Osapäivähoito, kokemuksia

Vierailija

5v ja 2v4kk lapset aloittavat päiväkodissa. Minulla ei ole työpaikkaa vielä tiedossa, mutta työllistyminen voi tulla nopeastikin.Mietinkin nyt mikä olisi järkevin tapa aloittaa lasten päiväkotiura. Vanhempi on ollu kerhossa 2krt/vko, pienempi ei ole ollut missään hoidossa ennen tätä.Kunnassamme on mahdollisuus erillisellä sopimuksella lapsen olla hoidossa 15pvä/kk jos ei tarvitse hoitoa joka päivä.Kyselenkin siis kokemuksia miten olette osa-aikaisen hoidon järjestänee? Ma, ti ja ke hoidossa, ma-ke hoidossa ja loppuviikko vapaata vai miten? Erityisesti nuoremman lapsen kannalta sitä parasta hoitoaikaa tässä mietin.Sitten kun pääsen töihin niin alkaa se "normaali" ma-pe rytmi.

Kommentit (13)

Vierailija

Jos siis työllistyminen on vain lyhyehkön ajan kysymys, niin mä veisin lapset vaikka kolmeksi päiväksi 9-14.30.Ohjatut aktiviteetit (askartelut, retket, laulutuokiot) alkaa yleensä yhdeksältä, joten osaan niistä voi olla vaikea osallistua jos ei ole ysiltä paikalla.Nuorempi varmaan väsyy päiväkodissa aika paljon, mutta voi olla vaikea saada päikkäreille jos hakee jo lounaan jälkeen. Hakisin siis päiväunien jälkeen. Sitten on vähän makuasia syökö välipalan päiväkodissa vai kotona. Jos syö päiväkodissa, niin on helppo jäädä ulos.Jos tyällistyminen on kolmen kuukauden päästä tms., niin mä en vielä pientä veisi kuin vaan esim. työhaastatteluiden ajaksi.

Vierailija

Tää on näitä ikuisuuskymyksiä jossa ei ikinä voi tehdä oikein. Mä päätin tehdä niin että hankin lapsille hoitopaikat ennen kuin itse menen töihin, jotta saatais tämä päivähoitoasia ensin osaksi meidän arkea.Eli ettei tarvi sit parin päivän varoajalla etsiä jostain kivenkolosta hoitajaa lapsille ja heittää niitä sinne "kylmiltään" jos pääsen johonkin töihin. Meillä ei valitettavasti ole sukulaisia tai sellaisia tuttavia joille vois tollasessa tilanteessa lapset viedä.Mietin tosiaan että onko parempi viedä esim. kolmena päivänä viikossa peräkkäin lapset hoitoon vai joka toinen päivä vai miten.

Vierailija

Onko se jotenkin sairas?Mä tekisin niin että etsisin jonkun avoimenkerhon vaikka jossa voi testailla lapsen kanssa ryhmässä olemista. Ja samalla näet miten lapsesi leikkii ja muutenkin toimii. Voit vielä itse opastaa lasta siinä sivussa.Päiväkoti jos on jo varattu niin kävisin iltaisin sielä pihassa leikkimässä lapsien kanssa ja päivällä sovitusti tarharyhmän kanssa.Minkälaiseen ryhmään lapset menee? Jos isomman ryhmään otetaan 3- vuotiaita niin juttelisin johtajan kanssa voisiko sisaren ottaa samaan jollei mene jo sisarusryhmään.Lapsen kannalta mukava asia olisi olla melko itsenäinen, opeta nuoremmalle pukeutumista jos ei jo osaa ja kädentaitoja kuten piirtämistä ja saksilla leikkaamista voisi kotona harjotella.Mitä johtaja on sanonut hoitopäivistä? Kato kun kaikki päivät ei heillä sovi kun sopimuslapsia voi olla monta mutta itse en täyttäisi toista puolta viikosta hoidolla, pitäisi pitkää viikonloppua kotona ja taas rykäsyä hoidossa vaan jakaisin (jos mahdollista) päiviä pitkin viikkoa.Hoidossa kannattaa ottaa huomioon ettei saa kaikkia ruokia jos puolikkaana lapsena. Syökö lapset aamupalan vai välipalan tarhassa?

Ja miten teille paremmin sopii rytmiin hakemiset ja viemiset? Päiväunien aikaan ei ole kovin kiva hakea lapsia.

Samoin viemiseen mieluiten runsaasti leikkiaikaa ennen ruokailua kuin että menee ekana suoraan syömään?Voit kyllä sopia hoidon kanssa erityisempiä päiviä että lapset on kotona hoidosta tai haet vaikka ennenkö menee nukkumaan mutta silloinhan hoitopäivä jää todella lyhyeksi: käytännössä muutama tunti ennen ruokaa, siinä hetki ennen päiväunia, unet vie osan päivästä ja tän jälkeen taas syödään. Käytännössä lapsien päivä tarhassa menee pikasesti!Ainoa mitä jäisin äitinä miettimään on miten pienempi sopeutuu ryhmäelämään jos sitä ei ole kerhoissa kokeillut mutta aika iso lapsesi silti on.Meillä joskus lapset jaettiin kahteen ryhmään ja vierekkäisissä tiloissa näki toisiaan välillä ja se sai nuoremmalle pahan mielen, siirrettiin sitten isompien (3-eskareitten) ryhmään, vaikka olikin alle 3- vuotias ja tilanne rauhottui.

