Apua onko meidän joulukinkku nyt pilalla ja roskiskamaa kun typerä mies
ei laittanut sitä heti aamulla kylmään vaikka yöllä niin sovittiin?! Paistoin kinkun ja otin sen yöllä yhden aikaan uunista 76 asteisena pois. Jätin hellalle jäähtymään. Neljän aikaan mies kävi keittiössä ja sanoi kinkun sisälämpötilan olevan 50 astetta. Sovittiin että kun mies herää 7 aikaan, niin hän laittaa kinkun heti kylmään.
Nyt heräsin itse äsken klo 9 ja siellä se kinkku oli vieläkin hellalla sisälämpötila sama 25 mitä huonelämpötilakin://
Ja mitä sanoo mies? Ei kuulemma tiennyt mihin sen voi laittaa, saatana miten olis ollu jääkaappi!
Menikö se nyt pilalle vai söisitkö tuollaista kinkkua?
Kommentit (76)
Meillä on monesti jäänyt tuntikausiksi hellalle. Kinkkunne ehkä pilaantuu nopeammin kuin jos olisi heti laitettu kylmään, mutta kyllä sitä aattona voi syödä ihan hyvin. Ajattele nyt, onhan lämpimät ruoat seisovissa pöydissäkin tuntikausia!
Jos se kinkku on pilalla, niin se ei ole niiden kahden tunnin syy (7-9 aamulla). Kyllä siinä on tehtävänsä tehneet ne 6 tuntia ennen sitä klo seitsemää! Vaikka kuinka harmittaisi, niin älä nyt ainakaan miestä siitä syytä. Turhaa riitaa. Ja tuskin se kinkku on edes pilalla .
roskikseen, raakahan toi on muutenkin.
Söisin kyllä tuota kinkkua, ei ylimääräiset 2 tuntia huoneenlämmössä sitä ole pilaannuttanut.
onneksi asun rintamamiestalossa johon voi kuistille laittaa jäähtymään tuossa kohtaa :)
tuskin se pilalla on
Heitä kinkku pihalle ja samalla heität sen hölmön toisen sian perässä.
Hei haloo! Rentoudu vähän! Helpostihan ruoat ovat jouluna pari tuntia pöydällä, kun ruokailu kestää pitkään. Tietenkään liha ei ole pilalla. Voit tarkistaa sen maistamalla. Jos se haisee raikkaalta ja maistuu hyvältä, se on hyvää.
Ihmisen hajuaisti on kehittynyt vuosituhansien mittaan sellaiseksi, että se tunnistaa pilaantuneet ja haitalliset ruoat varsin erehtymättömästi. Luottakaa itseenne! Paitsi kun kyse on tyhjiöpakkauksessa lämpimässä pidetyistä kaloista - botuliinia nenä ei haista.
Ihmiskunta olisi kuollut sukupuuttoon ajat sitten ennen jääkaapin keksimistä, jos se niin tarkkaa olisi. Miten se juuri niiden kahden tunnin aikana olisi jotenkin erikoisemmin pilaantunut?
Siinä taas yksi ylihygieeninen turhaa hätäilee.
Mistäs minä juuri luinkaan, että talon tavat olivat kovasti muuttuneet paljon vaativammiksi sen jälkeen, kun emäntä oli suorittanut hygieniapassin. Vaikka ei ennen sitäkään ollut mitään ongelmia ollut.
Meillä kinkku viettää melkein koko joulun keittiön lämmössä. Tai siis se osa kinkusta, joka syödään jouluna.
Jos kinkkua on tarkoitus syödä pitkään, se kannattaa heti paloitella sopivankokoisiksi kappaleiksi. Ne jäähtyvät säilytyslämpötilaan nopeammin, ja on kätevää ottaa sitten syötäväksi vain pala kerralla.
ettei oo ollu edes kypsä. ja raakana viel ollu huoneenlämmössä. en söisi.
ap kertoi ottaneensa sen posi uunista. sen jälkeenkin kypsyminen jatkuu vielä jonkun aikaa.
oleminen kinkkua ole pilannut, mutta ei se kinkku vielä noilla lämpötiloilla kypsää ole! Mikään ei ole niin hirveää, kuin raaka kinkku.
