Hei Ikäloput! Aihe: kala, kalastus ja kalaruoat 'ennen hyvinä aikoina'. Mitä kalaa saitte? Miten kalastitte? Missäpäin maata yms?
Hei Ikäloput!
Mitä kalaa tuli teille 'ennen'? Haukea, lahnaa, ankeriaita, kampela oli silloin roskakala, mutta niin niin hyvää, kalastajat toivat... grilliin? savustitte? Missä päin? Millaista kalastusta? Osasitko sinäkin, stadilainen, itse perata kalat? Kaikki tämmönen jo unohtunut? Mitä muuta muistuu mieleen aiheesta 'kalat ja kalastus'? Ankeriaat ja kampelat täysin kadonneet? Roskala 'silakka' ostettiin kaupasta tai torilta. Savusilakat - kuka osaa niitä enää edes perata ja tuskin saa kaupasta? Mutta mm Ravintola Elitessä menuun ykkösenä 'Silakat ja muusi' ja 'Läskisoosi'... Nk böklinkiä ei enää saa edes kaupasta - kyllä oli hyvää... myllyyn savusilakkaa ja voita... muistaako joku? Entä Kalakukko? Eivätkö ihmiset ymmärrä hyvän päälle vai eikö savusilakkaa enää saa tämmöiseen valmistukseen?
Kyllä on maailmanmeno muuttunut? Ajatuksia mm aiheista kala, kalastus ja kalaruoat 'ennen hyvinä aikoina'...
Kommentit (22)
?????????????? 14 yhden sortin ennätys
Ongella vedettiin affua lammesta eteläsavossa mökillä. Itse perkasin jo pikkutyttönä. Mulla on ollut onni olla vanhemmat, jotka ovat opettaneet kaikkea, vaikka Helsingin Töölössä asuttiinkin.
Tässä on ap:lle lisää kysymysmerkkejä:
??????????????????????????????????????????????????????????
Meidän perheen perinteinen kalaruoka oli pakastesei blockki uunissa ja kermaa purkillinen päälle. Valkopippuria ja hieman suolaa.
Vierailija kirjoitti:
Laita ap lisää kysymyksiä. 'JA yhtä inhottavia!
Oisit aloittanut eri tavalla!
Loukkaavaa haukkua ikälopuksi.
Susta tulee joka päivä vähän vanhempi
Kylän lähistöllä pienehkö järvi, muistan isäni kalastaneen haukea, ahventa,, särkeä, lahnaa ja ehkä muutakin, talvella madetta sai ... namnammm
Lähivesien kalaa ei saa syödä kuin korkeintaan kerran viikossa, itse en vaivautuisi kalastamaan yhtään mitään. Kaupasta ostan jotain joka tulee jäämereltä tms kauempana olevilta alueilta joissa on puhtaammat vedet.
Vierailija kirjoitti:
Lähivesien kalaa ei saa syödä kuin korkeintaan kerran viikossa, itse en vaivautuisi kalastamaan yhtään mitään. Kaupasta ostan jotain joka tulee jäämereltä tms kauempana olevilta alueilta joissa on puhtaammat vedet.
On nää hauskoja vastauksia. Kumpi in ekologisesti parempi lähijärven kala vai toiseltapuolen palloon teollisesti pyydetty. Samat ahdistuu sitten ilmastonmuutoksesta.
Mitä muistatte mopoilusta, poistitteko aikoinaan änkän, virittelittekö sitä jotenkin ja kaikki muukin mopoiluun liittyviä asioita voisi kertoa esimerkiksi savosta ja muistakin maakunnista, oliko tankissa risiiniöljyä joka tuoksui niin hyvältä, paraniko kulku vain virityssuuttimella, oliko kulkupelinä solikka vai tunturi ja montako vaihdetta, mutta ennenkaikkea kiinnostaisi pilkkiminen, merellä tai järvellä ja jotenkin päässä viiraa ja vaikeaa pysytellä yhdessä aiheessa, mutta panettaako teitä ja koskahan on viimeksi näin käynyt ja haisiko silakka, mistä tulikin mieleen silliparvet.................
Me olimme köyhiä ja kalastimme ihan tarpeeseen. Perheessä oli kuusi lasta, joten kaikki ilmainen ruoka otettiin, mitä luonto tarjosi, niin kalat kuin marjat ja sienetkin. Meillä oli sellainen pieni perämoottorivene ja verkot olivat usein vedessä. Isä teki myös joka kevät uuden katiskan ja katiska oli vedessä koko kesän. Sen verran tuli kalaa, että vieläkin kalaruoat ovat mieluisia. Tosin tuntuu, että en vaan osaa paistaa kalasta yhtä herkullista kuin isä aikoinaan.
Vierailija kirjoitti:
Me olimme köyhiä ja kalastimme ihan tarpeeseen. Perheessä oli kuusi lasta, joten kaikki ilmainen ruoka otettiin, mitä luonto tarjosi, niin kalat kuin marjat ja sienetkin. Meillä oli sellainen pieni perämoottorivene ja verkot olivat usein vedessä. Isä teki myös joka kevät uuden katiskan ja katiska oli vedessä koko kesän. Sen verran tuli kalaa, että vieläkin kalaruoat ovat mieluisia. Tosin tuntuu, että en vaan osaa paistaa kalasta yhtä herkullista kuin isä aikoinaan.
Oliko se moottori Vire.
Nyt katiskaa ei saa pitää koko kesää järvessä, se pitää kokea parin tunnin välein ettei kala mene paniikkiin. Katiska pitää kokea ja kala tappaa tai päästää elämään kalan elämää ;)
Vierailija kirjoitti:
Ostin tonni kalaa purkissa valintatalosta.
Sama. N53
Ikäloput? Mikä on tämä ikälopun määritelmä? Vastaan vaikka olen 30+
Nykyisin pidän verkkoja ja katiskoita järvessä, käyn pilkillä, uistelen ja ongin mato- ja pohjaongella. Saaliina kuhaa, ahventa, särkeä, lahnaa, haukea, joskus madetta ja harvemmin lohta. Kaikki syödään mitä saadaan, paitsi että liian pienet tietysti vapautetaan. Savustetaan, keitetään, paistetaan, grillataan jne. Kalasta on moneksi. Catch and release -kalastus on eläinrääkkäystä!
Ukillani oli aikoinaan rysä ja se tuli tutuksi ja hän harrasti myös iskukoukkujen laittoa. Viimeksi mainittua aion ensi talvena kokeilla.
Olen lapsesta saakka osannut kalojen perkauksen ja jatkokäsittelyn, tosin kunnolla fileoimaan opin vasta nuoruusiässä.
Kala on hyvää ja terveellistä ruokaa, sekä mukava tapa olla luonnossa.
Nykyihmiset sanoo yäk jos pitää kalaan koskea 😂
Mitä nyt tuosta Oulun edustalta verkoilla vedestä tuli, en muista. Mummolan vieressä olleesta järvestä sai hyvin ahventa ja haukia. Eipä siellä ollessa usein muuta syötykään kuin kalaa eli tavoin valmistettuna.
Ostin tonni kalaa purkissa valintatalosta.