En tajua ruokien "parasta ennen" päiväyksiä
Mulla on kotona kuivahiivaa jonka "parasta ennen" päiväys oli viisi vuotta sitten. Mutta vieläkin se hiiva toimii, nostaa pullat, nostaa leivät, luo alkoholin kotikaljaan,... joten vieläkin käytän sitä hiivaa.
MIKSI EN KÄYTTÄISI? Se toimii! Kun se toimii, mä käytän sitä! Vai onko siinä hiivassa muka jokin huono puoli josta en tiedä?
Kommentit (15)
No siksi se on parasta ennen päiväys eikä viimeinen käyttöpäivä. Miksi nämä asiat on joillekin niin vaikeita ymmärtää? Tuote oli parasta ennen sitä parasta ennen päiväystä, mutta toimii sen jälkeenkin, ei ehkä niin hyvin mutta toimii. Sen laatu ei ole ihan priimaa päivämäärän jälkeen.
Mistä tietää onko homejuusto homehtunut?
Se on siksi, ettei kaltaisesi nillittäjät voi sen viiden vuoden päästä mennä kauppaan itkemään, kun tuote ei toimi.
Itse ei ymmärrä "viimeinen käyttöpäivä"-merkintää. Oma nenä kyllä kertoo milloin on viimeinen käyttöpäivä. Monet tuotteet ovat vielä täysin kunnossa sen päiväyksen jälkeen.
Jos ei ymmärrä mitä tarkoittaa parasta ennen, on todella huono luetun ymmärtämisessä. Nykyään ei ymmärretä edes hävetä osaamattomuutta.
Vierailija kirjoitti:
Mistä tietää onko homejuusto homehtunut?
Syöt sitä jos ei tule ribbee,niin se oli kelvollista vielä,siitä tiedät.
Moni sekoittaa "parasta ennen" ja "viimeinen käyttöpäivä", siksi heitetään varmasti paljon käyttökelpoisia elintarvikkeita pois. Syksyllä katsoin YouTubesta juuri yhden videon missä tehtiin näin.
Riippuu tuotteesta. Kuivahiiva herätetään kuumalla vedellä. Tuorehiiva kuolee liian kuumasta vedestä.
Tummat jauhot härskiintyvät vaaleita jauhoja nopeammin. Mutta ruisleipä homehtuu hitaammin.
Rasvaton maito pysyy rasvaista maitoa pidempään juomakelpoisena.
Pakkaus, tuote, ominaisuus. Kaikki ei toimi viiden vuoden päästä parasta ennen päivää. Ja tuote voi olla pilaantunut, ennen viimeistä käyttöpäivää. Ne ovat vain valmistajan lupaamia päiviä siihen asti. Milloin ovat syötäviä.
Jos tuotantoketjussa jokin menee vikaan. Ei sillä päivällä ole väliä.
Vierailija kirjoitti:
Itse ei ymmärrä "viimeinen käyttöpäivä"-merkintää. Oma nenä kyllä kertoo milloin on viimeinen käyttöpäivä. Monet tuotteet ovat vielä täysin kunnossa sen päiväyksen jälkeen.
Jos ei olisi, kauppiaat käyttäisivät sitä härskisti hyväksi. Taidat olla niin nuori, että et ole käsitellyt elintarvikkeita esim. kasarilla tai aiemmin. Kaupoista saattoi saada minkälaista tuoretavaraa hyvänsä. Jos tiskissä ollut jauheliha tummui, siihen sotkettiin punajuurimehua tms, jotta väri freesautuisi ja tekisi kauppansa. Tämä oli sitten lievimmästä päästä.
Vierailija kirjoitti:
Riippuu tuotteesta. Kuivahiiva herätetään kuumalla vedellä. Tuorehiiva kuolee liian kuumasta vedestä.
Tummat jauhot härskiintyvät vaaleita jauhoja nopeammin. Mutta ruisleipä homehtuu hitaammin.
Rasvaton maito pysyy rasvaista maitoa pidempään juomakelpoisena.
Pakkaus, tuote, ominaisuus. Kaikki ei toimi viiden vuoden päästä parasta ennen päivää. Ja tuote voi olla pilaantunut, ennen viimeistä käyttöpäivää. Ne ovat vain valmistajan lupaamia päiviä siihen asti. Milloin ovat syötäviä.
Jos tuotantoketjussa jokin menee vikaan. Ei sillä päivällä ole väliä.
Tuo maitojuttu ei pidä ollenkaan paikkansa, vaan asia on juuri päinvastoin. Mulla on tuosta asiasta erittäin paljon omakohtaista kokemusta.
Löysin kaapista karkkeja joissa parasta ennen päiväys 2015, ihan hyviä oli vielä-
Vierailija kirjoitti:
Löysin kaapista karkkeja joissa parasta ennen päiväys 2015, ihan hyviä oli vielä-
Olet vähään tyytyväinen.
Niin, ne merkinnät on tehty sekä kauppiaan että asiakkaan turvaksi. Joku säilyke säilyy lähes rajattomasti jos purkki ei vuoda. Hotellien aamiaisilla olen nähnyt sinappi- ja ketsuppipurkkeja joissa on mennyt päiväys vanhaksi ajat sitten. Autotallilla on aina grillimakkaraa jääkaapissa oluiden kanssa. Erään kerran grillattiin makkaraa jossa viimeinen käyttöpäivä oli mennyt 3 kk sitten. Ei mitään vikaa. Sinapit on aina vanhoja kun niitä Virosta tuodaan kun muistetaan. Tuoreet lihat ja varsinkin kalat tosin pilaantuu aika nopeasti. Fileitä kun ostan niin heti paistan tai savustan.
Vierailija kirjoitti:
Mistä tietää onko homejuusto homehtunut?
Tuo on maailman vaikein kysymys! Miten muka homejuusto pilaantuu kun se alunperinkin on jo "pilalla"? Mistä tietää onko homejuusto syömäkelpoista vai ei?
Ehkä pitää ensin antaa homejuustoa eläimille. Sialla taitaa olla jumalattoman tarkka nenä. Sika ei ikinä suostu syömään mitään pilaantunutta. Joten jos sika syö sata vuotta vanha homejuustoa, niin sitten myös ihmiset voivat sitä syödä.
Sika syö melkein kaikkea muuta ruokaa, mutta ei ikinä pilaantunutta ruokaa. Se mikä on pilaantunutta sialle, se on myös pilaantunutta ihmiselle. Ehkä madoille tai toukille tai kakkakärpäsille se ruoka vielä kelpaa.
ap
Laatu heikkenee vähitellen. Osassa nopeammin, toisissa hitaammin, joissakin erittäin hitaasti. Jos et tajua mitä sanat parasta ennen tarkoittaa, mene koulun penkille takaisin.