Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Auttakaa laktoosi-intolerantikon äitiä!

Vierailija
05.04.2010 |

5 v. tyttärellämme todettiin juuri laktoosi-intoleranssi. Vastaan on tullut muutamia kysymyksiä:



Kovat juustot ovat sallittujen listalla, mutta miten esim. feta ja vuohenjuusto?



Mitä suklaita laktoosi-intolerantikot voivat syödä?



Jossain tuotteissa lukee ravintosisällötekstissä herajauhe. Pitääkö näitäkin välttää?

Kommentit (39)

Vierailija
21/39 |
03.07.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

Se on kyllä yksilöllistä. Mulle ei tavallinen maitosuklaa pieninä määrinä tee mitään, vaikka mulla on lääkärissä todettu tämä vaiva kohtalaisen pahaksi. Mutta mm Kismet tekee aivan järkyt vatsakivut. Eli todella on merkkikohtaista. Mulle ei tunnu sopivan myöskään laktoositon jäätelö, vaan siitä tulee maha kipeäksi aina kun taas tavallisesta ei tule, mutta en susoittele sitä kuitenkaan. Veljelläni on ihan sama jätskin suhteen, mutta meillä molemmilla on ongelma, että tykätään siitä niin paljon.  

Vierailija
22/39 |
06.04.2010 |
Näytä aiemmat lainaukset

Viime vuosina on kuitenkin tullut yhä enemmän epäilyjä siitä, että laktoosi-intoleranssi ei selitä kaikkien aikuistenkaan maito-oireita. Osalla on todennäköisesti jonkinlainen maitoallergia eikä laktoosi-intoleranssia lainkaan. Se selittäisi sinunkin oireesi.



On siis mahdollista, että osalla laktoosi-intolerantikkoina pidetyistä ihmisistä (varsinkin sellaisista, jotka saavat "epäloogisia" oireita erilaisista maitotuotteista) onkin joku muu vika kuin laktoosi-intolreanssi.



Puhdas laktoosi-intoleranssi kuitenkin tulee nimenomaan maitosokerista eli laktoosista, jota on kaikkien nisäkkäiden maidossa (itse asiassa ihmisen äidinmaidossa kaikkein eniten) ja ihan riippumatta siitä, onko maito "tavallista" pastöroitua vai luomua tai pastöroimatonta jne...



Jos ihminen ei siedä tavallista "pastöroitua kaupanmaitoa", mutta sietää esim. lampaan- tai vuohenmaitoa, luomumaitoa tai suoraan tilalta ostettua pastöroimatonta maitoa, niin kyse on todennäköisesti jostain muusta vaivasta kuin laktoosi-intoleranssista.



Sen sijaan se on kyllä ihan todistettu juttu, että ihmisen suolisto näyttää sietävän paremmin hapanmaitotuotteiden laktoosia kuin muidenmaitotuotteiden laktoosia. Siitä syystä hyvin lievästi laktoosi-intolerantikot saattavat pystyä syömään esim. jogurttia vaikkeivät siedä maitoa tai voivat juoda piimää, muttei maitoa. Samaten maidon rasvapitoisuus saattaa vaikuttaa siedettävyyteen, mikä saattaisi selittää suoraan tilalta ostetun maidon paremman siedettävyyden joillakin ihmisillä. Joka tapauksessa jos ihminen tällä tavalla pärjää, niin se on hyvä ja laktoosi-intoleranssi on silloin erittäin lievä.



Kokonaan toinen kapitteli ovat sitten kuvitellut vaivat ja plasebovaikutukset, joista ei tässä sen enempää. Lääkärintyössä on kuitenkin tullut nähtyä myöskin niitä äärimmäisen epäloogisia oireita jotka näyttävät riippuvan lähinnä siitä, mitä ihminen kuvittelee syömiensä tuotteiden sisältävän eikä lainkaan siitä, mitä ne todellisuudessa sisältävät...



t. se lääkäri



P.s. Äidinmaidossa on nimenomaan erittäin paljon laktoosia. Laktoosi-intolerantikko ei todellakaan pysty juomaan äidinmaitoa. Laktoosi-intoleranssi kuitenkin puhkeaa äärimmäisen harvoin vielä siinä iässä, jossa äidinmaitoa normaalisti juodaan, joten tämä asia tulee harvoin esille. Ne muutamat harvinaiset tapaukset, joissa lapsi on ollut pahasti laktoosi-intolerantikko jos syntyessään ovakin sitten olleet tosi hankalia ja lapset päässeet tosi huonoon kuntoon ennen kuin diagnoosi on keksitty.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
23/39 |
06.04.2010 |
Näytä aiemmat lainaukset

Intoleranssi ja allergia ovat täysin eri asioita.



