Voiko mitenkään testata, onko liha pilaantunutta?
Meillä oli pakkasessa iso sisäfileemötikkä. Laitoin sen sulamaan jääkaappiin ja nyt uuniin. Nyt muistin, että se lihahan on monta kuukautta vanha. Kaupasta ostettu, muovissa, mutta parasta ennen -päivämäärä jo kesäkuussa.
Ei haissut, eikä näyttänyt oudolta. Voiko sen syödä? Voiko siinä olla kuitenkin jotain vialla ja kaikki sairastutaan vatsatautiin?
Kommentit (10)
tsekkaa se pakkausmuovissa ollut etiketti. jos siinä on sanottu "tuote on ollut pakastettuna" niin hyvin todennäköistä, että jos olet sen sulana ostanut ja sitten uudelleen pakastanut, että se on pilalla. sori.
[quote author="Vierailija" time="24.10.2013 klo 09:09"]
tsekkaa se pakkausmuovissa ollut etiketti. jos siinä on sanottu "tuote on ollut pakastettuna" niin hyvin todennäköistä, että jos olet sen sulana ostanut ja sitten uudelleen pakastanut, että se on pilalla. sori.
[/quote]
Ostettu pakasteena ja ollut pakastimessa koko ajan.
Haiseeko liha kypsänä pilaantuneelta, jos on pilaantunut? Vai ainoastaan raakana?
ap
Jos se on pilaantunutta sae haisee pahalta. Lihalla on hieman hapan ominaishaju, mutta jos se on pilalla se haisee tosi pahalta. Sen haistaa myös kun sitä kypsentää, tulee sellainen olo ettei huvita syödä.
Tuo aika on ihan hyvä lihan mureuttamiseksi. Rasvaisempi liha (kuten sika) pilaantuu nopeammin, mutta nauta, riista, linnut säilyvät pitkään.
Minä söisin, ilman mitään ongelmia.
Jos teillä on kissoja, niin kokeile kelpaako niille. Jos kelpaa niin ei ole pilalla.
"Vanhan ruuan syömistä rajoittaa se, että ruoka voi mennä pilalle - kahdellakin eri tavalla. Ruuassa on ensinnäkin pilaajabakteereja. Kun ne lisääntyvät ruuassa, se alkaa ennen pitkää haista ja maistua pahalle. Pilaajabakteerit eivät ainakaan alkuvaiheessa ole terveydelle vaarallisia. Ne tekevät kuitenkin ruuan sen verran vastenmieliseksi, että harva viitsii sitä syödä.
Varsinaisen terveysvaaran aiheuttavat aivan toiset bakteerit. Niitä kutsutaan taudinaiheuttajiksi. "
"Sekin täytyy muistaa, että listeriaa tai muitakaan taudinaiheuttajia ei voi haistaa, maistaa eikä nähdä."
"Pakastaminen pysäyttää tehokkaasti kaikki ruuan vanhenemisprosessit. Esimerkiksi jauheliha säilyy pakastimessa käyttökelpoisena 1-2 kuukautta, sian- ja siipikarjanliha ainakin 3 kuukautta ja naudanliha 8 kuukautta. Kalaa voi säilyttää 1-3 kuukautta."
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/03/27/vanhaakin-ruokaa-voi-syoda
http://www.lihatiedotus.fi/www/fi/laatu/mikrobiologinen_laatu/kriittiset_lampotilat.php
- 18 asteessa pakastimessa lihassa ei tapahdu bakteeripilaantumista, mutta lihan rasvan härskiintyminen huonontaa makua jo muutaman kuukauden pakkasvarastoinnin jälkeen.
Tsiisus! Se on ollut pakastimessa! Se ei haissut sulaneena! Se on ihan ok! Olet varmaan kuullut, että on syöty tuhansia vuosia vanhaa jäässä säilynyttä mammuttia ja sadan vuoden vanhoja naparetkeilijöiden jättämiä kinkkuja. Se "parasta ennen" on viitteellinen.
Voi syödä, kyl haisee jos on pilalla