikko puolukkasurvoksen kera.
-kaali keitetään lihaliemessä, ei paistamista
-ei imellytetä siirapilla
-muna-kerma-maitoon puolet kunnon kermaa, puolet maitoa
-riisi pitkäjyväistä
-naudan jauheliha maustetaan hyvin (hyvin ei tarkoita nyt tulista, vaan maukasta)
Näin tulee paras laatikko. En oo ikinä tajunnu tota kaalilaatikon imellyttämistä siirapilla. Suolainen ruokahan tämän kuuluu olla, ei makea.
Joululaatikot imelletään.
En käytä kaalilaatikossa itse puuroriisiä, enkä mitään rasvaa killuvaa reseptiä
Paistan jauhelihan 400 g 1 silputun sipulin kanssa kunnolla ruskeaksi, maustan suolalla ja jauhetulla lkopippurilla (vain ripaus)
Silppuan n. vajaa kilon kaalia pieneksi, ladon pataan vuorotellen kaalia ja jauhelihaa, sitten laitan tummaa siirappia 1-2 ruokalusikallista ja sekoitan, lisään vielä 5-8 dl väkevää (2-3 lihaliemikuutiota, riippuu laitatko 1 vai 2 lusikallista siirappia) lihalientä pataan. Lisäksi voin raastaa välillä yksi tai kaksi porkkanaa joukkoon. Sitten uuniin kahdeksi tunniksi muhimaan. On hyvää! Ensimmäisen tunnin voit antaa padan olla kannen kanssa ja toisen ilman, katso miten haihtuu nestettä.
juuri se suolaisen ja makean sopiva suhde, niin että on selvästi enemmän suolainen.
Unohdin sanoa, että laitan uunin 200 asteeseen!
6 annosta:
1 1/2 dl puuroriisiä
1/2 tl suolaa
4 dl vettä
1 kpl sipulia
1 kg keräkaalia
400 g naudan jauhelihaa rasvaa (7 %)
1 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
1 tl meiramia
1 rkl ruokaöljyä
1 rkl siirappia
4 dl lihalientäKeitä riisi suolalla maustetussa vedessä, kunnes neste on imeytynyt riiseihin.
Kuori ja hienonna sipuli, leikkaa kaali suikaleiksi.
Paista jauheliha ja sipuli paistokasarissa kypsäksi. Mausta suolalla, pippurilla ja meiramilla ja siirrä lautaselle odottamaan.
Kuumenna öljy kasarissa ja lisää kaalisuikaleet. Hauduta kaalia kannen alla 5–10 minuuttia, kunnes se on hieman pehmentynyt. Mausta siirapilla.
Sekoita keskenään riisi, jauheliha ja kaalit. Levitä seos uunivuokaan. Kaada päälle lihaliemi ja paista 200-asteisessa uunissa noin tunti. Jos pinta tummuu liikaa paiston aikana, peitä laatikko alumiinifoliolla.
Tarjoa kaalilaatikko puolukkasurvoksen kera.
Tästä vanhasta kaalista ei tule hyvää. Ainakaan mä en onnistu.