Allergiassa elimistö puolustautuu vieraita proteiineja vastaan ja reaktio on vasta-ainevälitteinen.



Laktoosi-intoleranssissa suolistosta puuttuu laktoosia pilkkova laktaasientsyymi, mistä syystä laktoosi ei normaalisti pilkkoudu glukoosiksi ja galaktoosiksi suoliston alkupäässä, vaan vasta bakteerit pilkkovat sitä paksusuolessa, mistä seuraa vatsakipuja, ripulia, ilmavaivoja jne.



Maitoallergikko saa oireita lehmänmaidon proteiineista, mutta sietää kyllä muiden eläinten proteiineja, koska joka eläimellä on erilaiset proteiinit.



Laktoosi-intolerantikko saa oireita maitosokerista, joka on jokaisella nisäkkäällä samanlaista.



t. vielä se lääkäri

Vierailija
24/39 |
06.04.2010 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kiitos lääkärille! Yritän yksinkertaistaa vähän vielä:



Vähälaktoosinen ruokavalio = hyla + into ja siis vähälaktoosiset tuotteet käyvät!



Laktoositon ruokavalio = hyla + into EIVÄT käy, pitää olla laktoosittomat tuotteet.



Maidoton ruokavalio = ruokavalio MAIDOTON eli laktoositon,hyla ja into EIVÄT käy!



Tuossa ne kolme ERI asiaa. Ainakin mitä hoitajana olen työssäni oppinut...



Pojallani on laktoosi-intoleranssi eli nk. hyla ja into tuotteet käyvät.. poika on 15v ja kyllä hyvin perso fazerin siniselle.. meillä tarkoittaa sitä että pojalla KAUHEAN pahanhajuiset ilmavaivat siitä suklaasta ja joskus saattaa tulla mahanväänteitäkin.

Vierailija
25/39 |
06.04.2010 |
Näytä aiemmat lainaukset

vaiva nykyisin.

Vierailija
26/39 |
06.04.2010 |
Näytä aiemmat lainaukset

Olen itse lakstoosi-intolerantikko enkä siedä edes Hylaa. En nyt lukenut kaikkia vastauksia mutta se mikä sattui silmään tuosta "lääkärin" vastauksesta oli se, ett ei saa syöttää täysin laktoosittomia tuotteita koska silloin se entzyymiä pilkkova geeni häviää. Olen hieman eri linjoilla koska jos tyttösi suolisto ei siedä Hylaa niin miksi lasta kiusta syöttämällä sopimatonta ruokaa?!



Onko teille tehty minkälainen testi? Itselläni puuttuu kyseinen geeni kokonaa, eli en siedä Hylaa. Käytän siis laktoosittomia tuotteita. Ja luojan mkiitos niitä löytyy mutta ovat vaan aika hintavia. Kokeilemalla toki selviää mitä tyttösi voi syödä ja mitä ei. Vuohenjuustoa ja lampaanmaitofetaa vältän itse. Suklaista käy moni oikein tumma suklaa sekä Fazerin Mignon sekä Wiener nougat. Nehän ei ole "oikeita" suklaita mutta tällaiselle suklaata rakastava intolerantikolle ne käy korvikkeena hyvin. Voin myös syödä pieniä määriä Fazermint karkkeja. Niitä kannattaa kokeilla, siis jos tykkää mintusta.

Herajauhetta vältän myös minä. Juustoista vielä sen verran, että kaikki kovat kypsytetyt juustot ovat laktoosittomia, myös Oltermanni. Paketeissa lukee yleensä todella hyvin onko laktoositon vain ei.



Toivottavasti oli apua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
27/39 |
06.04.2010 |
Näytä aiemmat lainaukset

Sinulla on nyt mennyt geenit ja entsyymit sekaisin. Entsyymiä ei pilkota eikä geeni häviä!Ja kannattaisi myös lukea ne viestit ENNEN kuin alkaa kritisoimaan...