Vierailija

Jonkin verran on pienemmän kanssa käyty nyt perhekerhossa opettelemassa juurikin tuota ryhmässä olemista, mutta yksin ei vielä ole ollut hoidossa. Hän osaa pukea, syödä ja mennä vessaan itse. Puhuu hyvin ja on aika reipas luonteeltaan.Vielä ei olla hoitopäivistä päiväkodin kanssa puhuttu, joululomat tässä nyt vähän sotkee kuvioita. Aamupalalle ajattelin lapset viedä ja tosiaan sitten pienemmän päiväunien jälkeen hakea.Kiitos viitoselle kommenteista, lisää odotellessa!

Vierailija

Minäkin olen opiskelija, mutta täyttä maksua meidän lapsista maksetaan.Ap:n kysymykseen: Meillä poika oli 4-vuotiaana kolmena päivänä (ti, ke, to) viikossa klo 9-15 päiväkodissa. Käytännössä tämä oli kaverisuhteiden kannalta hankalaa. Päivän leikit ja kaverit oli ehditty muodostaa jo ennen tuota 9 ja iltapäivällä jäi yhteiset ulkoilut ulkoilematta.

Vierailija

klo 9-12 tai 9-15 ja 4pv viikossa. Ainoa miinus että hiukan putoaa joistain asioista, kun jos olisi sielä aina niin tietäisi aina mitä tapahtunut jne. Ja hoitajat sanoo (siis hoitajat vaihtuu jatkuvasti) että hitaammin hoitajat tutustuu lapseen joka vähän hoidossa, kuin näihin jotka hoidossa aina.Vierailija

Jos sopimus on kokopäiväinen eli yli 5h ja päiviä vaan kuussa vähemmän (toisin kuin joku väitti). Mutta ap puhui osapäivähoidosta eli kumpaakohan tarkoitti? Joka tapauksessa jos ei täysiä viikkoja ole niin jaksottaisin esim ma ja ti hoidossa, ke vapaa ja to ja pe hoidossa.

Vierailija

Meillä molemmat lapset ovat olleet 3-vuotiaasta tuolla rytmillä pk:ssa, eli siis ma-pe aamupäivisin. Pääsivät hyvin aamupiiriin, kaikkiin touhuihin ja leikkeihin mukaan.

Ainakin meillä tämä toimi oikein hyvin, tuo arki/viikonloppu-rytmitys tuntui myös luontevalta.

Vierailija

Meillä on 1v 8kk poika, joka aloittaa ensi viikolla päiväkodissa. Minä aloitan työt ma, mutta mieheni ei ole tällä hetkellä töissä, mutta etsii koko ajan töitä. Ajattelin ensin ainakin laittaa osapäivähoitoon, 4krt/vko, ja klo 7.30-11.30 väliseksi ajaksi. Ensin vähän tottuu uuteen paikkaan, kun on todella ujo, ja kun on kuitenkin isä, joka pystyy hakemaan.

Vierailija

Perjantai on jo päiväkodissa turhan levoton päivä kun kaikki on väsyneitä ja hieman samat kierrokset koskee maanantaita jos kotona viikonloppu ollut 'syö kun syöt' ja 'nuku kun nukuttaa'.Lapset usein jatkaa leikkiä edellisestä päivästä, joten lasten kannalta kivointa olisi peräkkäiset päivät ja sit selkeä viikonloppu, eli ma-ke, tai ti-to. Oma tyttöni oli aikanaan osaviikkoisena 2-3 pv/vko ja päiväkodin henkilökunnan suositus oli että ehdottomasti peräkkäiset päivät jotta hyöty päiväkodista on se mitä haettiin, eli leikit kaverien kanssa. Oli tuttu vanha päiväkoti ja kerhotoimintaa ei ollut, joten 5 vuotiaalle piti keksiä jotain muutakin aktiviteettia kuin väsynyt äiti ja kiljuva pikkuveli (veli sairasti paljon ekana vuonna, terveenä oli tosi iloinen)

Vierailija

Meillä on ollut lapset myös kokopäivää joidossa ja vähennetyllä määrällä kuussa. Päiviä silloin taisi olla 9? Silloin tietenkin ruokaa kuten muutkin jotka on täyden päivän.Mutta mitä puhuttiin tässä tarhassa niin jos on alle 5 h niin ruokaa ei saa kaikkia kolmea kuten täysiajan olevat, jää joko aamupala tai välipala syömättä ja meillä olisi jäänyt välipala koska lapset olisi menneet aikaseen tarhaan ja haettu päiväunien jälkeen mutta jos joku tahtoo aloittaa päivän myöhemmin, vaikka ennen päiväunia niin aamupala kotona ja saa ruuan ja välipalan hoidossa.

En veisi lasta ihan suoraan nukkumaan tarhaan vaan syömään tai siitä hetimiten kun ruokailuaika lopuillaan niin siirtymäaika helpompi ja lapsi malttaa alkaa nukkumaan eikä häiritse muita lapsia jutuillaan.5

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat