Mitä pahaa on geenimuunnellussa maississa, riisissä jne?
Kommentit (5)
eläinten ja kasvien geenejä aletaan sotkea keskenään - koska niinhän on jo tehtykin, eli on todisteet siitä että se onnistuu. Ja sille tielle astuminen on se "pirulle pikkusormen antaminen", koska kuka lopultakaan pystyy sanomaan, missä menee geenimuuntelun raja?
Myöskään ennen hyvin pitkien aikojen kestänyttä tutkimusta ei voida sanoa, että aiheutuuko niistä siirretyistä geeneistä myöhemmin jotakin ongelmaa. Miten ne geenit alkavat käyttäytyä vieraassa isännässä, tai miten se isäntä alkaa käyttäytymään ajan mittaan - muuttuuhan kaikkien lajien geeniperimä toki muutenkin ajan saatossa, mutta ihmisen toiminnan seurauksena tapahtunut geenimuuntelu on paljon voimakkaampaa.
Toki geenimuuntelu on vain yksi tapa rodunjalostusta. Mutta koska perinteisetkään tavat eivät ole aina niin onnistuneita, vaikka esimerkiksi koirien jalostuksessa on kyse paljon hitaammista prosesseista, niin onko mitään syytä nostaa tehostaa rodunjalostusta?
Ekologit myös pitävät geenimuuntelua uhkana monille alkuperäislajeille, koska geenimuunnellut kannat voivat joidenkin ylivertaisten ominaisuuksiensa vuoksi "musertaa" alkuperäiset lajikkeet. Esimerkiksi kasveissa monissa alkuperäisissä lajeissa on sellaisia ominaisuuksia, joita ei olla vielä edes hyödynnetty.
Ja lopuksi vielä sellainen monikansallisten yhtiöiden menestykseen liittyvä vastenmielinen seikka, että geenimuuntelun avulla jättisuuret firmat pystyvät hallinnoimaan suvereenisti tiettyjä aloja, esimerkkinä nyt vaikka maailmanlaajuinen soijabisnes, jossa yksi suurimpia tekijöitä on jättifirma Monsanto. Siinä en afrikkalaisella pienviljelijällä ole mitään mahkuja pitää puoliaan, kun siemen- ja torjunta-ainekauppaa hallitsee yksi iso mafiaan verrattava firma.
se geeni voi olla vaikkapa kalasta ja näin ollen voi käydä niin että kalalle allergiset ovatkin sitten tästä lähtien allergisia myös riisille, esimerkiksi.
Yleensä ne geenit on lähilajeista siis vaikkapa yhdestä ristikukkaiskasvista toiseen. Oikeastaan ihan samaa mitä tavallisessa jalostuksessa tapahtuu mutta hallitumpaa, nopeampaa ja vain 1 geeni kerrallaan.
se geeni voi olla vaikkapa kalasta ja näin ollen voi käydä niin että kalalle allergiset ovatkin sitten tästä lähtien allergisia myös riisille, esimerkiksi.
kyllähän sen nyt järkikin sanoo, että mitä vähemmän (teolliseesti) käsiteltyä ruokaa syö niin sen parempi! Ainakin mun mielestä.