Ostin tukusta 5kg mustikoita
Mustikka toimii läskin torjunnassa
.Mustikan suvun marjat (vaccinium) ovat todellista superruokaa, jos tieteeseen on uskomista. Useissa tutkimuksissa on vahvistettu, että mustikan polyfenolit suojaavat sydäntä ja verisuonia. Lisäksi niiden on todettu vähentävän muun muassa syöpää ja ikääntymisen ja metabolisen oireyhtymän aiheuttamia vaivoja.
Tuorein tutkimuslöytö tehtiin Teksasissa, kun TWU-yliopiston tutkija Shiwani Moghe havaitsi, että mustikan polyfenolit vaikuttavat rasvasolujen erilaistumiseen. Tämä on prosessi, jossa erilaistumaton solu hankkii kyvyn syntetisoida ja varastoida rasvaa.
Rasvasolujen määrä kasvaa, kun ihminen lihoo. Laihtuminen riistää rasvasoluista rasvan, mutta ei vähennä niiden määrää. Tämän vuoksi kerran lihoneen on paljon vaikeampi pysyä laihana kuin sellaisen, joka on aina ollut laiha.
Kasvien polyfenolit estävät rasvasolujen syntyä ja kiihdyttävät lipidien ja rasvan hajoamista molekyylitasolla.
Moghe teki tutkimuksen hiiren kudosviljelmien avulla laboratoriossa ja käytti kolmea erilaista polyfenoliannosta. Suurin annos vähensi lipidien määrää 73 prosenttia ja pienin 27 prosenttia vertailuviljelmään verrattuna.
Moghen mukaan nyt vaikutuksia pitää testata ihmisillä, jotta nähdään, ettei mustikoilla ole sivuvaikutuksia ja saadaan selville, mikä on tehokas annos.
Vaccinium-suvussa on paljon erilaisia sinimarjaisia varpukasveja, joista kotoperäinen mustikkamme on yksi parhaita polyfenolien lähteitä. Teksasilaisyliopistossa tutkittu laji on läheisempää sukua puutarhoissa viljellylle pensasmustikalle.
Polyfenolien pääryhmiä ovat fenolihapot, flavonoidit, proantosyanidiinit, ellagitanniinit ja isoflavonoidit. Näistä osa jaetaan edelleen alaryhmiin rakenteellisten ja kemiallisten ominaisuuksien perusteella. Erityisesti marjat ovat hyviä polyfenolien lähteitä. Suomalaiset syövät niitä kuitenkin melko vähän. Pääosan fenoleista saamme kahvista ja viljasta