Jos vain sielu sietää niin kannattaa katsoa tämän päivän M.O.T
On hyvä, että joku puuttuu vihdoinkin tuohon kalankasvatukseen. Näköään meno kalankasvattamoilla ei näytä muuttuneen siitä, kun olin nuorena kesätöissä yhdellä laitoksella yli 20 vuotta sitten. Toivottavasti ohjelmassa puututaan antibioottien käyttöön, joka oli hulvatonta jo siihen aikaan. Lohi tarvitsee tilaa, mutta se ei ole kustannustehokasta, joten lohet ovat kuin sillit suolassa ja taudit ovat ikuinen riesa. Vesihome ja lohen erillaiset virukset suurimpana.
Skotlannin lohenkasvatus loppu lohivirukseen, joka levisi täysin hallitsemattomasti laitoksilla. Kasvatettu lohi on varsinainen antibiootti -coktail. Tuohon aikaan lohille syötettiin lähinnä turkistarhoilta yli jäänyttä rehua, joka saatiin kalanmakuiseksi silakalla. Loppuvaiheessa silakan määrä kasvatettin, ettei kala olisi maistunut rehulta ja mukaan lisättiin punaista väriainetta, jotta kuluttaja on tyytyväinen lohen väriin kaupan kalatiskillä. Luonnossa väri tulee lohen syömästä planktonista, krilleistä ja katkaravuista.
Itse on sitä mieltä, EU:n pitäisi kieltää kasvatuskalan myynti "Kala" -nimikkeen alla, niin vähän tuotteella on tekemistä luonnonkalan kanssa. Itse en ole kasvatuskalaa syönyt tuon kesätyön jälkeen ja sain äidinkin puhuttua yli ja jättämään usein tarjouskalana myytävä ns. Norjan lohen kaupan tiskille. Kasvatettu lohi ei varmasti ole mikään terveysruoka ei aikuisille eikä varsinkaan lapsille tuon lääke -coktailin takia, Itse en kyllä väriainettakaan kovin vapaaehtoisesti söisi. Mutta kasvatetun lohen lääke/rehun -jäämiä on vähän tutkittu.
Nykyisin kuluttajaa hämätään kaupan myyntinimillä, myydään merilohta, Jäämeren lohta ja Norjan merilohta. Kaikki nämä ovat sitä samaa kasvatettua lohta. Kirjolohtakin on luonnonvaraisena Tyynellä valtamerellä, mutta kiinteä lihaisempana kuin luonnonvarainen Pohjois-Atlaninlohi on kirjolohi otettu kasvatuskalaksi.