Miten määrittelet terveellisen ruuan? Anna esimerkki 1päivän ajalta
siis 1 päivän terveellinen ruokavalio aamupaloineen yms.
Minä aloin kiinnittämään enemmän huomiota tuohon vasta kun sain lapsen ja ruokavalio onkin sittemmin muuttunut aika paljon. Enää meille ei osteta light tuotteita ja e-koodit minimoidaan kaupassa. Myös marinoitua lihaa ei osteta enää, eikä lihaa jossa on jotain muuta kuin itse tavaraa. Tämänkin huomasin vasta lapsen saatuani että kappas, kaikki lihasuikaleet eivät esimerkiksi ole 100% lihaa. Luomua ostetaan mahdollisuuksien mukaan, samaten suositaan nykyään lähitilojen tuotteita. Maito on aina luomua tai Armasperheen kyytönmaitoa, munat samaten aina luomua tai lähitilalta. Ennen oli ihan sama mistä ruokani on tullut, nyt kiinnitän siihenkin huomiota että olisi mielellään suomalaista. Natriumglutamaatit jne olen jättänyt myös pois lapsen tultua.
Hassua että lapsi vaikuttaa näinkin paljon koko perheen ostostottumuksiin:) Minä voin kyllä sanoa voivani oikeasti paremmin nykyisellä ruokavaliolla kun jätin keinotekoiset makeuttajat pois, turhat e-koodit, muut light tuotteet jne.
Kommentit (9)
riittävästi vitamiineja ja hivenaineita, sisältää pehmeitä rasvoja, proteiinia ja hiilihydraattia. Nestettä 2-3l vuorokaudessa, mielummin silkkaa vettä itselleni. Välttelen turhaa suolaa.
Meillä ruoka makeutetaan intiaanisokerilla , kuumentamattomalla hunajalla tai stevialla (uutteella tai kasvin lehdillä, mulla on oma steviakasvi). Mausteet ovat luomua, pääasiassa yrttisekoituksia. EN koskaan käytä mitään, missä on keinotekoisia aromeita joukossa (esim. vanilliinisokeri tai sitruunapippuri). Vanilja on mulla ihan vaniljajauheena tai tankona. Liemikuutioita käytän vain, jos niissä ei ole e-kooodeja, aromivahventeita tai hiivauutetta. Eli luontaistuotekauppakamaa. Myös Puljongilla on hyviä lisäaineettomia, valmiiksi liemimäisessä muodossa olevia liemivalmisteita. Suolana ruususuola tai puhdistamaton merisuola.
Maitona juodaan ensisijaisesti vanhan ajan luomumaitoa (Ingman). Jos sitä ei ole, joko luomu kevytmaitoa tai Hilja vanhanajan täysmaitoa (Valio, ei luomu). Muut maitotuotteet mahdollisimman pitkälle luomuna ja/tai lähiruokana. Hapanmaitotuotteita (esim jugurttia) päivittäin.
Kahvi ja tee on luomua, kaakao raakakaakaota. Siiderit, viinit ja oluet mahd. paljon luomua. Vettä varten ei vielä ole omaa suodatinta, mutta haluaisin sellaisen.
Viljat syödään luomuna ja täysjyvänä. Meillä käytetään paljon spelttiä, quinoaa, hirssiä ja tattaria.
Vihannekset ja hedelmät sekä marjat yllättäen taas mahdollisimman pitkälle luomuna, 500-1000g päivässä.
Kalaa useita kertoja viikossa. Punaista tai vaaleaa lihaa luomuna muutaman kerran kuukaudessa.Linssejä ja papuja useita kertoja viikossa. Munat luomuna, vain ja ainoastaan luomuna.
Luomulaatuisia siemeniä ja pähkinöitä kourallinen tai pari päivässä. Kylmäpuristettuja kasvisöljyjä, esim. oliivi-, avokado- ja kookosöljy. Voi voina. Kalaöljyä ravintolisänä.
Lisänä superfoodeja, kuten macaa, tocoa, siitepölyä, vehnänorasmehua, marjajauheita jne. Ne lisään aamusmoothieen.
Aamuisin aaamupalana aina smoothie, jossa marjoja, banaania, avokadoa ja piimää. Ja sitten niitä superfoodeja, siemeniä ja kuitulisää, esim. kauraleseitä. Lusikallinen öljyä.
Lounasaikaan esim. linssikeitto, kalakeitto, hernekeitto jne... tai iso ruokaisia salaatti.
Välipalaksi vihanneksia/hedelmiä/marjoja ja Oululaisen luomu jälkiuunipala (ei koskaan gluteenia sisältävää leipää!!!)juustolla. Kaakao raakakaakaosta ja raakamaidosta makeutettuna intiaanisokerilla ja vaniljalla, lisänä lusikallinen kookosöljyä.
