Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Niin sitä iso perhe ruokittiin ennen vanhaan, eikä kukaan sairastunut!

Vierailija
07.06.2011 |

Puhuin tänään mummoni kanssa pitkään. Yksi asia oli ruoan säilytys, miten se meni heillä silloin kun mummolla oli 7 lasta ja mies ruokittavana. Kylmäsäilytystilat olivat minimaaliset.

Mummo kertoi, että hän teki monesti liha- ja hernekeiton isossa kattilassa, jotta riittää 2-3 päiväksi. Ensimmäisen yön ruoka säilytettiin piisin päällä ja sitten nostettiin ulkoeteiseen, joka ei todellakaan ollut mikään kylmä paikka, mutta viilein paikka talossa. Nykyihminen saisi varmasti moisista keitoksista ruokamyrkytyksen! Miksi emme kestä enää ruoan bakteereita?

Kommentit (13)

Vierailija
1/13 |
07.06.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

ennen hygienia oli puutteellisempi.

Vierailija
2/13 |
07.06.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

Epäilen vahvasti..

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/13 |
07.06.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

Meidän perheessä toimitaan edelleen noin. Tavallisesti edellisenä päivänä valmistettu ruoka odottelee syöjiä vielä seuraavana päivänä hellalla, erikseen jäähdyttämättä. Harvoin ovat ehtineet pilaantua. Kalakeittoja ja muita sellaisia yritetään survoa jääkaappiin, varsinkin näin kuumina kesäpäivinä.

Vierailija
4/13 |
07.06.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

kannattaa toki tehdä päätelmät vain oman perheenjäsenten kokemusten perusteella. Tiesitkö, että ihmiset kuolivat vanhoina hyvinä aikoina nuorempina ja sellaisiin tauteihin, joita enää ei ole?

Vierailija
5/13 |
07.06.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

Itse luin juuri joku aika sitten lehdestä, että ruokamyrkytykset ovat huomattavasti Suomessa vähentyneet sitten jääkaappien ja pakastimien tulon.

Vierailija
6/13 |
07.06.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

loistavaa päättelyä ap.



"Suomalaisten elinajanodote (vastasyntyneiden odotettavissa oleva elinaika) kasvoi nopeasti toisen maailmansodan jälkeen 1950-luvun alkupuoliskolle saakka (kuva « Vastasyntyneen elinajanodote Suomessa vuosina 19»1). Tämä johtui tuberkuloosin ja muiden tartuntatautien vähenemisestä sekä imeväis- ja lapsikuolleisuuden pienenemisestä." (terveyskirjasto)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/13 |
07.06.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ote vaikka vauvaperheen elämästä:

Tuttipullot keitetään, jotkut desifioi jopa nänninsä ennen vauvan suuhun laittamista ja kaiken pitää olla niin ehdottoman steriiliä ettei missään ole mitään pöpöä!!



Mutta sitten taas nykyään syömme paljolti enemmän lisäaineita mitä ennen ei varmastikaan syöty. Einekset sun muut maailman muutokset on tehnyt ruuasta melkoisen erilaista kun vaikka 60v sitten. Vai ostettiinko silloinkin saarioisten valmisruokia? :D



Kummassakin vuosikymmenessä lienee hyvät ja huonot puolensa :)

Vierailija
8/13 |
07.06.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

mummo on jo 88v ja asuu edelleen kotonaan, pappa on 94v asuu palvelukodissa. Aika hyvin ovat pärjänneet siis :)



ap

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/13 |
07.06.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mun mummo kuoli viime talvena kunnioitettavassa 90v iässä.



Hän aina päivitteli nykyistä ruokatarjontaa kaupoissa, kuinka on sitä ja tätä.



Hän oli kotoisin maalaistalosta Itä-Suomesta ja kertoi kuinka lähes joka päivä oli ruokana keitettyä perunaa ja lisukkeeksi uunikuumaa läskiä - oikein kunnon valkoista läskiä. Sitä oli kuulemma työnnetty lapsilla väkisin suuhun vaikka eivät olisi halunneet syödä. Mutta kun ei ollut muuta. Ja terve hän oli kuolemaansa saakka.

Vierailija
10/13 |
07.06.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

koittakaa nyt ajatella vähän vähemmän putkiaivoisesti ja miettikää muitakin ihmisiä kuin YHTÄ mummoa, tallukat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/13 |
28.09.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

aika heikko on sun historiantuntemus

Vierailija
12/13 |
28.09.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tuskin niitä nykyisiäkään ruokamyrkytyksiä aiheuttavat sellaisen "vanhanaikaiset kotibakteerit", joita ruuissa asustaa.



Ennen kuoli ihmisiä, varsinkin lapsia kuin ei ollut antibiootteja eikä rokotteita. Kuvitelkaapa muuten entisaikaista joukkoruokailua vaikka sota-aikana, metsätyökämpillä ja monissa muissa enemmän tai vähemmän epähygieenisissä paikoissa.



Kai niissä nykyistä enemmän epidemioita ja ruuan kautta leviäviä sairauksia, jotka nykyään ovat äärimmäisen harvinaisia.



Tutkikaas sukutietojanne, kuinkas moni onkaan menneinä vuosisatoina kuollut vaikkapa "koleraan", mitä se sitten lie olikin kun papit saattoivat tehdä diagnoosit ja kuolinsyynselvitykset.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/13 |
28.09.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

Siis pieni huone ilman eristyksiä ja siellä säilytettiin kaikki nykyisin jääkaapissa säilytettävä. Siellä oli lihasoosit kattilassa sen vuorokauden tai kaksi kunnes se lämmitettiin puuhellalla kaksi päivää vanhojen keitettyjen perunoiden seuraksi.

Voi että miten hyvää oli, ja tosiaankaan en muista yhtään mahatautia omasta lapsuudestani. Omien lasteni jatkuvat mahataudit taas on ihan hiton ajankohtaisia monta kertaa vuodessa vaikka ruoat säilytetään oikein.

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: neljä kuusi yhdeksän