Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Onko jauheliha, jossa on eilinen viimeisenä myyntipäivänä syömäkelvotonta?

Vierailija
11.06.2011 |

Tein jo ruuan ja huomasin, että jauheliha olisikin pitänyt käyttää viim. eilen. Onko ruoka syömäkelvotonta?

Kommentit (14)

Vierailija
1/14 |
11.06.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

se oma nenä kertoo parhaiten! eli jos haisee,älä syö - jos ei haise pahalle,syö!

Vierailija
2/14 |
11.06.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

mukaan ei tietystikään, koska viimeinen käyttöpäivä ei olekaan viimeinen käyttöpäivä. (eikä hän erota viim. käytttöpäivää parasta ennen-päivästä)

Mutta lihan laatu on muutenkin aika arveluttavaa nykyään:

http://www.iltalehti.fi/ruoka/2010102212566771_ru.shtml

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/14 |
11.06.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

1. Mitä eroa on päiväysmerkinnöillä ”parasta ennen” ja ”viimeinen käyttöpäivä”?



– ”Parasta ennen” -merkinnällä tarkoitetaan vähimmäissäilyvyysaikaa, johon saakka elintarvike ainakin säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet. Yleensä elintarvike on käyttökelpoinen vielä päiväyksen jälkeenkin.



”Viimeinen käyttöpäivä” -merkintä sen sijaan on nimensä mukaisesti päivä, jolloin valmistaja on tarkoittanut tuotteen viimeistään käytettäväksi.



”Viimeinen käyttöpäivä” on merkittävä hyvin herkästi pilaantuviin tuotteisiin, jotka jo lyhyen säilytyksen jälkeen saattavat aiheuttaa terveysvaaran. Parasta ennen -merkintä sen sijaan liittyy pikemminkin tuotteen laadullisiin ominaisuuksiin.



2. Saako kauppa myydä ja voiko kuluttaja syödä päiväysvanhoja elintarvikkeita?



– Saa, jos kyseessä on tuote, jossa on merkintä ”parasta ennen”. Sen sijaan ”viimeinen käyttöpäivä” -merkinnällä varustettua elintarviketta ei saa enää myydä eikä sitä pidä syödä merkityn päiväyksen jälkeen.



”Parasta ennen” -merkintä tarkoittaa ajankohtaa, johon asti elintarvikkeen aistittava laatu varmasti pysyy hyvänä, kun tuote säilytetään oikein. Tuote on yhä käyttökelpoinen päiväyksen jälkeenkin. Käyttökelpoisuuden voi todeta katsomalla, haistamalla ja maistamalla tuotetta.



”Parasta ennen” -päiväyksen jälkeen myytävien tuotteiden yhteyteen suositellaan tehtäväksi merkintä, että kyse on päiväysvanhasta tuotteesta.



http://www.evira.fi/portal/53608

Vierailija
4/14 |
11.06.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

Oikeasti rasittaa kun ihmisille on kaikki nykyään niin valmiiksi pureskeltua että oman järjen käyttö unohtuu. Haista. Sillä se selviää. Veikkaisin että liha ei ole mennyt vielä miksikään. Lihasta se selviää parhaiten haistamalla, kypsennetystäkin.

Vierailija
5/14 |
11.06.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tein jo ruuan ja huomasin, että jauheliha olisikin pitänyt käyttää viim. eilen. Onko ruoka syömäkelvotonta?

niin se todellakin on syömäkelvotonta sen jälkeen. Kannattaa opetella lukemaan erilaisia päiväyksiä ja kalenteria. Jauheliha on riskielintarvike sitä ei voi syödä viimeisen käyttöpäivän jälkeen.

Vierailija
6/14 |
11.06.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

mutta tällaiset avaukset saa mut aina miettimään seuraavia asioita:

- eikö kysyjää ole koskaan omassa lapsuudenperheessään otettu mukaan arjen askareisiin ja opetettu sitä kautta ihan perusasioita ruuanlaitosta, elintarvikkeista jne.

- eikö koulussa ole opetettu näitä asioita

- onko nenässä, silmissä ja suussa jotain vikaa, jos ei haista, maista tai näe onko joku ruoka-aine syömäkelvoton vai ei



Ruoka ei ole syömäkelvotonta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/14 |
11.06.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tein jo ruuan ja huomasin, että jauheliha olisikin pitänyt käyttää viim. eilen. Onko ruoka syömäkelvotonta?

niin se todellakin on syömäkelvotonta sen jälkeen. Kannattaa opetella lukemaan erilaisia päiväyksiä ja kalenteria. Jauheliha on riskielintarvike sitä ei voi syödä viimeisen käyttöpäivän jälkeen.


miksi ei voisi? Olen syönyt monestikin (juurikin seuraavana päivänä). Ei se jauheliha varmaan tiedä, että "oho vuorokausi vaihtui menenpä nyt pilalle". Eli itse käyttäisin, jos on ollut koko ajan jääkaapissa säilytyksessä ja näyttää/tuoksuu normaalilta.

Vierailija
8/14 |
11.06.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset


miksi ei voisi? Olen syönyt monestikin (juurikin seuraavana päivänä). Ei se jauheliha varmaan tiedä, että "oho vuorokausi vaihtui menenpä nyt pilalle".


kun usein tutkimukset ovatkin osoittaneet sen olevan kelvotonta JO ENNEN viimeistä käyttöpäivää, joten kyllä se riski jo viim. päivänäkin on melkoinen. Luepas tuo linkki ja mieti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/14 |
11.06.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

sit vissiin tarvitaan sitä Finish quantumia.

