Jos ostan nyt jouluksi lohta, säilyykö se pakkasessa?
Kommentit (17)
Vakuumin pakattu, ilmatiivis lohi säilyy pidempään pakkasessa kuin tuoretiskiltä ostettu. Tuoretiskiltä ostettu jäätyy epätasaisemmin.
tänä vuonna tulee lohi olemaan halpaa vielä pitkään, itse ostan vasta joulukuun alussa pakkaseen.
Kala säilyy pakkasessa 1-3kk, riippuen kalan rasvaisuudesta.
Ei varmaan säily. Usko minua olen kalastaja ja kalastanut 35 vuotta. Lohi on huonoin kala mitä tulee säilyvyyteen 2 viikkoa se säilyy korkeintaan hyvänä.
säilyy ja säilyy. Siis kyllähän se syötävänä säilyy mikrobiologisesti, mutta saako siitä enää mitään järkevää jouluruokaa valmistettua on toinen asia. Ja lohi rasvaisena kalana on huono pakastettava.
Säilyy JOS ostat tuoreen. Älä siis osta sellaista joka on pakastettu, sulatettu myyntiin, ja sinä taas pakastat sen.
Paras olisi jos voisit ostaa tutulta kalastajalta suoraan veneestä, tai kaupasta kysyt saisitko ostaa pakastejäisen kalan jäässä.
Säilyy tietty, mutta rasvaisten kalojen kuten juuri lohen ja vaikkapa muikun maku huononee hyvin nopeasti eli ei kannata viikkoja säilyttää jos on pakko pakastimeen laittaa.
Mieheni kalastaa aktiivisesti lohia ja laittaa kalan veneessä jäihin (pieni kylmälaukku missä useita coolereita jäässä), suoraan veneestä pihaan tullessa perkaa, ja siitä perattu kala vakuumiin ja pakastimeen 3h sisällä kalan kuolemasta.
Säilyy vuoden verran pakastimessa hyvänä. Vaikka tuo "kalastaja" muuta huutelee yllä. Ehkä kylmäketju katkeaa?
Hanki Jäämeren lohta, se on jo valmiiksi kylmää.
Jos säilymisellä tarkoittaa että sitä voi edelleeen syödä vaaratta niin todennäköiesti.
Aikanaan täälläpäin säilöttiin lohi hapattamalla. Se säilyi viileässä kellarissa pytyssä parikin vuotta syömäkelpoisena. Mausta voidaan olla montaa mieltä, mutta jotain kertonee se että hapatettu lohi hävisi rahvaankin pöydästä sitä mukaa kun muita säilömistapoja tuli saataville.
Rasvaisen kalan rasvalla on tapana eltaantua helposti ja eltaantuminen kohdistuu juuri niihin terveellisiin rasvamolekyyleihin. Elikkä max kuukausi.
Vierailija kirjoitti:
Mieheni kalastaa aktiivisesti lohia ja laittaa kalan veneessä jäihin (pieni kylmälaukku missä useita coolereita jäässä), suoraan veneestä pihaan tullessa perkaa, ja siitä perattu kala vakuumiin ja pakastimeen 3h sisällä kalan kuolemasta.
Säilyy vuoden verran pakastimessa hyvänä. Vaikka tuo "kalastaja" muuta huutelee yllä. Ehkä kylmäketju katkeaa?
Ei säily hyvänä, mutta syötävänä varmaan. Kokeile joskus ottaa pakastimesta tuollainen vuoden pakastimessa säilytetty ja muutaman päivän säilytetty ja maista pala kumpaakin raakana "sashimina". Eroa on niin rakenteessa kuin mauassakin. Rasvathan nosita alkaa pikkuhiljaa härskittyä pakkasessakin viikoissa.
Toki, jos siitä lohesta tekee vaikka perisuomalaiseen tapaan lähes korpuksi kypsennettyä uunilohta niin ei varmaan ole paljon väliä onko ollut pakastimessa viikon, kuukauden vai vuoden.
Jos laitat tuoreena pakkaseen ja savustat sitten niin sillai ok.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Mieheni kalastaa aktiivisesti lohia ja laittaa kalan veneessä jäihin (pieni kylmälaukku missä useita coolereita jäässä), suoraan veneestä pihaan tullessa perkaa, ja siitä perattu kala vakuumiin ja pakastimeen 3h sisällä kalan kuolemasta.
Säilyy vuoden verran pakastimessa hyvänä. Vaikka tuo "kalastaja" muuta huutelee yllä. Ehkä kylmäketju katkeaa?
Ei säily hyvänä, mutta syötävänä varmaan. Kokeile joskus ottaa pakastimesta tuollainen vuoden pakastimessa säilytetty ja muutaman päivän säilytetty ja maista pala kumpaakin raakana "sashimina". Eroa on niin rakenteessa kuin mauassakin. Rasvathan nosita alkaa pikkuhiljaa härskittyä pakkasessakin viikoissa.
Toki, jos siitä lohesta tekee vaikka perisuomalaiseen tapaan lähes korpuksi kypsennettyä uunilohta niin ei varmaan ole paljon väliä onko ollut pakastimessa viikon, kuukauden vai vuoden.
Miksi kukaan sitä enää "muutaman päivän säilyttelisi" kun pakastimesta ottaa ja vielä sitten söisi raakana? Nyt taas keksitty omat säännöt että ollaan oikeassa netissä. Joo minäkin sanon että kaksi päivää säilytetty sashimi ei ole hyvää. Älä kokeile.
Kun sen heti pakastetun kalan ottaa jääkaappiin aamulla sulamaan (ei pöydälle!) ja tekee illalla ruuaksi savustamalla tai voissa paistamalla, niin on kuin tuore kala. Vakuumi suojaa rasvoja hapettumiselta.
Kyllä säilyy. Osta mahdollisimman tuoretta lohta ja laita heti pakastimeen.