Onko jauheliha, jossa on eilinen viimeisenä myyntipäivänä syömäkelvotonta?
Tein jo ruuan ja huomasin, että jauheliha olisikin pitänyt käyttää viim. eilen. Onko ruoka syömäkelvotonta?
Kommentit (14)
mukaan ei tietystikään, koska viimeinen käyttöpäivä ei olekaan viimeinen käyttöpäivä. (eikä hän erota viim. käytttöpäivää parasta ennen-päivästä)
Mutta lihan laatu on muutenkin aika arveluttavaa nykyään:
http://www.iltalehti.fi/ruoka/2010102212566771_ru.shtml
1. Mitä eroa on päiväysmerkinnöillä ”parasta ennen” ja ”viimeinen käyttöpäivä”?
– ”Parasta ennen” -merkinnällä tarkoitetaan vähimmäissäilyvyysaikaa, johon saakka elintarvike ainakin säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet. Yleensä elintarvike on käyttökelpoinen vielä päiväyksen jälkeenkin.
”Viimeinen käyttöpäivä” -merkintä sen sijaan on nimensä mukaisesti päivä, jolloin valmistaja on tarkoittanut tuotteen viimeistään käytettäväksi.
”Viimeinen käyttöpäivä” on merkittävä hyvin herkästi pilaantuviin tuotteisiin, jotka jo lyhyen säilytyksen jälkeen saattavat aiheuttaa terveysvaaran. Parasta ennen -merkintä sen sijaan liittyy pikemminkin tuotteen laadullisiin ominaisuuksiin.
2. Saako kauppa myydä ja voiko kuluttaja syödä päiväysvanhoja elintarvikkeita?
– Saa, jos kyseessä on tuote, jossa on merkintä ”parasta ennen”. Sen sijaan ”viimeinen käyttöpäivä” -merkinnällä varustettua elintarviketta ei saa enää myydä eikä sitä pidä syödä merkityn päiväyksen jälkeen.
”Parasta ennen” -merkintä tarkoittaa ajankohtaa, johon asti elintarvikkeen aistittava laatu varmasti pysyy hyvänä, kun tuote säilytetään oikein. Tuote on yhä käyttökelpoinen päiväyksen jälkeenkin. Käyttökelpoisuuden voi todeta katsomalla, haistamalla ja maistamalla tuotetta.
”Parasta ennen” -päiväyksen jälkeen myytävien tuotteiden yhteyteen suositellaan tehtäväksi merkintä, että kyse on päiväysvanhasta tuotteesta.
http://www.evira.fi/portal/53608
Oikeasti rasittaa kun ihmisille on kaikki nykyään niin valmiiksi pureskeltua että oman järjen käyttö unohtuu. Haista. Sillä se selviää. Veikkaisin että liha ei ole mennyt vielä miksikään. Lihasta se selviää parhaiten haistamalla, kypsennetystäkin.
Tein jo ruuan ja huomasin, että jauheliha olisikin pitänyt käyttää viim. eilen. Onko ruoka syömäkelvotonta?
niin se todellakin on syömäkelvotonta sen jälkeen. Kannattaa opetella lukemaan erilaisia päiväyksiä ja kalenteria. Jauheliha on riskielintarvike sitä ei voi syödä viimeisen käyttöpäivän jälkeen.
mutta tällaiset avaukset saa mut aina miettimään seuraavia asioita:
- eikö kysyjää ole koskaan omassa lapsuudenperheessään otettu mukaan arjen askareisiin ja opetettu sitä kautta ihan perusasioita ruuanlaitosta, elintarvikkeista jne.
- eikö koulussa ole opetettu näitä asioita
- onko nenässä, silmissä ja suussa jotain vikaa, jos ei haista, maista tai näe onko joku ruoka-aine syömäkelvoton vai ei
Ruoka ei ole syömäkelvotonta.
Tein jo ruuan ja huomasin, että jauheliha olisikin pitänyt käyttää viim. eilen. Onko ruoka syömäkelvotonta?
niin se todellakin on syömäkelvotonta sen jälkeen. Kannattaa opetella lukemaan erilaisia päiväyksiä ja kalenteria. Jauheliha on riskielintarvike sitä ei voi syödä viimeisen käyttöpäivän jälkeen.
miksi ei voisi? Olen syönyt monestikin (juurikin seuraavana päivänä). Ei se jauheliha varmaan tiedä, että "oho vuorokausi vaihtui menenpä nyt pilalle". Eli itse käyttäisin, jos on ollut koko ajan jääkaapissa säilytyksessä ja näyttää/tuoksuu normaalilta.
miksi ei voisi? Olen syönyt monestikin (juurikin seuraavana päivänä). Ei se jauheliha varmaan tiedä, että "oho vuorokausi vaihtui menenpä nyt pilalle".
kun usein tutkimukset ovatkin osoittaneet sen olevan kelvotonta JO ENNEN viimeistä käyttöpäivää, joten kyllä se riski jo viim. päivänäkin on melkoinen. Luepas tuo linkki ja mieti.
sit vissiin tarvitaan sitä Finish quantumia.
Jos et huomannut mitään erikoista ruokaa laittaessasi, niin se ei ole pilalla. Vaikka kuinka olisi viimeinen käyttöpäivä, niin pakko se päiväys on valita siihen niin että tuote ei varmasti vanhene etuajassa - joten onhan siinä pelivaraa oltava. Haju ja maku sanoo, onko syötävää vai ei.
jos ovat ruuan pilanneet. Eri asia on, että niitä bakteereita nyt on ihan joka paikassa - jopa suussasi.