Geenit ovat ihmisen jokaisessa solussa ja ne vaikuttavat siihen millainen ihmisestä tulee alkaen silmienväristä ja jalkaterän muodosta aina sinne suoliston entsyymeihin saakka. Geenit myöskin periytyvät jälkeläisille. Geenien vaikutus ei ole täysin yksiselitteistä, eli kaikilla samanlaista, koska useimmat asiat riippuvat monesta tekijästä ja jokainen saa geenejä sekä äidiltä että isältä.



Laktoosi-intoleranssin aiheuttava geeni vaikuttaa siihen, että laktoosia (maitosokeria) glukoosiksi ja galaktoosiksi pilkkova entsyymi (laktaasi) häviää suolistosta. Geenin omaavilla ihmisillä on kuitenkin eroja siinä, missä iässä ja kuinka totaalisesti entsyymi häviää. Yleensä lapsilla entsyymiä on ja jossain vaiheessa lapsuuden ja keski-iän välillä entsyymin määrä vähenee tai se häviää kokonaan. Sen ennustaminen kenellä entsyymi missäkin vaiheessa häviää on nykytiedolla mahdotonta.



Laktoosi-intolerantikkoa ei pidä kiusata syöttämällä sopimatonta, siis oireita aiheuttavaa ruokaa. Toisaalta laktoosi-intolreantikkoa ei myöskään pidä kiusata liian tiukalla ruokavaliolla jos hänen suolistonsa pieniä laktoosimääriä sietää. Laktoosin välttäminen tehdään siis oireiden, ei laboratoriotulosten perusteella! Ja aina välillä kannattaa testata mitä sietää, koska jokaisen yksilön laktoosin sieto saattaa vaihdella ajan kuluessa. Tarpeettoman tiukka ruokavalio voi johtaa oireiden pahentumiseen, koska entsyymi häviää kokonaan herkemmin, jos sille ei ole käyttöä, eli ihminen syö täysin laktoositonta ruokaa, vaikka laktaasientsyymiä olisi vielä jäljellä pilkkomaan pieniä laktoosimääriä.

Vierailija
28/39 |
06.04.2010 |
Näytä aiemmat lainaukset

joka vastaili aiemminkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
29/39 |
06.04.2010 |
Näytä aiemmat lainaukset

Lääkäri on ihan oikeassa, liian tiukkaa ruokavaliota ei kannata noudattaa nykyisin sen kummemmin intoleransseissa kuin allergioissaan. Riittää, että oireet pysyvät poissa. Liian tiukasta ruokavaliosta tulee vain lisää ongelmia.



Samaten moni vanhempi aiheuttaa tai ainakin altistaa lapsensa allergioille liialla puhtaudella ja kuuraamisella. Ajatellaan ettei puhtaudesta mitään haittaakaan voi olla ja että hyvä äiti pitää lapsensa puhtaana. Nykytiedon mukaan kuitenkin liiallinen hygienia nimenomaan altistaa allergioille. Niitä tuttipulloja ei siis saisi keitellä eikä joka paikkaa kuurata, vaan lapsi tulisi tarkoituksella altistaa turvallisille kotipöpökontakteille.



Moni vanhempi myös pesee lapsiaan liikaa ja liiallisesta pesemisestä seuraa iho-ongelmia, alapään tulehduksia jne. Ei lasta kuulu kuurata joka päivä päästä varpaisiin.



Asiaan on sikäli vaikea vaikuttaa, että nämä vanhemmat tarkoittavat hyvää ja ajattelevat lastensa parasta, niin sanotusti ovat sitä "vanhempien parhaimmistoa". On paljon vaikeampaa ohjata vanhempia "huolettomampaan" suuntaan kuin muistuttaa heitä kaikista mahdollisista velvollisuuksista. Perheiden pienuus vaikeuttaa ongelmaa: isossa perheessä lapset saavat väistämättä vähemmän huomiota ja huolenpitoa, mutta yksi- ja kaksilapsisissa perheissä vanhemmilla on "liikaa" aikaa keskittyä lastensa "hyvinvointiin".



Näin se vain on, sanokaa mitä sanotte!

Vierailija
30/39 |
06.04.2010 |
Näytä aiemmat lainaukset

nuo "turhan" välttämisen negatiiviset vaikutukset. Eli kannattaa syödä laktoosia sisältäviä tuotteita sen verran kuin sietää, jotta entsyymit eivät häviä kokonaan. Tiedän tämän itse laktoosi-intolerantikkona...

