No niin, parhaimmat leipäohjeet sitten tähän pinoon!
Kommentit (7)
taisi löytyä pirkan ohjeesta oli hyvää.
Myllynparas sämpyläjauhopussissa on hyvä ohje, osan jauhoista korvaan lähes aina myslillä.
Ja ruissämpylät on hyviä.
Itse olen niin laiska (kun teen leipää useasti) että teen vaan tuota repäisyleipää, eli kaadan sekoitetun taikinan pellille ja annan kohota.
Mut vinkkinä noin yleisesti:
- jos tykkää, että leivässä on sitkoa, kannattaa se sitko tehdä venhäjauhoilla. Pelkillä leipäjauhoilla sitä ei oikein meinaa saada. Kuitua voi lisätä leseillä ja hiutaleilla. Taikinaa on helpompi käsitellä ja rakenne on parempi kun käyttää edes vähän vehnäjauhoja.
- sokeria voi laittaa vähän enemmän kuin mitä ohjeessa lukee. Taikina kohoaa paremmin.
LÖYSÄ taikina on avain pehmeään ja ihanaan leipään :) Liikaa jauhoja-> kova leipä. Semmoinen taikina, jota pystyy juuri ja juuri käsittelemään, on parasta.
En käytä mittoja, mutta jotenkin näin sämpyläni leivon:
* vettä
* suolaa
* siemeniä
* hunajaa (tai sitten sitä sokeria tai siirappia...)
* öljyä
* hiivaa
* jauhoja sen verran, että tulee hyvä
Kaikki sekaisin, ei tarvitse vaivata tai mitään. Annetaan kohota, sitten räävitään sämpylöiksi ja muotoilaan "sinne päin", annetaan taas kohota. Paitstetaan 225 C kunnen hyviä
Paahtoleipätyyppinen leipä onnistuu hyvin leipäkoneella. Se oli joskus tosi muotia ja monella saattaa olla niitä varastoissa pölyttymässä, joten kysele ihmeessä tutuilta, et löytyisikö teille moinen. Meilläkin on sellainen, mut se on kyllä ihan käytössä. Monet sanoo, et on tylsää, kun tulee aina samanlaista leipää, mut ainakin meillä vaihdellaan ohjeita niin tiuhaan, ettei niihin pääse kyllästymään.
Parasta leipää on ollut minusta melkein yllättäen sellainen, jossa on ihan vehnäleipäpohja ja seassa neljänviljanhiutaleita.
http://www.yhteishyva-ruoka.fi/reseptit/maaliskuu_2011/fi_FI/peltileipa/
Peltileipä
30 - 35 palaa
1 l vettä tai maitoa (meillä käytetty maitoa!)
75 g (1,5 pkt) tuorehiivaa
1 dl rypsi- tai oliiviöljyä (meillä rypsiöljy)
1 rkl suolaa
1 rkl sokeria
3 dl kaurahiutaleita
1 dl pellavansiemeniä
1,5 kg hiivaleipä- tai sämpyläjauhojä (meillä rouheista sämpyläjauhoja)
Pinnalle
1 dl auringonkukansiemeniä tai kauraleseitä (meillä kauraleseitä)
Kuumenna vesi tai maito kädenlämpöiseksi kattilassa. Kaada neste tilavaan leivontakulhoon tai yleiskoneen kulhoon. Yleiskoneella ison taikinan leipominen on helpompaa.
Murenna hiiva nesteeseen ja lisää öljy, suola ja sokeri. Lisää kaurahiutaleet, pellavansiemenet ja suurin osa jauhoista. Anna koneen käydä keskinopeudella noin 5 minuuttia. Alusta taikinaan vielä sen verran jauhoja, että taikina on pehmeän kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoilta.
Kohota taikinaa peitettynä vedottomassa ja lämpimässä paikassa noin 45 minuuttia.
Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Taputtele leipä jauhotetuin käsin ohuemmaksi levyksi. Voitele leivän pinta kevyesti vedellä ja ripottele päälle auringonkukansiemeniä tai kauraleseitä. Leikkaa veitsellä leipä ruudukoksi. Paina veitsi taikinan pohjaan saakka, jotta ruudukko säilyy kohottamisen aikana. Kohota peitettynä vielä 30-45 minuuttia.
Paista pannuleipä kypsäksi 200-asteisen uunin keskitasolla. Jäähdytä valmis leipä ritilällä. Leikkaa neliöiksi.
- Omasta mielestä helppo tehdä ja joka kerta on onnistunut loistavasti!
Pitäis joku päivä taas pitkästä aikaa tehdä! :)
Lasten herkkua on se, mun taas ciabatta tai jotkut ihanat oliivi-juustosämpylät.
ap