Mitä tarkoittaa muropohja, entä pullapohja?
Entä kumpi pitää valita minkäkin laisia leipomuksia varten?
Kommentit (6)
Erilaisia taikinatyyppejä. Marjapiirakoissa tms. käytetään usein murotaikinapohjaa ennemmin kuin pullataikinapohjaa.
Tässä esimerkki murotaikinapohjaisesta: http://www.valio.fi/reseptit/marjapiirakka-1/
Pullataikinapohjainen: http://www.pirkka.fi/ruoka/reseptit/139019-mustikkapiirakka-pullataikinasta
Riippuu ihan leipomuksesta ja mieltymyksestä, kumpi pohja käy paremmin.
No. Muropohja tehdään taikinasta, jossa on rasvaa, sokeria ja vehnäjauhoja, sellainen yleinen, aika ohut marjapiirakkapohja.
Ja pullapohja on tehty pullataikinasta, siis hiivataikinasta. Pohja on yleensä paksumpi. Mustikkapiirakkaa esimerkiksi tehdään myös pullapohjaisena, miksei muitakin.
Murotaikina on sellainen voista ja sokerista ja jauhoista tehty rasvainen, helposti murustuva pohja, jota käytetään makeissa leivonnaisista, erityisesti tortuissa.
Pullapohjassa taas on vähemmän rasvaa, eikä se murene samalla lailla. Voi käyttää mm. mustikkapiirakassa, mutta ei sellaisissa pyöreissä tortuissa, joihin tulee paksulti täytettä.
Murotaikinaa saa valmiina kaupan pakastealtaasta. Kokeilepa tehdä siitä helppo mustikkapiirakka: painele pyöreään kakkuvuokaan, kaada päälle pari pussillista mustikkaa, joihin sekoitat puoli desiä sokeria ja ruokalusikallisen perunajauhoja. Perunajauhot sitovat mustikoissa olevaa kosteutta niin, että sitä on helpompi syödä, eikä se valu lusikasta.
Hyvää tulee, vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa syötäväksi. EIKÄ vaadi montaa minuuttia tekemiseen, paisto tietysti vie sen oman aikansa.
Kiitos! Viitosen vastaus oli mukavan tarkka!
ap
Murotaikina, pullataikina. Kyllä niissä ohjeissa lukee mihin mitäkin käytetään ja kuinka se tehdään.