Vierailija
10/14 |
11.06.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

Jos et huomannut mitään erikoista ruokaa laittaessasi, niin se ei ole pilalla. Vaikka kuinka olisi viimeinen käyttöpäivä, niin pakko se päiväys on valita siihen niin että tuote ei varmasti vanhene etuajassa - joten onhan siinä pelivaraa oltava. Haju ja maku sanoo, onko syötävää vai ei.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/14 |
11.06.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

jos ovat ruuan pilanneet. Eri asia on, että niitä bakteereita nyt on ihan joka paikassa - jopa suussasi.

Vierailija
12/14 |
11.06.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset


Helsingin kaupungin ympäristökeskuksessa tutkittiin vuosina 2007 ja 2009 elintarvikemyymälöissä myytävän jauhelihan, siipikarjanjauhelihan ja marinoidun

lihan laatua. Kaikkiaan tutkittiin 283 näytettä, joista 86 oli sekajauhelihaa (nautasika tai sika-nauta), 102 naudanjauhelihaa, 35 siipikarjan jauhelihaa ja 60 marinoitua lihaa.

Palvelumyynnissä olleet tuotteet tutkittiin näytteenottopäivänä ja pakatut tuotteet

viimeisenä käyttöpäivänä tai päivämäärän osuessa viikonloppuun, tutkimukset

tehtiin perjantaina.

Jauhelihoista 72 (38 %) oli jauhettu myymälässä ja 116 (62 %) oli teollisuuslaitoksissa jauhettua. Kaikki siipikarjanjauhelihat olivat teollisuuden valmistamia ja

pakkaamia.

Lihoista 14 (23 %) oli marinoitu myymälässä ja 46 (77 %) teollisuuslaitoksissa.

Marinoiduista lihoista 42 oli teollisuuslaitoksessa pakattua, 7 myymälässä pakattua ja 11 oli irtomyynnissä.

Helsingissä myytävä jauheliha osoittautui hygieeniseltä laadultaan huonommaksi

kuin vuonna 2002 tehdyssä vastaavassa suppeammassa tutkimuksessa on todettu. Hygieenisen laadun perusteella 68 % jauhelihanäytteistä luokiteltiin hyvä-

laatuisiksi, 21 % välttäviksi ja 11 % huonoiksi. Vuonna 2002 tutkituista 120 jauhelihanäytteestä oli 75 % hyvälaatuisia, 22 % välttäviä ja huonoja oli vain 3 %.

Huono tai välttävä tulos johtui useimmiten korkeasta kokonaispesäkeluvusta.

Salmonella-suvun tai Staphylococcus aureus -bakteereita ei löytynyt yhdestä-

kään tutkitusta jauhelihanäytteestä. Kaikista tutkituista jauhelihanäytteistä (188)

3 % todettiin hygieeniseltä laadultaan välttäväksi ja 2 % huonoksi ulosteperäisten

E. coli -bakteerien löydösten takia. Kahdessa huonoksi todetussa jauhelihassa

todettiin suolistotulehduksia aiheuttavia E.coli O157 (EHEC) -bakteereja. EHEC

saattaa aiheuttaa sairastumisia erityisesti, jos lihaa syödään raakana.

Kun tarkastelee vuosien 2007 ja 2009 näytteiksi otettujen jauhelihojen laatua

kaikkien näytteiden perusteella, ei teollisuuden ja myymälän valmistaman jauhelihan laatu poikkea toisistaan merkittävästi. Teollisuuden valmistamista jauhelihoista (n=116) 70 % oli laadultaan hyviä, kun vastaavasti myymälässä valmistetuista jauhelihoista (n=72) 65 % oli laadultaan hyviä. Teollisuuden valmistamista

jauhelihoista kuitenkin 15 % näytteistä oli laadultaan huonoja, kun myymälässä

valmistetuista huonoja oli ainoastaan 3 %. Teollisuuden valmistaman jauhelihan

myymälöitä huonommat tulokset saattavat johtua jauhelihalle asetetusta liian

pitkästä myyntiajasta tai kylmäketjun katkeamisesta jossakin toimitusketjun vaiheessa.

Myymälässä valmistetun jauhelihan laadussa ei ollut merkittävää eroa vuosina

2007 ja 2009 otettujen näytteiden välillä. Teollisesti jauhetun lihan laatu oli vuonna 2007 selvästi huonompi kuin vuonna 2009, mikä saattaa johtua näytteenoton

ajankohdasta. Vuonna 2007 näytteet otettiin kesällä ja vuonna 2009 talvella. Kesällä kylmäketjun jatkuva ylläpitäminen eri vaiheissa on haasteellisempaa. Vuonna 2007 teollisuuden valmistamista jauhelihoista (n=66) 20 % näytteistä oli mikrobiologiselta laadultaan huonoja, kun vastaavasti vuonna 2009 huonoja näytteitä

oli vain 10 % (n=50)."



http://www.hel2.fi/ymk/julkaisut/2010/Julkaisu_10_10_net.pdf

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/14 |
11.06.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

kun usein tutkimukset ovatkin osoittaneet sen olevan kelvotonta JO ENNEN viimeistä käyttöpäivää, joten kyllä se riski jo viim. päivänäkin on melkoinen. Luepas tuo linkki ja mieti.

viimeinen käyttöpäivä menossa tai tulossa parin päivän sisään. Ihan oikeasti se liha on usein huonolaatuista jo viimeisenä käyttöpäivänä, ei tulisi mieleenkään tehdä pilaantuneesta jauhelihasta ruokaa.

Vierailija
14/14 |
11.06.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ilmankos sitä ruokaa haaskataan roskiin valtavia määriä...


se typerämpää on jättää se ruoka vanhenemaan yli sen viimeisen käyttöpäivän.

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: kaksi kahdeksan kolme