Ja entsyymi todella häviää helposti käytön puutteessa: itselläni intoleranssioireet alkoivat, kun teini-ikäisenä lopetin maidon juomisen. (Ja lopetuksen syynä eivät siis olleet oireet, se vain sattui olemaan koulussani "muotia"...) Saman olen kuullut monelta tutultani. Monilla intoleranssioireet alkaneet esim. ulkomailla asumisen jälkeen, muulla ei useinkaan käytetä yhtä paljon maitotuotteita ruokavaliossa kuin Suomessa.

Ja tuo sietokyky vaihtelee ainakin itselläni selkeästi. Samoin kannattaa huomioida "kumulatiivinen" vaikutus. Eli itse siedän esim tavallista jäätelöä, jos en ole syönyt muuta laktoosia sisältävää. Mutta esim käytettyäni vähälaktoosisia tuotteita en sitten siedäkään mitään ylimääräistä, esim. tavallista jäätelöä.

Mutta kuten joku tuossa sanoi, laktoosi-intoleranssi on kuitenkin yleensä vaiva helpommasta päästä. Oireet helpottavat varnasti pian vähälaktoosiseen/laktoosittomaan ruokavalioon siirtymisen jälkeen. Sitten voitte pikku hiljaa kokeilla, mitä lapsi sietää. Ja satunnaiset mahanpurutkin voi joskus olla ihan siedettävä hinta vaikka suklaasta tai jäätelöstä...

Laktoosi-intoleranssin aiheuttava geeni vaikuttaa siihen, että laktoosia (maitosokeria) glukoosiksi ja galaktoosiksi pilkkova entsyymi (laktaasi) häviää suolistosta. Geenin omaavilla ihmisillä on kuitenkin eroja siinä, missä iässä ja kuinka totaalisesti entsyymi häviää. Yleensä lapsilla entsyymiä on ja jossain vaiheessa lapsuuden ja keski-iän välillä entsyymin määrä vähenee tai se häviää kokonaan. Sen ennustaminen kenellä entsyymi missäkin vaiheessa häviää on nykytiedolla mahdotonta. Laktoosi-intolerantikkoa ei pidä kiusata syöttämällä sopimatonta, siis oireita aiheuttavaa ruokaa. Toisaalta laktoosi-intolreantikkoa ei myöskään pidä kiusata liian tiukalla ruokavaliolla jos hänen suolistonsa pieniä laktoosimääriä sietää. Laktoosin välttäminen tehdään siis oireiden, ei laboratoriotulosten perusteella! Ja aina välillä kannattaa testata mitä sietää, koska jokaisen yksilön laktoosin sieto saattaa vaihdella ajan kuluessa. Tarpeettoman tiukka ruokavalio voi johtaa oireiden pahentumiseen, koska entsyymi häviää kokonaan herkemmin, jos sille ei ole käyttöä, eli ihminen syö täysin laktoositonta ruokaa, vaikka laktaasientsyymiä olisi vielä jäljellä pilkkomaan pieniä laktoosimääriä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
31/39 |
11.03.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Minulla oli aina lapsesta lähtien vatsanpuruja maidosta, mutta pienenä kestin aivan hyvin pieniä määriä maitoa ruoassa. Sitten teini-ikäisenä aloin kasvissyöjäksi ja maitotuotteet lisääntyivät hurjasti ruokavaliossani ja olin jatkuvasti kipeänä. Minut diagnosoitiin krooniseksi poskiontelontulehduksen suhteen ja olin hyvin huonostivoiva. Palasin sekasyöjäksikin, sillä aloin syyttämään tietämättömyyttäni kasvisruokaa maidon sijasta. Olo koheni hieman, mutta poskiontelontulehdukset pysyivät sitkeästi minussa. Lopulta eräs äitini tuttavalääkäri vinkkasi mahdollisesta ruoka-aineallergiasta ja jätin maidon kertaheitolla pois. Poskiontelontulehdukset loppuivat kuin ihmeparannettuna ja vointini koheni. Olin usean vuoden täysin maidottomalla linjalla, kunnes sattumalta kuulin, että joillekin sopii vuohen- ja lampaanmaitotuotteet. Epäuskoisena ja lähes pelosta vapisevin käsin maistoin vuohenjuustoa, ja se sopi. Aloitin pienissä määrissä ja nyt se on jo vakituinen osa ruokavaliotani.