Helsingin kaupungin ympäristökeskuksessa tutkittiin vuosina 2007 ja 2009 elintarvikemyymälöissä myytävän jauhelihan, siipikarjanjauhelihan ja marinoidun
lihan laatua. Kaikkiaan tutkittiin 283 näytettä, joista 86 oli sekajauhelihaa (nautasika tai sika-nauta), 102 naudanjauhelihaa, 35 siipikarjan jauhelihaa ja 60 marinoitua lihaa.
Palvelumyynnissä olleet tuotteet tutkittiin näytteenottopäivänä ja pakatut tuotteet
viimeisenä käyttöpäivänä tai päivämäärän osuessa viikonloppuun, tutkimukset
tehtiin perjantaina.
Jauhelihoista 72 (38 %) oli jauhettu myymälässä ja 116 (62 %) oli teollisuuslaitoksissa jauhettua. Kaikki siipikarjanjauhelihat olivat teollisuuden valmistamia ja
pakkaamia.
Lihoista 14 (23 %) oli marinoitu myymälässä ja 46 (77 %) teollisuuslaitoksissa.
Marinoiduista lihoista 42 oli teollisuuslaitoksessa pakattua, 7 myymälässä pakattua ja 11 oli irtomyynnissä.
Helsingissä myytävä jauheliha osoittautui hygieeniseltä laadultaan huonommaksi
kuin vuonna 2002 tehdyssä vastaavassa suppeammassa tutkimuksessa on todettu. Hygieenisen laadun perusteella 68 % jauhelihanäytteistä luokiteltiin hyvä-
laatuisiksi, 21 % välttäviksi ja 11 % huonoiksi. Vuonna 2002 tutkituista 120 jauhelihanäytteestä oli 75 % hyvälaatuisia, 22 % välttäviä ja huonoja oli vain 3 %.
Huono tai välttävä tulos johtui useimmiten korkeasta kokonaispesäkeluvusta.
Salmonella-suvun tai Staphylococcus aureus -bakteereita ei löytynyt yhdestä-
kään tutkitusta jauhelihanäytteestä. Kaikista tutkituista jauhelihanäytteistä (188)
3 % todettiin hygieeniseltä laadultaan välttäväksi ja 2 % huonoksi ulosteperäisten
E. coli -bakteerien löydösten takia. Kahdessa huonoksi todetussa jauhelihassa
todettiin suolistotulehduksia aiheuttavia E.coli O157 (EHEC) -bakteereja. EHEC
saattaa aiheuttaa sairastumisia erityisesti, jos lihaa syödään raakana.
Kun tarkastelee vuosien 2007 ja 2009 näytteiksi otettujen jauhelihojen laatua
kaikkien näytteiden perusteella, ei teollisuuden ja myymälän valmistaman jauhelihan laatu poikkea toisistaan merkittävästi. Teollisuuden valmistamista jauhelihoista (n=116) 70 % oli laadultaan hyviä, kun vastaavasti myymälässä valmistetuista jauhelihoista (n=72) 65 % oli laadultaan hyviä. Teollisuuden valmistamista
jauhelihoista kuitenkin 15 % näytteistä oli laadultaan huonoja, kun myymälässä
valmistetuista huonoja oli ainoastaan 3 %. Teollisuuden valmistaman jauhelihan
myymälöitä huonommat tulokset saattavat johtua jauhelihalle asetetusta liian
pitkästä myyntiajasta tai kylmäketjun katkeamisesta jossakin toimitusketjun vaiheessa.
Myymälässä valmistetun jauhelihan laadussa ei ollut merkittävää eroa vuosina
2007 ja 2009 otettujen näytteiden välillä. Teollisesti jauhetun lihan laatu oli vuonna 2007 selvästi huonompi kuin vuonna 2009, mikä saattaa johtua näytteenoton
ajankohdasta. Vuonna 2007 näytteet otettiin kesällä ja vuonna 2009 talvella. Kesällä kylmäketjun jatkuva ylläpitäminen eri vaiheissa on haasteellisempaa. Vuonna 2007 teollisuuden valmistamista jauhelihoista (n=66) 20 % näytteistä oli mikrobiologiselta laadultaan huonoja, kun vastaavasti vuonna 2009 huonoja näytteitä
oli vain 10 % (n=50)."
http://www.hel2.fi/ymk/julkaisut/2010/Julkaisu_10_10_net.pdf
kun usein tutkimukset ovatkin osoittaneet sen olevan kelvotonta JO ENNEN viimeistä käyttöpäivää, joten kyllä se riski jo viim. päivänäkin on melkoinen. Luepas tuo linkki ja mieti.
viimeinen käyttöpäivä menossa tai tulossa parin päivän sisään. Ihan oikeasti se liha on usein huonolaatuista jo viimeisenä käyttöpäivänä, ei tulisi mieleenkään tehdä pilaantuneesta jauhelihasta ruokaa.
Ilmankos sitä ruokaa haaskataan roskiin valtavia määriä...
se typerämpää on jättää se ruoka vanhenemaan yli sen viimeisen käyttöpäivän.
se oma nenä kertoo parhaiten! eli jos haisee,älä syö - jos ei haise pahalle,syö!