Kuinka maailmalla karsastetaan suomalaista, joka ei tippaa?
Lueskelen tässä matkaoppaita ja eri maiden tippauskulttuureita. Ollaan lähdössä Ranskaan ja siellä ei kuulemma tipata. Tai jos ravintoloissa tipataan, se tehdään hyvin huomaamattomasti ja korkeintaan 5-10% laskun loppusummasta. Mutta ei siis tarvitse tipata.
Osui silmiini, että Norjassa tippaaminen on itsestäänselvää ja tipin suuruus pitäisi olla 10% laskun loppusummasta. Ihan järjetön määrä ottaen huomioon Norjan kalleuden! Oltiin viime vuonna viikonloppu Norjassa, enkä tätä tiennyt. Luulin, ettei Pohjoismaissa yleisesti tipata ollenkaan. Voi luoja, siellä ravintola-annos maksoi minulta 31 euroa, olisiko pitänyt vielä maksaa siihen tipit päälle! Oltiin ihan tavallisessa mitäänsanomattomassa ravintolassa, hinnat vain olivat naurettavia. Vertailun vuoksi Big Mac -ateria Oslossa McDonald'sissa maksoi 15 euroa!
Ei ihme, että Norjalla menee hyvin.. Mutta siis alkuperäinen kysymys: katsottiinko minua nyt kieroon siellä Norjassa, kun ei tullut mieleenikään tipata? Miten muualla? Pilaanko kaikkien suomalaisten maineen, jos en jossain tippaa vai mitä ne ajattelevat?
Kommentit (3)
Suomessa tarjoilija saa palkan jokaisesta tehdystä työtunnista, palkat voi katsoa PAM-liitosta.
Miten niin tarjoilupalkkio sisältyy laskuun? Sinulta laskutetaan nauttimasi ruoka ja juoma + alv. Ei muuta. Tarjoilupalkkio, tippi, juomaraha tai millä haluatkaan sitä kutsua, on sinun vapaaehtoinen eleesi ravintolan henkilökunnalle että kaikki on sujunut hyvin ja haluat erityisesti palkita heidät siitä. Suomessa ja ulkomailla, kyllä joka maassa henkilökunta saa peruspalkan duunistaan, tipillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa.
Suomessahan tarjoilupalkkio sisältyy jo laskuun, eli itseasiassa tippaat kyllä Suomessakin. Miksei ihmiset tajua tätä?
Muualla se ei sisälly laskuun, paitsi jos se erikseen on laskussa mainittu, että on jo lisätty.