Yli 90% suomalaisista ei ole juonut kahvipavuista vastajauhettua kahvia (ellei 1950-luvulla syntyneitä lasketa)
Nauran kahvihifistelijöille tämän takia. Itse olen juonut vain Presidenttiä ja Juhla Mokkaa kuten 90% suomalaisista. Eli tavallista halpaa, edullista suodatinkahvia.
Kommentit (21)
Paitsi että makuero on järisyttävä kaupan hyllyllä puoli vuotta istuneen jauheen ja hyvistä pavuista vastajauhetun välillä, niin on hintaerokin. Joku Kaffa Roasteryn pieni dulce misterio 250g pussi maksaa parikymmentä euroa. Juhlamokan puolen kilon tiiliskiven saa tarjouksessa kolmella neljällä eurolla.
Suomessa painotetaan bulkkia kaikissa tuotekategorioissa koska ostovoima on matala. Kun Suomesta puhutaan vaikka kahvimaana niin siinä viitataan ainoastaan raakaan määrään, ei laatuun.
Huvipuistohullu kirjoitti:
Mä sain joskus pienenä jopa jauhaa niitä papuja mumman kahvimyllyllä 😃
Ihania muistoja. Ja se tuoksu oli jotain ihan erilaista kuin jossain eltaantuneessa saludo-jauhossa.
Sun lempiravintola on varmaan Rosso myöskin?
Jauhan joka aamu pavut ja keitän kahvit. Eikä tule edes kalliimmaksi. Makuero on huima!
Minä en ole koskaan juonut Presidentti tai Juhla Mokka-kahvia muuten, kuin kylässä käydessä. Huonoimpia kahveja mitä löytyy. Vuosikaudet ostin Saludoa, mutta pari viimeistä vuotta Rainbown tumma paahtoista. Se on suosikkini tällä hetkellä.
Kasvatan itse kahvini (pavut), paahdan sen ja jauhan sekä keitä ihan kahvipannulla. Ei maksa juurikaan mitään ja hyvää on.
Vierailija kirjoitti:
Sun lempiravintola on varmaan Rosso myöskin?
Siinä AP on oikeassa että 90% kansasta on sitä Juhla Mokka - Rosso - ABC kansaa (ja nykyään perään vielä Temu).
Se, onko siinä mitään "hurraamista" on eri juttu. Tuntuu että monelle on ihan itseisarvo ostaa aina halvinta paskaa mitä löytyy, ihan siksi vaan koska se oli halpaa. Periytynyt pulavuosien kituuttelutrauma?
Vierailija kirjoitti:
Kasvatan itse kahvini (pavut), paahdan sen ja jauhan sekä keitä ihan kahvipannulla. Ei maksa juurikaan mitään ja hyvää on.
Kasvatat kahvipapuja Suomessa? Aika iso kasvihuone sulla, kun puiden keskimitta on noin nelisen metriä ja vaativat subtrooppisen ilmaston jotteivät kuole.
Perustahvot tietysti juovat samaa kahvia kuin vanhempansa eli Juhlamokkaa joka säilytetään tietysti ilman ilmatiivistä purkkia kaapissa. Ei ole ihme että suomalaisten kahvi ei maistu juuri miltään .
"Jauhokahvin aromit alkavat haihtua ja hapettuminen käynnistyy heti, kun paketti avataan. Tässä pääpiirteittäin, kuinka nopeasti muutos tapahtuu:
Ensimmäiset päivät: Voimakkaimmat aromit katoavat jo muutamassa päivässä, erityisesti jos kahvi on ilman kanssa kosketuksissa.
12 viikkoa: Hapettuminen vaikuttaa makuun merkittävästi, ja kahvin maku muuttuu latteammaksi.
34 viikkoa: Suurin osa kahvin tuoreudesta ja hienoista aromeista on kadonnut. Kahvi voi alkaa maistua tunkkaiselta tai "pahvilta."