Hei haloo! Rentoudu vähän! Helpostihan ruoat ovat jouluna pari tuntia pöydällä, kun ruokailu kestää pitkään. Tietenkään liha ei ole pilalla. Voit tarkistaa sen maistamalla. Jos se haisee raikkaalta ja maistuu hyvältä, se on hyvää.
Ihmisen hajuaisti on kehittynyt vuosituhansien mittaan sellaiseksi, että se tunnistaa pilaantuneet ja haitalliset ruoat varsin erehtymättömästi. Luottakaa itseenne! Paitsi kun kyse on tyhjiöpakkauksessa lämpimässä pidetyistä kaloista - botuliinia nenä ei haista.
Ihmisen nenä ei haista bakteeritoksiineja, siis muitakaan kuin botuliinia. Aistivarainen havainnointi ei siis todellakaan ole riittävä.
Ruoan mikrobiologinen laatu heikkenee aina kun ruoan lämpötila on yli +5 ja alle +63 astetta joten lihassa on tapahtunut muutoksia jo siinä vaiheessa kun sisälämpötila on ollut 50. Kinkku olisi pitänyt laittaa vaikka ulos (hyvin peitettynä) jäähtymään välittömästi uunista ottamisen jälkeen. Kinkku muuten (kuten muutkin ruoat) pilaantuvat sen parin tunnin syönnin aikana joten jos ruokaa otetaan pöytään niin vain sen verran kuin kerralla syödään, EIKÄ laiteta tähteitä sitten uudelleen kylmään ja oteta myöhemmin esille.
Onneksi en ikinä joudu kutsutuksi hälläväliä-perheisiin syömään niin ei tarvitse vatsataudeista kärsiä... puistatus. Varmaan jääkaappikin osalla survottu täyteen eikä lämpötilan kehitystä tarkkailla...
Milloin kinkku on kypsä?
Kinkku on mehevää, kun sen sisälämpötila on +75 astetta. Jos pidät mureammasta ja pehmeämmästä kinkusta, anna sisälämpötilan nousta +80-asteiseksi. Lämpötila nousee vielä muutamia asteita sen jälkeen, kun kinkku on otettu pois uunista.
http://kotiliesi.fi/joulu/jouluruoka/joulukinkun-paisto-ohjeet
Vuosikymmenien kokemuksella meillä kinkkua ei jätetä "raa'aksi". Mikään ei tosiaan ole niin hirveää, kuin sitkeä ja kostea kinkku, jota ei saa pureskeltua, saati nieltyä.
Milloin kinkku on kypsä?
Kinkku on mehevää, kun sen sisälämpötila on +75 astetta. Jos pidät mureammasta ja pehmeämmästä kinkusta, anna sisälämpötilan nousta +80-asteiseksi. Lämpötila nousee vielä muutamia asteita sen jälkeen, kun kinkku on otettu pois uunista.
<a href="http://kotiliesi.fi/joulu/jouluruoka/joulukinkun-paisto-ohjeet" alt="http://kotiliesi.fi/joulu/jouluruoka/joulukinkun-paisto-ohjeet">http://kotiliesi.fi/joulu/jouluruoka/joulukinkun-paisto-ohjeet</a>
jos haluut yrjötaudin ja kaiki pöpöt niin siitä vaan
Palstahysteerikot nyt näkee pöpöjänsä joka paikassa muutamassa tunnissa.
Palstahysteerikot nyt näkee pöpöjänsä joka paikassa muutamassa tunnissa.
typerä ja uusavuton akka. Eipä tässä voi muutakaan sanoa...