Nykyisin elän onnellisesti kasvissyöjänä allergiani kanssa. Olen allerginen lehmänmaidolle ja sen karsiminen tuntuu helpolta nykyään. Jopa ehkä eettiseltäkin, sillä ei tule ostettua suurista maidon- ja lihanjalostustaloista maitoja tai juustoja, vaan ihanista farmeista lampaan- tai vuohenjuustoja, jossa vuohet ovat saaneet laiduntaa onnellisina. (Kauankohan tosin on näin...) Rakastan tummaa suklaata, korvaan maidon vuohen-, kaura-, soija- tai riisimaidolla ja nykyisin saa suklaagelattojakin. Olen oppinut kuuntelemaan kroppaani. Ollaan tultu pitkälle maitoallergiassa, onneksi. Ei aina ollut näin helppoa. Nykyisin en enää törmää ravintoloihin, joissa ei pystytä tekemään jotain, joka sopii minulle, ellei sitä löydy listalta. Toisin oli vuosikymmen sitten...

 

Vierailija
32/39 |
09.03.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="05.04.2010 klo 09:21"]

5 v. tyttärellämme todettiin juuri laktoosi-intoleranssi. Vastaan on tullut muutamia kysymyksiä:

Kovat juustot ovat sallittujen listalla, mutta miten esim. feta ja vuohenjuusto?

Mitä suklaita laktoosi-intolerantikot voivat syödä?

Jossain tuotteissa lukee ravintosisällötekstissä herajauhe. Pitääkö näitäkin välttää?

[/quote]


Kokeilemalla selviää, miten paljoon tyttösi sietää laktoosia. Vaiva on yleensä vähitellen paheneva, joten jos lapsesi haluaa päästä helpoimmalla, aloittakaan saman tien 100% laktoositon ruokavalio. Se on helppoa, kun nykyisin saa kaikkea laktoosittomana.

Fetan pitää olla laktoositonta. Jos tuorejuusto on tehty oikeasti pelkästään vuohenjuustosta, se on aina automaattisesti laktoositon. Mutta esim Valion tavallinen feta ei ole, se on tehty lehmänmaidosta!

Suklaista Brunbergillä on laktoositonta maitosuklaata. Kaikissa tummissa suklaissa on vain pieniä maitojämiä, voin syödä niitä itsekin. After Eight, Wiener Nougat, Budapest, Pandan liköörikarkit.


Tarkista kaikista elintarvikkeista jatkossa, ettei lue: laktoosi, herajauhe, maidon ainesosia, sen sijaan jos lukee vain maitoproteiini, niin voi syödä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
33/39 |
09.03.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="05.04.2010 klo 09:57"]

vaan sitä vältetään vain sen verran kuin oireet sallivat. Hysteerinen kaiken laktoosin välttely vain johtaa siihen, että elämästänne tulee vaikeaa ja loppukin laktaasientsyymi katoaa suolistosta jos sitä vielä on jäljellä.

Yleensä tavallinen laktoosi-intolerantikko sietää vähäisiä määriä laktoosia ja silloin niitä vähäisiä määriä on hyvä myös syödä, jotta sieto säilyy. Teet tyttärellesi totaalisen karhunpalveluksen, jos syötät hänelle täysin laktoositonta sapuskaa, koska se voi johtaa totaaliseen laktaasientsyymin puutteeseen ja hän joutuu noudattamaan ruokavaliota lopun ikäänsä. Täysin laktoositonta ruokavaliota noudatetaan vain, jos se on oireiden vuoksi välttämätöntä, useimmilla ei ole eikä varsinkaan lapsilla!

Maitotuotteet kannattaa siis vaihtaa vähälaktoosisiin (HYLA) jos niitä sietää. Täysin laktoosittomia vain, jos HYLA-tuotteilla ei pärjää. Muut vähän laktoosia sisältävät tuotteet (suklaa, voi, heraa ym. sisältävät keksit ym., kohtuulliset määrät pehmeitä ja tuorejuustoja jne.) sopivat yleensä silloin jos HYLA-tuotteetkin käyvät.

Vain hyvin harvat laktoosi-intolerantikot tarvitsevat täysin laktoosittoman ruokavalion. Silloin käytetään vain laktoosittomia tuotteita. Näidenkin henkilöiden kannattaisi aina välillä testata laktoosinsietoaan, koska se voi vaihdella ajan kanssa ja he saattavatkin jossain vaiheessa sietää pieniä määriä laktoosia.