Päivälliseksi "sörsseliä". Meidän yleisin ruoka noiden keittojen rinnalla. Elikäs:
Laitetaan pannulle kookosöljyä ja /tai voita. Kuullotetaan sipulia (itse käytän usein montaa eri sipulilajiketta, esim. keltasipulia, punasipulia ja purjoa) ja lisätään joukkoon raastettua inkivääriä, puristettuja valkosipulinkynsiä ja chiliä. Ja sitten heitetään sekaan iso kasa vihanneksia, esim. paprikaa, porkkanaa, kukkakaalia ja parsakaalia. Ja vaikka papuja. Annetaan hautua ja lisätään tarvittaessa muita yrttimausteita tai pippureita.
Samaan aikaan keitetään vaikka quinoaa ja sekoitetaan se sitten lopuksi tuon sörsselin joukkoon. On ihan sikahyvää!
Iltapalaksi vaikka sitten puuroa tai savulohivoikkaria tai hedelmäsalaattia (no ei tiettykään säilykehedelmistä)tai rahkaa tai dippivihanneksia (ite tehdyt dippikastkkeet, ei kaupan aromivahvenneshittiä).
Viikonloppuna sitten vaikka paahdetut uunijuurekset ja uunilohi, namskis!
Älkääkä käsittäkö väärin, kyllä meilläkin välillä lipsahtaa. Mutta pääpiirteittäin ollaan kyllä ruodussa aina.
"kaikkea kohtuudella" taitaa meilläkin toimia, mutta niitä light-tuotteita tai valkoista leipää ei käytetä.
Ja kaikesta voi yrittää tehdä vähän terveellisempää. Esim. eilen laitettiin ruuaksi jauhelilla täytettyjä lettuja. Lettutaikinaan tuli pinaattia ja leseitä (ja hyvin kelpasi vieraillekin, kaikki meni).
Tänään oli päivällä lohipiirakkaa. Vehnä-perunamuusitaikina korvattiin osittain kauralla ja leseillä, + muusi itsessään voimakkaan makuisella parmesaanilla. Rapeata ja hyvää :) Ja täytteeseen kevyempää kermaa ja kasviksia, esim. karamellisoitu sipuli ja paprika toimivat hyvin.
Eli ihan herkkuja, mutta ohjeet voi ajatella kahteen kertaan, syödä kohtuudella ja annos salaattia sapuskan kylkeen.
tänään syötiin näin:
- kevytmaitoon keitettyä puuroa marjasurvoksen kanssa + täysmehua/teetä
- välipalaksi täysjyväkorppua ja maustamatonta jugurttia marjasurvoksen kanssa + mehua
- tummaa riisiä ja kana-vihannes-kastiketta, kurkku-tomaatti-salaattia + kevytmaitoa
- välipalaksi omenalohkoja + vettä
- iltaruoaksi peruna-nakki-vihannes-munakasta + kevytmaitoa
- illalla vielä vettä
tänään syötiin näin:
- kevytmaitoon keitettyä puuroa marjasurvoksen kanssa + täysmehua/teetä
- välipalaksi täysjyväkorppua ja maustamatonta jugurttia marjasurvoksen kanssa + mehua
- tummaa riisiä ja kana-vihannes-kastiketta, kurkku-tomaatti-salaattia + kevytmaitoa
- välipalaksi omenalohkoja + vettä
- iltaruoaksi peruna-nakki-vihannes-munakasta + kevytmaitoa
- illalla vielä vettä
Niin ja siis mitään luomua, light-juttua, valkoista viljaa tai luontaistuotekauppakamaa meillä ei käytetä, ja eineksiä ja arominvahventeitakin ruokavalioon mahtuu, mutta silti koen että meillä syödään ihan terveellisesti.
ja että superfood edistää terveyttä?
http://www.iltalehti.fi/ruoka/2010062311923734_ru.shtml
Mikäs taika on intiaanisokerilla? http://kuningaskuluttaja.yle.fi/node/1987
Suolasta: http://www.tohtori.fi/?page=2864559&id=8202711
No, lähiruuan suosiminen on tietysti viisasta ja kasvispainotteinen, monipuolinen ravinto ilman muuta.
Uskon, että puhdistamaton merisuola on terveellisempää, kuin Jozo. Siis PUHDISTAMATON. Kun suola on puhdistamatonta, siinä on mukana mineraalia, joita ei puhdistetussa ole, esim. magnesiumia, kalsiumia ja kaliumia. Erityisesti magnesiumista on suomalaisilla kova puute. Lisäksi suolan mukana on hivenaineita, myös niitä, joita ei vielä juurikaan ole tutkittu. Puhdistamattomassa suolassa näitä aineita on kymmenittäin. Puhdistamattomassa suolassa ei ole myöskään lisäaineita, kuten tavallisessa suolassa (esim. paakkuuntumisenestoaine joka lähes aina on alumiinin johdannainen.Alumiini on myrkkyä, kuten varmaankin tiedät.) Paakkuuntumisenestoaine aiheuttaa elimistössä myös sen, ettei suola liukene vaan kerääntyy.
