Kala-asiantuntijat kaipaisin vinkkejä
Kaipaisin vinkkejä kalojen terveellisyydestä ja myrkyistä. Haluaisin ostaa mahdollisimman ympäristöystävällistä mutta kuitenkin sellaista kalaa, jossa ei ole paljon myrkkyjä yms.
WWF:n kalaoppaassa suositellaan ympäristösyistä seuraavia kaloja
Ahven
Anjovis (Kilohailista)
Hauki
Kampela
Karppi
Kilohaili
Kuha
Kuningasrapu
Kuore
Lahna
Mada
MSC-merkityt kalatuotteet
Muikku
Mustekala (ei pohjatroolattu)
Osterit (käsin poimittu tai Euroopassa kasvatettu)
Peldesiika
Rapu eli jokirapu eli täplärapu
Sampi (kiertovesiviljelty)
Seiti eli sei
Silakka
Sinisimpukka
Suutari
Sarki
Säyne
Turska (Barentsinmeri, Itämeren itäinen populaatio)
Mitä mieltä siis näiden kalojen myrkyistä.
Itselläni on se käsitys, että ainakin silakka ja hauki sisältävät helposti runsaasti myrkkyjä. Entä muut noista. Lähinnä meillä tulevat kyseeseen kalat, joita saa fileenä koska en osaa (enkä edes oikein halua opetella) kalan käsittelyä. Mitään mustekaloja ja rapuja en kyllä myös taida alkaa ostella. Sinäsä saatavilla varmaan aika monenlaista kun ostan kalat hallista. Mitä siis suosia kun haluaa terveellistä, ympäristöystävällistä ja mahdollisimman myrkytöntä kalaa
Minulla olisi vielä yksi kysymys seitistä. Saako sitä kaupan pakastealtaasta enää ollenkaan sellaisena kun se lapsuudessani oli (siis sellaista valkoista pötköä). Katselin, että kaupassa oli vain erilaisia pihvimäisiä taikinalla leivitettyjä pihvejä ja itse mieluummin ostaisin ihan vain sitä kalaa, lapsi on jo turhankin tykästynyt soija yms. pihveihin en halua enää kalaa pihvimuodossa meille.
Kiitos jos joku vastaa!
t:kasvissyöjä, joka on viime aikoina alkanut antaa lapselleen kalaaa
Kommentit (6)
kertyy sit kaikia eri sortin myrkkyjä, mutta pienempinä annoksina.
Älä syö isoja kaloja. Ne ovat vanhoja.
Tässä jotain listaa kalojen ympäristömyrkyistä: http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/arkisto?p_p_id=dlehtihaku_view_ar…
Fileenä saa ainakin kuhaa ja itse tykkään siitä paljon enemmän kuin lohesta mitä yleensä tarjotaan kaikkialla. Yleensä petokaloihin pääsee kertymään noita myrkkyjä kaikkein eniten ja ylipäätään kannattaa valita mahdollisimman nuorta kalaa. Eri asia sitten on kuinka hyvin ne kalatiskillä tietää kalan iän.
Olen käynyt kaupan pakastealtaalla katsomassa ihan lähiviikkoina enkä nähnyt seitiä kun leivitettynä (mutta oli kiire ehkä en huomannut ja kyseessä pikkukauppa, katson toisen kerran uudestaan).
Kuhaa ja ahventa fileenä lapsi on nyt kotona syönyt ja kumpaakin suostui syömään, eli hyviltä vaikuttivat ainakin ne. Hallissa vaikutti olevan monenlaisia fileitä kyllä tarjolla.
voin kyllä varmaan googletellakin mutta mitäs ne petokalat nyt sitten on tuolta listalta?
Ja joku sanoi, että kun syö vaihdellen niin ei tule paljon yhdenlaista myrkkyä. Kuulostaa kyllä oudolta. Siis vähän monenlaisia myrkkyjä on sitten hyvä? Itse suhtaudun tuohon koko kalavouhotukseen aika epäilevästi esim. juuri noiden myrkkyjen vuoksi mutta päädyin nyt kuitenkin pitkän harkinnan jälkeen siihen, että lapseni saa kalaa kun kalaa nykyisin joka tuutista suositellaan.
Ymmärsin myös WWF:n oppaasta, että ekologisin vaihtoehto ei useinkaan ole nuoren kalan syöminen. Valitettavati terveellisyys ja ekologisuus ei varmaan aina kulje käsikädessä.
ap
Itämeren kala on myrkyllistä, samoin sisävesien isot kalat.
Seitä saa pakasteena sellaisena valkoisena fileenä, itse olen sen hienontanut ja sekoittanut joukkoon mausteita, korppujauhoja, kermaa jne lihapullataikinan tapaan ja paistoin nuo kalapihvit pannulla. Tuli ihan hitsin hyviä! Pitäisikin tehdä taas uudestaan...