Vierailija kirjoitti:
Jauhan joka aamu pavut ja keitän kahvit. Eikä tule edes kalliimmaksi. Makuero on huima!
Totta. Itsekin jauhan joskus itse mutta useimmiten vaan tyydyn johonkin peruskahviin. Mielimerkki on Löfbergs. Tekosyynä laiskuus.
Aika monella 1950-luvun jälkeen syntyneellä on kotonaan kahvikone, joka jauhaa pavut ja valmistaa tuoreet kahvit. Tai jos ei ole konetta kotona, niin ainakin työpaikalla.
Vierailija kirjoitti:
Perustahvot tietysti juovat samaa kahvia kuin vanhempansa eli Juhlamokkaa joka säilytetään tietysti ilman ilmatiivistä purkkia kaapissa. Ei ole ihme että suomalaisten kahvi ei maistu juuri miltään .
"Jauhokahvin aromit alkavat haihtua ja hapettuminen käynnistyy heti, kun paketti avataan. Tässä pääpiirteittäin, kuinka nopeasti muutos tapahtuu:Ensimmäiset päivät: Voimakkaimmat aromit katoavat jo muutamassa päivässä, erityisesti jos kahvi on ilman kanssa kosketuksissa.
12 viikkoa: Hapettuminen vaikuttaa makuun merkittävästi, ja kahvin maku muuttuu latteammaksi.
34 viikkoa: Suurin osa kahvin tuoreudesta ja hienoista aromeista on kadonnut. Kahvi voi alkaa maistua tunkkaiselta tai "pahvilta."
Kyllä se paketti mikä kuussa menee, pysyy ihan hyvänä. Paketti on ilmatiiviissä peltipurkissa jääkaapissa. On joo saatu kamalia kahveja jossain kylässä jossa kahvia juodaan harvoin. Joku on väittänyt että kahvi muka imee hajuja jääkaapista. Varmaan jos jääkaapissa haisee ja kahvi on huonossa astiassa.
Vierailija kirjoitti:
Aika monella 1950-luvun jälkeen syntyneellä on kotonaan kahvikone, joka jauhaa pavut ja valmistaa tuoreet kahvit. Tai jos ei ole konetta kotona, niin ainakin työpaikalla.
Eikä se konekaan mitään takaa. Puhdas kone ja laadukkaat pavut, mutta silti moni sanoo miten pahaa se kahvi on.
Vierailija kirjoitti:
Jauhan joka aamu pavut ja keitän kahvit. Eikä tule edes kalliimmaksi. Makuero on huima!
Ei tarvita kuin mutteripannu, hyvä mylly ja 100% ilmatiivispurkki jossa säilytetään maksimissaan kuukausi sitten paahdettuja papuja, joita saa nykyään helposti suoraan paahtimoilta tilattua.
Ei ole vaikeaa eikä kallista, jotta saa superhyvää tuorepaahdettua ja vastajauhettua kahvia elämäänsä.
Vaikea uskoa kun lähes joka marketissa on se laite jolla pavut voi itse jauhaa ennen ostamista. Lisäksi monella on kotona pieni pavunjauhantalaite josta saa yhdellä painalluksella pavuist avastajauhettua kahvia. HC-kahvittelijoilla on kotonaan laitteet jotka jauhaa ja keittää kahvin tuoreeltaan. Ottaen huomioon miten paljon suomalainen keskimäärin kahvia kuluttaa vuodessa kuulostaa 10% liian pieneltä luvulta.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Perustahvot tietysti juovat samaa kahvia kuin vanhempansa eli Juhlamokkaa joka säilytetään tietysti ilman ilmatiivistä purkkia kaapissa. Ei ole ihme että suomalaisten kahvi ei maistu juuri miltään .
"Jauhokahvin aromit alkavat haihtua ja hapettuminen käynnistyy heti, kun paketti avataan. Tässä pääpiirteittäin, kuinka nopeasti muutos tapahtuu:Ensimmäiset päivät: Voimakkaimmat aromit katoavat jo muutamassa päivässä, erityisesti jos kahvi on ilman kanssa kosketuksissa.
