Ekaa kertaa kinkkua paistamassa - mistä pieni kinkku yksin asuvalle?
Haluan kerrankin tehdä itse ylikypsää kinkkua ja paistoliemestä kastikkeen.
Kertokaa vinkkejä miten onnistuisin?
Kommentit (18)
Kannattaa ostaa iso kinkku ja vaikka pakastaa mitä ei syö. Pienestä tulee kuivakkaa.
Ei tule kuivaa kun paistaa matalassa lämmössä uunipussissa pellillä tai pienessä vuoassa. Tamminen valmistaa nimellä pikkukinkku, on tuoresuolattu ei mitään pakastettua. Löytyy ässästä ja k-kaupoista. Itselläni ollut jo vuosia. Aivan loistava, ei ikinä jää mitään rippeitä ja riittää hyvin muutamaksi päiväksi. Yksi painaa noin 1,5-2kg. Paisto-ohjekin on tarran toisella puolella mukana. Suosittelen.
Foliohattu tiiviisti kinkulle päähän ja kannikkalle pitkä kypsennys. Tulee hyvä :)
Vierailija kirjoitti:
Kannattaa ostaa iso kinkku ja vaikka pakastaa mitä ei syö. Pienestä tulee kuivakkaa.
Joku luuton juhlakinkku 3 - 4 kg on hyvä. Meillä kahdella syöjällä se on syöty jo ennen uutta vuotta. Eipähän sitten tarvitse miettiä muiden jouluruokien kuin laatikoiden kanssa. Kypsä kinkku on oikein mainio leivänpäällinenkin. Jos sitä jää, sen voi silputa ja laittaa pakastimeen, siitä tulee parempi kinkkukastike kuin näistä kaupan kinkkurouhepusseista.
Kaupastahan niitä kinkkuja saa. Kinkkurulla nimellä kulkevat ne pienimmät.
Kiitos vinkeistä! Jos ei käytä paistopussia niin mitä pitäis huomioida? Ei varmaan suoraan pellille vaan johonkin lasivuokaan? Vai kannattaako satsata paistopussiin?
onko paistomittari pakollinen? Haluaisin kyllä ylikypsää varmuudella niin voiko onnistua ilman mittaria?
ap
Tammisella on pieniä n.1-1,5 kg, mutta niistä ei tule mureita vaikka kuinka ylikypsentää. Mureuden puuttuminen johtunee yleisesti nyky sianlihan rasvattomuudesta. Mun vinkkini on : valitse kinkku jossa on mahdollisimman paljon läskiä päällä, ei mitään jälkikäteen lisättyä " makurasvaa" . Paista paistopusissa, tämä on se juju nr1, noin 130C kunnes paistomittari , juju nr2 , näyttää ainakin 85 C . 2 kg ottaa aikaa 4h tai enemmän. Jäähdytä liemi ja kuori rasva pois, sulla aivan helvetin hyvää kirkasta lientä joko selaisenaan tai tunattavaksi
Jos mehevää kinkkua haluat, niin paista se taikinakuoressa! Tee ruisjauhoista ja vedestä kiinteä taikina ja peitä sillä kinkku tiiviisti joka puolelta. (Meillä taikinassa oli kerran ruisjauhon lisäsi kuivattuja, jauhettuja sekasieniä ja se oli suorastaan herkullista.)
Paistomittari on hyvä olemassa, mutta ilmankin pärjää. Alhainen lämpö ja pitkä paistoaika, niin varmasti onnistuu.
Muista katsoa sähköhinnat, kun se on niin pitkä aika kun se on uunissa, ettei pörssihinnat juuri tuolloin pompsahda, tämä ehkä se tärkein vinkki mitä tuossa pitää tänä päivänä huomioida.
Vierailija kirjoitti:
Kiitos vinkeistä! Jos ei käytä paistopussia niin mitä pitäis huomioida? Ei varmaan suoraan pellille vaan johonkin lasivuokaan? Vai kannattaako satsata paistopussiin?
onko paistomittari pakollinen? Haluaisin kyllä ylikypsää varmuudella niin voiko onnistua ilman mittaria?
ap
Paistat tarpeeksi pienellä lämpötilalla tarpeeksi kauan. Mittarilla on aina varmempaa.
Vierailija kirjoitti:
Tammisella on pieniä n.1-1,5 kg, mutta niistä ei tule mureita vaikka kuinka ylikypsentää. Mureuden puuttuminen johtunee yleisesti nyky sianlihan rasvattomuudesta. Mun vinkkini on : valitse kinkku jossa on mahdollisimman paljon läskiä päällä, ei mitään jälkikäteen lisättyä " makurasvaa" . Paista paistopusissa, tämä on se juju nr1, noin 130C kunnes paistomittari , juju nr2 , näyttää ainakin 85 C . 2 kg ottaa aikaa 4h tai enemmän. Jäähdytä liemi ja kuori rasva pois, sulla aivan helvetin hyvää kirkasta lientä joko selaisenaan tai tunattavaksi
Taidan sittenkin ostaa isomman kinkun 3-4 kg että tulee varmasti mureaa ja mehevää. Pakastan sitten loput jos yli jää.
Paistomittari ja paistopussi lisätty myös ostoslistalle.
Kiitos kaikille vinkeistä :)
Tuo vinkki ruistaikinakuoresta oli hyvä. Teen aina välillä taikinakuoressa, ja sillä tavalla saa kyllä parhaan lopputuloksen. Paistopussi on silti hyvänä kakkosena, ja on paljon helpompi, vähemmän sotkua. Ehkä ap:n nyt ensikertalaisen kannattaa ottaa paistopussi, ja ehkä sitten ensi vuonna tehdä se ruistaikinakuori. Järkevä päätös myös ottaa 3-4 kilon kinkku, kilohinta on halvempi ja loput voi pakastaa.
Vierailija kirjoitti:
Tammisella on pieniä n.1-1,5 kg, mutta niistä ei tule mureita vaikka kuinka ylikypsentää. Mureuden puuttuminen johtunee yleisesti nyky sianlihan rasvattomuudesta. Mun vinkkini on : valitse kinkku jossa on mahdollisimman paljon läskiä päällä, ei mitään jälkikäteen lisättyä " makurasvaa" . Paista paistopusissa, tämä on se juju nr1, noin 130C kunnes paistomittari , juju nr2 , näyttää ainakin 85 C . 2 kg ottaa aikaa 4h tai enemmän. Jäähdytä liemi ja kuori rasva pois, sulla aivan helvetin hyvää kirkasta lientä joko selaisenaan tai tunattavaksi
Suomeksi Vie aikaa!
Ostin valmiiksi paistetun kinkun. Ei tarvii mietiskellä ja vahtia sitä eikä putsata uunia sen jälkeen.
Vierailija kirjoitti:
Ostin valmiiksi paistetun kinkun. Ei tarvii mietiskellä ja vahtia sitä eikä putsata uunia sen jälkeen.
Nuo eivät yleensä ole oikeanlaista joulukinkkua, vaan muistuttavat sitä kinkkua, mitä on palana myynnissä ympäri vuoden, mutta kalliimmalla hinnalla. Eräät tuttavani olivat paistaneet sitå kinkkua lisää kotiuunissaan, jotta saivat siihen mieleisen kypsyysasteen.
No kaupasta niitä saa, itsekin meinaan ostaa sellaisen 2,5 kiloisen ja ekaa kertaa elämässäni keittää sen. Saa nähdä miten onnistuu?