Alkuperäiset kreikkalaiset fetat ovat yleensä laktoosittomia, mutta vähemmän aikaa kypsytetyissä salaattijuustoissa voi laktoosia olla, samaten monissa sulatejuustoissa ja kaikissa tuorejuustoissa (paitsi laktoosittomaksi merkityissä). Kovissa juustoissa ei ole laktoosia. Herajauhe sisältää laktoosia, maitoproteiini ei. Joihinkin ulkolaisiin tuotteisiin on jopa ihan lisätty laktoosia eli maitosokeria. Laktoosia voi olla myös esim. leivissä, kekseissä, lihaliemikuutioissa, pussikeitoissa, valmisruoissa,... Suurin osa suklaista (myös tummista) sisältää laktoosia. Esim. Brunbergin tummassa suklaassa, Wiener-nougatissa, Mignon-munissa ja After Eightissä ei ole laktoosia.

Lääkkeiden laktoosin välttäminen on tarpeellista vain äärimmäisen harvoille. Yhdessä keskikokoisessa lääkepillerissä on laktoosia korkeintaan saman verran kuin ruokalusikallisessa HYLA-maitoa. Suurin osa täysin laktoosittomalla ruoalla elävistäkin siis sietää laktoosipitoiset lääkkeet ja lopuillekin riittää yleensä laktaasientsyymipillerin ottaminen lääkkeen oton yhteydessä estämään oireet.

t. lääkäri

[/quote]

Lääkäri puhuu nyt vastoin parempaa tietoa eli potilaiden kokemusta. Minä itse ja monet tuntemani laktoosi-intolerantikot saavat oireita myös lääkkeiden laktoosista. Sitä paitsi lääkkeen laktoosi joka tapauksessa heikentää imeytymistä laktoosi-intolerantikolla, vaikka ei nyt suoranaisia oireita tulisikaan. Eli määrätkää suoraan niitä laktoosittomia lääkkeitä, kiitos!

Laktoosin "siedätys" ei myöskään toimi kuin joillakin, usein vaiva pahenee vanhemmiten vaikka itse tekisit sille mitä. Ei ole mitään järkeä juosta vessassa jonkun siedätyksen vuoksi, kun kyse ei ole edes sairaudesta, vaan maapallon väestön vallitsevasta tilanteesta! Suomessa vain syntyy helposti harha, että laktoosi-intoleranssissa olisi jotain kummallista; näin ei ole, vaan Suomessakin on meitä normaaleja noin 17% koko väestöstä. ;)

Vierailija
34/39 |
09.03.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="06.04.2010 klo 08:46"]

Viime vuosina on kuitenkin tullut yhä enemmän epäilyjä siitä, että laktoosi-intoleranssi ei selitä kaikkien aikuistenkaan maito-oireita. Osalla on todennäköisesti jonkinlainen maitoallergia eikä laktoosi-intoleranssia lainkaan. Se selittäisi sinunkin oireesi.

On siis mahdollista, että osalla laktoosi-intolerantikkoina pidetyistä ihmisistä (varsinkin sellaisista, jotka saavat "epäloogisia" oireita erilaisista maitotuotteista) onkin joku muu vika kuin laktoosi-intolreanssi.

Puhdas laktoosi-intoleranssi kuitenkin tulee nimenomaan maitosokerista eli laktoosista, jota on kaikkien nisäkkäiden maidossa (itse asiassa ihmisen äidinmaidossa kaikkein eniten) ja ihan riippumatta siitä, onko maito "tavallista" pastöroitua vai luomua tai pastöroimatonta jne...

Jos ihminen ei siedä tavallista "pastöroitua kaupanmaitoa", mutta sietää esim. lampaan- tai vuohenmaitoa, luomumaitoa tai suoraan tilalta ostettua pastöroimatonta maitoa, niin kyse on todennäköisesti jostain muusta vaivasta kuin laktoosi-intoleranssista.

Sen sijaan se on kyllä ihan todistettu juttu, että ihmisen suolisto näyttää sietävän paremmin hapanmaitotuotteiden laktoosia kuin muidenmaitotuotteiden laktoosia. Siitä syystä hyvin lievästi laktoosi-intolerantikot saattavat pystyä syömään esim. jogurttia vaikkeivät siedä maitoa tai voivat juoda piimää, muttei maitoa. Samaten maidon rasvapitoisuus saattaa vaikuttaa siedettävyyteen, mikä saattaisi selittää suoraan tilalta ostetun maidon paremman siedettävyyden joillakin ihmisillä. Joka tapauksessa jos ihminen tällä tavalla pärjää, niin se on hyvä ja laktoosi-intoleranssi on silloin erittäin lievä.

