Juuresta leivän tekeminen? (+ juuren talteen ottaminen) voitteko auttaa?
Eli käytetäänkö se koko taikinajuuri (ruisleipä) taikinaan ja valmiista taikinasta pala talteen. Vai juuresta osa talteen ja siitä aina leipää.
Kommentit (5)
Tämä ei taida olla minkään oppikirjan tai perimätiedon mukaista mutta minä teen näin:
Jätän valmiista kohonneesta taikinasta parin-kolmen ruokalusikallisen verran taikinaa kulhoon > kaadan sekaan reilusti ruisjauhoa > sotken jämäkäksi taikinaksi > kaulitsen tai painelen ihan ohueksi ja levitän "lätyn" kulhoon kuivumaan. Kun taikina on kuivunut ihan kovaksi, murennan sen ja laitan Minigrip-pussiin odottamaan seuraavaa leivontakertaa.
Seuraavalla leivontakerralla liotan juuren veteen ja teen taas uuden taikinan. Pisin leivontatauko on ollut 10 kk ja juuri toimi hyvin.
Onnistuu kummin vain. Jos juuri on kovin uusi niin kannattaa ottaa vasta siitä valmiista pari päivää hapatetusta taikinasta, niin juuri paranee kerta kerralta.
[quote author="Vierailija" time="24.01.2014 klo 21:10"]
Tämä riippuu siitä, miten teet taikinan. Jos ruokit ja köynnistelet juurta ennen leipomista pari påivää, ota uusi juuri talteen viimeisestä juurierästä ennen kuin teet sn taikinaksi ja leivot. Jos leivot samana päivänä juuren käyttöön otettuasi, ota uusi juuri vasta valmiista taikinasta ennen paistamista.
[/quote]No nyt on jo kolmas päivä menossa eli jos vielä käytän yön yli ja huomenna teen, niin otan tuosta vaan osan taikinaan. Mistä tiedän määrän paljonko kannattaa ottaa?
ap
Vai teenkö kuten täällä sanotaan: "
RASKI:
1 Dl taikina juurta (omaa juurta). Sekoita veteen jauhojen kanssa.Vispaa ainekset tilavassa kulhossa ilmavaksi velliksi. Peitä liinalla ja laita lämpimään paikkaan 14 tunniksi tekeytymään. Välillä kannattaa rivakasti sekoittaa. Nyt raskin pitäisi kuplia."
http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/125385/PERINTEINEN%20RUISLEIP%C3%84/
t. ap
Tämä riippuu siitä, miten teet taikinan. Jos ruokit ja köynnistelet juurta ennen leipomista pari påivää, ota uusi juuri talteen viimeisestä juurierästä ennen kuin teet sn taikinaksi ja leivot. Jos leivot samana päivänä juuren käyttöön otettuasi, ota uusi juuri vasta valmiista taikinasta ennen paistamista.