Hyvän ja kuohkean pullan ohje! Leipurit!
Vehnäjauhopussin kyljessä oleva pullataikina on varmaan jees, mutta miten tehdään isoja, hyviä korvapuusteja?
Kun taikina kaulitaan levyksi, laitatteko margariinia siihen ja sitten vasta sokeri+kaneli?
Neuvokee!
Kommentit (13)
meidän naapurin emäntä vastaamassa! En oo ikinä syönyt niin kuohkeaa pullaa kuin hänen pullansa.
vaikka omenahilloa siihen taikinalle ja sitten vasta sokrut ja kanelit.
Kohotus piiiitkään. Ja parempi jos kohottaa eka juuren, sit taikinan ja lopuksi vielä pullat ennen paistamista. Ja paljon pidempään kuin mitä ohjeessa lukee.
Vähemmän vehnäjauhoja = kuohkeampi pulla. Enemmän vehnäjauhoja = tiiviimpi pulla. Pussin kyljessä oleva ohje on hyvä, mutta laitan vähemmän vehnäjauhoja taikinaan.
Hyvän taikinan oppii tekemään vain tekemällä, mutta tässä pari vinkkiä kokemuksesta:
Lisää jauhot erissä. Itse teen taikinan nykyään aina monitoimikoneessa, jolloin tuota ensimmäistä jauhoerää vaivaan hyvän sitkon saamiseksi koneessa pienimmällä vauhdilla pitkän aikaan. Liian kova vauhtii rikkoo sitkon.
Pullataikinasta ei tule tehdä liian kovaa, vaan pehmeämpää kuin esim. sämpylätaikinasta.
Laita taikinaan riittävästi sokeria ja suolaa. Hyvä taikina maistuu hyvältä myös raakana.
Kohota rauhassa, lämpimässä paikassa ( esim. kuumalla vedellä täytettyyn tiskialtaaseen taikinakulho seisomaan ja liina koko hoidon päälle)
Hyvä pullataikina löytyy esim. Valion kirjoista (ja varmasti myös netistä heidän sivuiltaan)
Erikoisvehnäjauhoilla parempi tulos. Muista vaivata, että tulee sitkoa. Äläkä tapa sitä hiivaa liian kuumalla nesteellä. Onko näistä apua?
pitkään sitä taikinaa voi kohottaa? Jos tekee taikinan aamulla valmiiksi voiko sen leipoa vasta iltapäivällä? Vai meneekö sitten jo ihan pipariksi?
Laita vähemmän jauhoja kuin pussin ohjeessa. Mitä vähemmän jauhoja, sen kevyempi ja kuohkeampi pulla. Tämä onnistuu, kun seuraat seuraavaa ohjetta eli...
Teen taikinan aina yleiskoneella. Se on mullistanut leipomiseni ja saanut huonon keittiöitsetuntoni kohoamaan (ja taikinat ;)). Yleiskoneella tarvit vähemmän jauhoja.
Käytä vain OIKEAA hiivaa.
Kevytmaito nesteenä antaa pehmeämmän maun kuin vesi.
Kohota taikina kulhossa lämminvesihauteessa pitkään, lisäksi pullat pellillä että kohoavat.
Jos teen korvapuusteja, sotken rasvan ja kanelisokerin ensin, ja levitän mössönä taikinalevylle. Tulee tasaisempi mauste.
Laita vähemmän jauhoja kuin pussin ohjeessa. Mitä vähemmän jauhoja, sen kevyempi ja kuohkeampi pulla. Tämä onnistuu, kun seuraat seuraavaa ohjetta eli...
Teen taikinan aina yleiskoneella. Se on mullistanut leipomiseni ja saanut huonon keittiöitsetuntoni kohoamaan (ja taikinat ;)). Yleiskoneella tarvit vähemmän jauhoja.
Käytä vain OIKEAA hiivaa.
Kevytmaito nesteenä antaa pehmeämmän maun kuin vesi.
Kohota taikina kulhossa lämminvesihauteessa pitkään, lisäksi pullat pellillä että kohoavat.
Jos teen korvapuusteja, sotken rasvan ja kanelisokerin ensin, ja levitän mössönä taikinalevylle. Tulee tasaisempi mauste.
Tärkeä unohtui: älä ylipaista!! ELi hennon ruskettunut pulla, ei kuivia koppuroita. Harvoin jäänyt pulla raa´aksi mutta monesti mennyt yli.
Sen verran jauhoja rasvan lisäämisen jälkeen, että saat kädet puhtaaksi, tietty rasva pitää sekoittaa taikinaan mutta mahdollisimman vähän vaivaamista.
pullaa ei saa paistaa liikaa!!!
Se on yleisin virhe. Kovan taikinan lisäksi.
ja VOITA, ei margariinia. Reilusti kanelia ja sokeria että maistuu kunnolla.