Kokonaan toinen kapitteli ovat sitten kuvitellut vaivat ja plasebovaikutukset, joista ei tässä sen enempää. Lääkärintyössä on kuitenkin tullut nähtyä myöskin niitä äärimmäisen epäloogisia oireita jotka näyttävät riippuvan lähinnä siitä, mitä ihminen kuvittelee syömiensä tuotteiden sisältävän eikä lainkaan siitä, mitä ne todellisuudessa sisältävät...

t. se lääkäri

P.s. Äidinmaidossa on nimenomaan erittäin paljon laktoosia. Laktoosi-intolerantikko ei todellakaan pysty juomaan äidinmaitoa. Laktoosi-intoleranssi kuitenkin puhkeaa äärimmäisen harvoin vielä siinä iässä, jossa äidinmaitoa normaalisti juodaan, joten tämä asia tulee harvoin esille. Ne muutamat harvinaiset tapaukset, joissa lapsi on ollut pahasti laktoosi-intolerantikko jos syntyessään ovakin sitten olleet tosi hankalia ja lapset päässeet tosi huonoon kuntoon ennen kuin diagnoosi on keksitty.

[/quote]

Kirjoituksesi on aikas ylimielinen. Sen vuoksi, että itse uskoin tuollaista järkeilyä, jäi oma laktoosi-intoleranssini diagnosoimatta 15 vuoden ajaksi ja ehdin kehittää vakavia oireita, ennen kuin sain viimein verkosta vertaistukena muiden kokemuksia, joiden oireet vastasivat omiani. Jo alle 2 viikon kuluttua 100% laktoosittoman dieetin aloittamisesta jatkuva ripulini loppui! Suolistoni oli kuitenkin mennyt jo niin huonoon kuntoon, että vasta noin 1,5 vuoden kuluttua dieetin aloittamisesta saatoin juoda hapokasta siideriä ilman ripulia. Xylitolia mahani ei sielä vieläkään, herkkyys sille jäi jostain syystä pysyväksi.

 

Eli kyse on vakavasta asiasta, kun oireiden vähättely johtaa niiden pitkittymiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
35/39 |
09.03.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="09.03.2013 klo 00:28"]

[quote author="Vierailija" time="05.04.2010 klo 09:21"]

5 v. tyttärellämme todettiin juuri laktoosi-intoleranssi. Vastaan on tullut muutamia kysymyksiä:

Kovat juustot ovat sallittujen listalla, mutta miten esim. feta ja vuohenjuusto?

Mitä suklaita laktoosi-intolerantikot voivat syödä?

Jossain tuotteissa lukee ravintosisällötekstissä herajauhe. Pitääkö näitäkin välttää?

[/quote]


Kokeilemalla selviää, miten paljoon tyttösi sietää laktoosia. Vaiva on yleensä vähitellen paheneva, joten jos lapsesi haluaa päästä helpoimmalla, aloittakaan saman tien 100% laktoositon ruokavalio. Se on helppoa, kun nykyisin saa kaikkea laktoosittomana.

Fetan pitää olla laktoositonta. Jos tuorejuusto on tehty oikeasti pelkästään vuohenjuustosta, se on aina automaattisesti laktoositon. Mutta esim Valion tavallinen feta ei ole, se on tehty lehmänmaidosta!

Suklaista Brunbergillä on laktoositonta maitosuklaata. Kaikissa tummissa suklaissa on vain pieniä maitojämiä, voin syödä niitä itsekin. After Eight, Wiener Nougat, Budapest, Pandan liköörikarkit.


Tarkista kaikista elintarvikkeista jatkossa, ettei lue: laktoosi, herajauhe, maidon ainesosia, sen sijaan jos lukee vain maitoproteiini, niin voi syödä.

[/quote]

Lisään vielä, että jotkut siis ilmeisesti voivat saada oireita myös vuohenmaidosta?! Itse en ole kyllä tavannut vielä yhtään tällaista henkilöä, vaikka tunnen monia, joiden oireet ovat niin pahoja, että laktaasipilleritkään eivät tehoa.

Vierailija
36/39 |
14.09.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

Riippuu TOSI paljon ihmisestä. Ite voin syödä maitosuklaata vaikka puolikin levyä, ja tulee suht lieviä oireita, mutta auta armias jos samainen suklaa on vaikka leivonnaisessa ;__; Melkein kuolin kun joskus söin jotain suklaamuffinsseja :DD

Vierailija
37/39 |
22.09.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mikä sun nimi on?