1-2 viikkoa: Hapettuminen vaikuttaa makuun merkittävästi, ja kahvin maku muuttuu latteammaksi.
3-4 viikkoa: Suurin osa kahvin tuoreudesta ja hienoista aromeista on kadonnut. Kahvi voi alkaa maistua tunkkaiselta tai "pahvilta."
Kyllä se paketti mikä kuussa menee, pysyy ihan hyvänä. Paketti on ilmatiiviissä peltipurkissa jääkaapissa. On joo saatu kamalia kahveja jossain kylässä jossa kahvia juodaan harvoin. Joku on väittänyt että kahvi muka imee hajuja jääkaapista. Varmaan jos jääkaapissa haisee ja kahvi on huonossa astiassa.
Jääkaapissa säilyttämistä ei suositella kahville, koska se voi heikentää sen makua ja laatua. Tässä tärkeimmät haitat:
1. Kahvi imee helposti hajuja ja makuja
Kahvipavut ja jauhettu kahvi ovat hyvin huokoisia, joten ne imevät itseensä jääkaapin hajuja, kuten sipulia, juustoa tai kalaa.
Lopputuloksena kahvisi voi maistua oudolta ja pilaantuneelta.
2. Kosteus aiheuttaa makuvirheitä
Jääkaapissa on vaihteleva kosteus, mikä voi aiheuttaa kondensaatiota kahvipapujen pinnalle.
Tämä voi aloittaa ennenaikaisen hapettumisen ja pilata kahvin aromit.
Jauhetussa kahvissa kosteus voi jopa aiheuttaa paakkuuntumista.
3. Lämpötilavaihtelut nopeuttavat pilaantumista
Jokainen kerta, kun otat kahvipurkin ulos jääkaapista ja laitat sen takaisin, lämpötila muuttuu.
Tämä voi johtaa kosteuden tiivistymiseen kahvin pinnalle, mikä nopeuttaa hapettumista ja aromien katoamista.
Milloin jääkaappi voisi toimia?
Vain jos kahvi on täysin ilmatiiviissä pakkauksessa (esim. tyhjiöpakattu ja avaamaton).
Jos et voi säilyttää kahvia muualla, käytä pientä erää ja pidä loput hyvin suljetussa astiassa.
🏆 Paras tapa säilyttää kahvi
Säilytä kahvi ilmatiiviissä astiassa huoneenlämmössä, pimeässä ja kuivassa paikassa (esim. keittiön kaapissa, ei lieden tai tiskikoneen lähellä).
💡 Jos haluat säilyttää kahvia pitkään, pakastaminen on parempi vaihtoehto kuin jääkaappi! 😊
Huvipuistohullu kirjoitti:
Mä sain joskus pienenä jopa jauhaa niitä papuja mumman kahvimyllyllä 😃
Painu helvettii palstalta vitu trollipaska!
Vierailija kirjoitti:
Aika monella 1950-luvun jälkeen syntyneellä on kotonaan kahvikone, joka jauhaa pavut ja valmistaa tuoreet kahvit. Tai jos ei ole konetta kotona, niin ainakin työpaikalla.
Ei ole tuommoista ollut kotona koskaan, eikä työpaikallakaan.
Siinäs naurat. Itse taas naurattaa kun Suomea tituleerataan "kahvimaaksi" vaikka valtaosa kansasta ei varmaan eläissään ole kahvipapua pitänyt kädessä, tai omista konetta joka sen tuoreena jauhaisi kahviksi kuten Italiassa.
Reiluuden nimissä, sielläkin vain ehkä viidenneksellä väestöstä on myllyä saatika kallista sähköistä kahvikonetta kotona. Valtaosa kahvista kulutetaan siellä kodin sijasta ulkona kahviloissa koska se on niin halpaa.