Miten saa helpoimmin eroteltua valkuaisen ja keltuaisen?
Kommentit (5)
jossa nainen rikkoi kananmunan kulhossa olevaan veteen ja otti sieltä puhtaan keltuaisen pois sormillaan ...ei luulisi jäävän valkuaista enää kun vedessä oli.
valkuaisen sormiesi välistä pois.
Tietty peset kädet ensin ja jälkeenkin :)
ainakin on helppo keltuaisenerottelija, ja varmaan niitä on muillakin valmistajille. Siihen vain kipataan munan sisältö, keltuainen jää kuoppaan ja valkuainen valuu alempaan irroitettavaan astiaan.
Mutta ilmankin onnistuu. Halkaise muna varovasti niin ettei kuori murskaannu, napakka isku kattilanreunaa vasten. Sitten valuttelet juomalasin päällä kummastakin munanpuolikaasta valkuaisen pois kunnes toiseen jää vain keltuainen . Pitää olla tarkkana ettei keltuainen hajoa, koska jos vaikka teet marenkia valkuaisessa ei saa olla pisaraakaan keltuaista seassa. Mutta tarkkaan kallistellessa puolikkaita keltuaisen pintajännitys pysyy kasassa ja saat erottelun onnistumaan, Itse teen aina näin, en jaksa liata sitä kipposysteemiä parin sekunnin homman takia.
eli kippaat sen keltuaispuolen aina kuorenpuolikkaalta toiselle muutaman kerran, jolloin valkuainen valuu reunalta sinne alle olevaan juomalasiin (tai muuhun astiaan). Jotenkin ykskask onkin vaikea sanallisesti selittää tätä vaikka ihan helppo käytännössä
rikon munan juomalasiin, varovasti ettei keltuainen rikkoonnu. Nostan puhtailla sormilla keltuaisen toiseen astiaan.
Kaadan valkuaisen pois ennenkuin rikon seuraavan munan, silla joskus keltuainen rikkoontuu nostaessa, eipähän pilaa kuin yhden valkuaisen ja kelpaa siis vaikkapa munakkaaseen tai pullanvoiteluun.