Suolaa syön ihan normisti, en liikaa, mutten liian vähäänkään. Elimistö tarvitsee myös natriumia toimiakseen.
http://www.tohtori.fi/?page=5996716&id=4725521
No, mainitsin superfoodeista siitepölyn, macan, tocon, marjajauheet ja vehnänorasmehun.
Et varmaankaan kiistä marjajauheiden terveellisyyttä, ne kun ovat ihan vaan kuivattuja marjoja, jotka ovat tunnetusti suunnilleen terveellisintä, mitä syödä voi.
Vehnänorasmehusta on aivan valtavat määrät tutkimuksia. Se sisältää klorofylliä, entsyymejä, aminohappoja, proteiineja, A-ja C-vitamiinia, B-ryhmän vitamiineja, kivennäis ja hivenaineita huimasti (esim. kalsium, rauta, magnesium, fosfori, kalium, koboltti, sinkki, kupari jnejnejne). Terveysvaikutukset ovat kiistattomia.
Toco on itseasiassa lyhenne E-vitamiinin tieteellisestä nimestä. Toco tehdään täysjyväriisin kuoren alla olevasta ravinnekerroksesta, joka sisältää mm. kaikkia E-vitamiinin muotoja (8kpl) ja lisäksi yli 70 antioksidanttiyhdistettä. Kyllä, tämä todella on superfood ja terveellinen kuin mikä. Sopivissa määrin käytettynä korvaa E-vitamiiniravintolisän.
Siitepöly on alkaalista ravintoa, joka sisältää mm. B9-vitamiinia (kaikki B-rymän vitamiinit paitsi B12), C-D- ja E-vitamiinia, kaikki 22 aminohappoa, 12 ruoansulatuksellemme keskeistä entsyymiä ja jopa 60 eri mineraalia (mm. barium, boori, kalsium, kupari, kulta, jodi, rauta, mangaani, fosfori, kalium, seleeni, pii, rikki, natrium ja sinkki). Lisäksi siitepöly sisältää karotenoideista mm. beetakaroteenia ja ksantofylliä, runsaasti lesitiinä, koliinia, 31 eri rasvahappoa sekä nukleenihappoja DNA:ta ja RNA:ta. Siitepölyä pidetään yhtenä maailman parhaista proteiinin lähteistä ja se sisältää 25% proteiinia, joka on erinomaisesti imeytyvässä muodossa. Kliinisten testien mukaan suun kautta nautitun siitepölyn ravinteet imeytyvät nopeasti suoraan vatsasta verenkiertoomme (näkyvät kahden tunnin päästä veressämme ja virtsassamme).
Macajuuri sisältää proteiineja, vitamiineja ja mineraaleja, erityisen korkea pitoisuus macalla on kalsiumin, mangaanin ja jodin osalta. Macassa on 18 aminohappoa, sisältäen mm. kaikki 8 välttämätöntä. Maca sisältää myös kasvisteroleja. Oletkin varmaan lukenut niistä Iltasanomista ja muista vakuuttavista lähteistäsi. ne alentavat kolesterolia.
Intiaanisokerin taika on taas kerran se, ettei se ole raffinoitua eli liian käsiteltyä. Intiaanisokerissa (eli täysruokosokerissa) on jäljellä kaikki ne vitamiinit, kivennäisaineet ja antioksidantit, jotka valkoisesta sokerista on poistettu. Näiden aineiden vuoksi ei täysruokosokeri myöskään kuormita elimistöä ollenkaan siinä mittakaavassa, kuin puhdistettu. Puhdistetussa sokerissa näitä apuaineita ei ole ja siitä syystä puhdistettu sokeri onkin suurimpia nykyisten elitasosairauksiemme aiheuttajia (vääristyneen rasvahappotasapainon ohella).
Olkaa kiinnostuneita siitä, mktä syötte! Ruokateollisuus ein ole kiinnostunut teistä vaan rahasta. Heille kaikki, mikä ei erikseen ole kiellettyä, on sallittua. Ruokateollisuus rahoittaa merkittävän osan lisäaine yms.tutkimuksista.Onko se teidän mielestänne puolueeton ja turvallinen taho? Syöttäkää lapsillenne ja itsellenne puhdasta, käsittelemätöntä ruokaa. Jos ruoka on jossain valmistusvaiheessa käsitelty tehtaassa, jättäkää se hyllyyn. Ruoka ja tehtaat eivät kuulu yhteen!
koska ihmisillä on erilaisia käsityksiä siitä mikä on terveellistä. Toisen mielestä hiilarit on paha, toisen mielestä rasva jne.
Meillä ei ole pannassa mikään ruoka-aine, mutta teollisia valmisteita vältämme. Tässä esim. tänään aikuisten ruokapäivä, lapset söi 2 välipalaa lisäksi:
Aamu: cappuccino täysmaitoon, persikka
lounas: vihersalaatti öljykastikkeella, suppilovahverorisotto, lasi valkoviiniä, päärynätoscakakku
päivällinen: lehtisellerikeitto, leipä, banaani