Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Tiesitkö, että leikkeleissä kuten broilerin leike ja makkaroissa on karrageenia. Se oli e-koodi nimellä eikä kokonimellä

Vierailija
06.06.2025 |

Ei ollut koskaan tullut mieleen että makkarat ja leikkeleet sisältävät karrageenia eli sakeutus- tai stabilointiainetta. Samoin jäätelöissä ja proteiinivanukkaissa ja -pirtelöissä on tuota.

Tissitkö että kananfilee voi sisältää tuota?

Kommentit (3)

Vierailija
1/3 |
06.06.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mitä haittaa tuosta on? 

Vierailija
2/3 |
06.06.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Mitä haittaa tuosta on? 

Paljonkin

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/3 |
06.06.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

"Karrageenit (engl. carrageenan) ovat ryhmä sulfaattiesteriryhmiä sisältäviä polysakkarideja. Karrageeneja esiintyy erityisesti punalevissä, joissa niiden tehtävänä on toimia soluja tukevana materiaalina, kuten selluloosa kasveissa. 

Karrageeni on elintarvikelisäaine (E 407) jota käytetään emulgointiaineena eli sekoittamaan kaksi luonnostaan toisiinsa sekoittumatonta nestettä kuten esimerkiksi vettä ja rasvaa. Karrageenin käyttökohteita ovat esimerkiksi jäätelöt, hillot ja makeiset. Karrageenia voidaan lisätä Suomessa myös kerman joukkoon, jotta sen sisältämä vesi ja rasva eivät erottuisi toisistaan kerman ikääntyessä.

Terveysvaikutukset

Vuonna 2017 julkaistun suomalaisen väitöstutkimuksen mukaan vain poligeeni eli hydrolysoitunut karrageeni, jonka molekyylimassa on alle 20 kDa voisi aiheuttaa suolistotulehduksia samalla kun kaupallisen karrageenin keskimääräinen molekyylimassa on yleensä yli 200 kDa. Ihmisen ruoansulatuselimistön olosuhteet eivät olisi myöskään riittävät karrageenin hydrolyysiin, minkä vuoksi karrageenilla ei voisi olla haittavaikutuksia ruoansulatuselimistössä.[5]

Vuonna 2017 julkaistussa kaksoissokkoutetussa interventiotutkimuksessa havaittiin kuitenkin, että länsimaiselle ruokavaliolle tavanomaisen päivittäisen karrageenimäärän nauttiminen aiheutti osalle karrageenitonta ruokavaliota noudattavista potilaista haavaisen paksusuolentulehduksen pahenemista ja tulehdusmarkkereiden lisääntymistä. Karrageenin vaikutus voi selittyä monella tavalla, kuten karrageenin vaikutuksella suolistomikrobeihin tai sen suoralla paksusuolta tulehduttavalla vaikutuksella.[6]" wikipedia