Vierailija
38/39 |
22.09.2016 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

vaan sitä vältetään vain sen verran kuin oireet sallivat. Hysteerinen kaiken laktoosin välttely vain johtaa siihen, että elämästänne tulee vaikeaa ja loppukin laktaasientsyymi katoaa suolistosta jos sitä vielä on jäljellä.

Yleensä tavallinen laktoosi-intolerantikko sietää vähäisiä määriä laktoosia ja silloin niitä vähäisiä määriä on hyvä myös syödä, jotta sieto säilyy. Teet tyttärellesi totaalisen karhunpalveluksen, jos syötät hänelle täysin laktoositonta sapuskaa, koska se voi johtaa totaaliseen laktaasientsyymin puutteeseen ja hän joutuu noudattamaan ruokavaliota lopun ikäänsä. Täysin laktoositonta ruokavaliota noudatetaan vain, jos se on oireiden vuoksi välttämätöntä, useimmilla ei ole eikä varsinkaan lapsilla!

Maitotuotteet kannattaa siis vaihtaa vähälaktoosisiin (HYLA) jos niitä sietää. Täysin laktoosittomia vain, jos HYLA-tuotteilla ei pärjää. Muut vähän laktoosia sisältävät tuotteet (suklaa, voi, heraa ym. sisältävät keksit ym., kohtuulliset määrät pehmeitä ja tuorejuustoja jne.) sopivat yleensä silloin jos HYLA-tuotteetkin käyvät.

Vain hyvin harvat laktoosi-intolerantikot tarvitsevat täysin laktoosittoman ruokavalion. Silloin käytetään vain laktoosittomia tuotteita. Näidenkin henkilöiden kannattaisi aina välillä testata laktoosinsietoaan, koska se voi vaihdella ajan kanssa ja he saattavatkin jossain vaiheessa sietää pieniä määriä laktoosia.

Alkuperäiset kreikkalaiset fetat ovat yleensä laktoosittomia, mutta vähemmän aikaa kypsytetyissä salaattijuustoissa voi laktoosia olla, samaten monissa sulatejuustoissa ja kaikissa tuorejuustoissa (paitsi laktoosittomaksi merkityissä). Kovissa juustoissa ei ole laktoosia. Herajauhe sisältää laktoosia, maitoproteiini ei. Joihinkin ulkolaisiin tuotteisiin on jopa ihan lisätty laktoosia eli maitosokeria. Laktoosia voi olla myös esim. leivissä, kekseissä, lihaliemikuutioissa, pussikeitoissa, valmisruoissa,... Suurin osa suklaista (myös tummista) sisältää laktoosia. Esim. Brunbergin tummassa suklaassa, Wiener-nougatissa, Mignon-munissa ja After Eightissä ei ole laktoosia.

Lääkkeiden laktoosin välttäminen on tarpeellista vain äärimmäisen harvoille. Yhdessä keskikokoisessa lääkepillerissä on laktoosia korkeintaan saman verran kuin ruokalusikallisessa HYLA-maitoa. Suurin osa täysin laktoosittomalla ruoalla elävistäkin siis sietää laktoosipitoiset lääkkeet ja lopuillekin riittää yleensä laktaasientsyymipillerin ottaminen lääkkeen oton yhteydessä estämään oireet.

t. lääkäri

Laktaasi-entsyymin tuotto jos sammuu, niin se sammuu. Nisäkkäillä yleensä aikuistuttuaan. Suoliston bakteerit käyttävät laktoosia vain silloin, jos glukoosia ei ole tarjolla.

Vierailija
39/39 |
29.12.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Itsellä todettiin laktoosi intoleranssi ala-asteella ja oireet olivat kovat. Ajan kanssa tilanne helpottunut huomattavasti. Selvästi minulta ei katkaistu kaikkea maitoa kokonaan ja oireet eivät pahentuneet. Nykyään (nyt olen 28v) en varo juuri ollenkaan. Vatsan turvotusta on mutta se ei haittaa elämää. Ei ole kuulemma kovin yleistä että oireet lähestulkoon katoavat ja olenkin iloinen että tämä vaiva ei vaikuta elämääni juuri ollenkaan tällä hetkellä.

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: seitsemän kolme kuusi