Anna: Voita vai margariinia leivän päälle? Ravitsemusterapeutti kumoaa myytin [margariini on huipputerveellistä, voi on myrkkyä]
Ei voikaan suoraan lehmästä leivälle putoa. Sen valmistukseen kuuluu myös teollinen käsittely, Pusa sanoo.
Hänen mukaansa osa ihmisistä pelkää lisäaineita ja sitä, että prosessoinnin yhteydessä syntyy terveydelle haitallisia yhdisteitä.
Nykyaikaisilla menetelmillä pelko on turha; kasviöljyjen prosessointi ei vaikuta ravitsemukselliseen koostumukseen. Sen sijaan käsittelyllä parannetaan tuotteen makua ja säilyvyyttä.
Voi sisältää enimmäkseen kovaa, tyydyttynyttä rasvaa, jonka tiedetään olevan terveydelle haitallista.
Tyydyttynyt rasva pahentaa elimistön matala-asteista tulehdustilaa ja nostaa LDL-kolesterolin eli huonon kolesterolin pitoisuutta veressä, mikä lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.
Runsas kovan rasvan nauttiminen voi heikentää insuliiniresistenssiä, jolloin kehon solut eivät enää reagoi insuliiniin normaalisti. Se taas altistaa muun muassa kakkostyypin diabetekselle ja sydän- ja verisuonisairauksille.
Kasviöljypohjaisten margariinien sisältämät pehmeät, tyydyttymättömät rasvahapot toimivat päinvastoin; ne laskevat LDL-kolesterolia sekä vähentävät matala-asteista tulehdusta ja insuliiniresistenssiä.
Rypsi- ja rapsiöljypohjaiset margariinit sisältävät luontaisesti elimistölle välttämättömiä omega-3- ja omega-6-rasvahappoja sekä E-vitamiinia, jonka antioksidanttinen vaikutus suojaa soluja
https://anna.fi/hyvinvointi/ravitsemus/voi-vs-margariini?shared%3D68745…
Kommentit (24)
Margariini on silti voita rankemmin käsitelty. Se, että saadaan juoksevasta öljystä voin kaltainen mutta pehmeästi levittyvä voin värinen köntti on iso prosessi.
THL
Transrasvat
Transrasvahappoja syntyy teollisessa käsittelyssä ja märehtijöiden pötsissä. Transrasvahapot ovat terveysvaikutuksiltaan pääosin kovaan rasvaan verrattavia. Suomalaisten käyttämissä elintarvikkeissa transrasvahappojen pitoisuudet ovat tällä hetkellä pienet.
Transrasvojen määrä ruokavaliossa suositellaan karsittavan minimiin.
Transrasvan lähteitä ovat
- rasvaiset maitovalmisteet
- voi ja voita runsaasti sisältävät rasvat
- leivonnaiset, joissa on käytetty voita sisältäviä rasvoja
- lihavalmisteet.
Voi on täynnä transrasvoja. Margariinissa ei niitä ole.
Kannattaa muistaa Iso H:n ohje: "jos se eläintä, syön sitä. Jos se ei ole eläintä, en syö.
Parhaalta maistuu Oivariini, ja sitä laitan leivälle ja käytän myös paistamiseen. Kokonaiskolesterolini on tasan 5 ja nuorempana oli 4.5. Sen enempää ei ole noussut lihan ja Oivariinin syömisestä huolimatta.
Joo no hän toistaa sitä hokemaa mitä sponsorit ovat opettaneet, ja työ varmaan menisi alta jos alkaisi sanoa yhtäkkiä että elintarviketeollisuus ei ajattelisikaan meidän kaikkien parasta suunnitellessaan niitä kemiallisia prosessejaan ja laskiessaan tuotteiden voittomarginaaleja omistajasuvuille.
Ne transrasvat olivat aikanaan margariinin ongelma. Ei nyky-margariineissa Suomessa.
Tästäkin huomaa millainen massiivinen määrä hörhöilyä aiheesta on...
