Mistä ruoka-aineista saa paljon rautaa?
Kommentit (13)
veri ja maksa, vihanneksista parsakaali ja herneet, pavut, sekä marjoista mustat viinimarjat ja mustikat. Myös aprikoosit, rusinat ja perunat sisältävät rautaa.
<a href="http://www.rautainfo.fi/index.php?k=6861" alt="http://www.rautainfo.fi/index.php?k=6861">http://www.rautainfo.fi/index.php?k=6861</a>
:) -ap
Hyviä raudan lähteitä ovat muun muassa palkokasvit, täysjyväviljatuotteet, vihreät lehtivihannekset ja kuivatut hedelmät. Samaan aikaan aterialla kannattaa nauttia C-vitamiinia sisältäviä ruokia, jolloin raudan imeytyminen tehostuu.
300 eniten rautaa sisältävää elintarviketta:
Taulukossa kerrotaan raudan määrä per 100 grammaa.
Kahvi, tee ja kalsium (maito yms) estävät raudan imeytymistä. Eli jos samalla aterialla rautapitoisen ruoan kanssa kahvia tai maitoa, lopputulos raudan saannin suhteen heikko. Perustuu johonkin kemialliseen muutokseen, rauta imeytyy ioneina, jotka muodostavat kalsiumin kanssa imeytymättömiä komplekseja tai jotain sellasta.
Naudan maksa on tainnut olla aikanaan se, jolla on lääkitty raudanpuutetta ja transkobalamiinin puutetta. Tiedän jostain julkaisusta lukeneeni, että kaikesta rauta ei imeydy yhtä hyvin ja jotain sen mukana tarvittavia aineita ei saa ollenkaan. Samoin sen imeytymistä heikentää moni muu ruoka-aine. Muistan, kun jossain varuskunnassa oli tarjottu juuri raudansaannin vuoksi aamu- tai iltapalalla maksamakkaraa, mutta se oli tarjolla teen kanssa ja lääkäri oli moittinut, että tuo tarkoitus ei toteudu teen kanssa.
Veri ja maksa, nämä sisältävät hemirautaa joka imeytyy paljon tehokkaammin kuin mm. kasveissa oleva rauta. (ei tarvitse C-vitamiinia imeytymisen tahostamiseksi)
punainen liha, veriruoat ja maksa.
kasvikunnan tuotteista soijarouhe, linssit, kikherneet, cashew pähkinät, tuore basilika, auringonkukan siemenet, mantelit, valkeat ja ruskeat pavut, kaurahiutaleet, hasselpähkinät, saksanpähkinät, herneet, rusinat, kuivatut luumut, tuore persilja ja nokkonen sisältävät eniten rautaa.
nokkonen ja pinaatti