Suomessa teollisia transrasvoja on nykyään elintarvikkeissa hyvin vähän, ja suurin osa saannista tulee luontaisesti märehtijöiden rasvasta (voi, rasvaiset maitotuotteet, naudan- ja lampaanliha). Vuodesta 2021 alkaen EU-sääntely rajoittaa muun kuin märehtijäperäisen transrasvan määrän enintään 2 grammaan per 100 g rasvaa, joten vanhan ajan kovetetun kasvirasvan transrasvatuotteita ei käytännössä enää ole myynnissä.
FinRavinto-tutkimuksen mukaan työikäisten suomalaisten transrasvahappojen kokonaissaanti on keskimäärin noin 1 g päivässä, josta alle viidennes on teollista alkuperää.
Arvioiden mukaan alle 0,5% päivän kokonaisenergiasta tulee transrasvoista, eli saanti on selvästi alle kansainvälisten suositusten enimmäisrajan.
Suurin huoli ei ole enää transrasva, vaan kaikkien kovien rasvojen (tyydyttynyt rasva + transrasvat) määrä.
Jos rasva ei ole kovaa huoneenlämmössä niin se on epäterveellistä. Härskiintyneet kasvirasvat aiheuttavat tulehdustilaa elimistössä ja täten myös sydän- ja verisuonitaudit. Kasvisterolit laskevat kolestrolia mutta toimivat elimistössä kuin viallinen kolestroli aiheuttaen ties mitä ongelmia.
Ts. syökää lihaa ja eläinrasvaa.
Vierailija kirjoitti: Tästäkin huomaa millainen massiivinen määrä hörhöilyä aiheesta on...
Intiassa syödään paljon kasviöljyjä ja kuollaan nuorena. Ranskassa ja Sveitsissä syödään Euroopassa eniten eläinrasvaa (voita ja kermaa) ja pumppuvaivat eivät vaivaa.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti: Tästäkin huomaa millainen massiivinen määrä hörhöilyä aiheesta on...
Intiassa syödään paljon kasviöljyjä ja kuollaan nuorena. Ranskassa ja Sveitsissä syödään Euroopassa eniten eläinrasvaa (voita ja kermaa) ja pumppuvaivat eivät vaivaa.
Juu, jos voin syönti aiheuttaisi pumppuvaivoja niin miten ranskalaiset voivat syödä sitä yli kaksinkertaisen määrän vuodessa verrattuna suomalaisiin ja silti kärsiä vähemmän sydän- ja verisuonitaudeista :D Siinäpä Puska-paskoille vähän seliteltävää.
Älkää uskoko hörhöihin vaan lukeksa ne ravitsemussuositukset.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti: Tästäkin huomaa millainen massiivinen määrä hörhöilyä aiheesta on...
Intiassa syödään paljon kasviöljyjä ja kuollaan nuorena. Ranskassa ja Sveitsissä syödään Euroopassa eniten eläinrasvaa (voita ja kermaa) ja pumppuvaivat eivät vaivaa.
Juu, jos voin syönti aiheuttaisi pumppuvaivoja niin miten ranskalaiset voivat syödä sitä yli kaksinkertaisen määrän vuodessa verrattuna suomalaisiin ja silti kärsiä vähemmän sydän- ja verisuonitaudeista :D Siinäpä Puska-paskoille vähän seliteltävää.
Suomalaisilla geeneissä paljon altistusta korkealle kolesterolille ja sydäntaudeille sitä kautta.
Tekoälykin sanoi että ravitsemus terapeutti oli oikeassa.
Palstatrollit ei pysty huijaamaan enää.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti: Tästäkin huomaa millainen massiivinen määrä hörhöilyä aiheesta on...
Intiassa syödään paljon kasviöljyjä ja kuollaan nuorena. Ranskassa ja Sveitsissä syödään Euroopassa eniten eläinrasvaa (voita ja kermaa) ja pumppuvaivat eivät vaivaa.
Ootko käynyt intiassa? Ne asuvat romuhökkeleissä ilman lattiaa ja lehmät paskoo vapaasti keskellä katua. Mutta juu, varmaan ne kasvisöljy myrkyt on se syy miksi ne kuolevat nuorina. 🤡🤡🤡🤡
Höpö höpö.