miten potut höyrytetään? Tai mikä olisi terveellisin tapa kypsentää ne?
itse olen aina keittänyt kuorineen ja kuvitellut että ravintoaineet säilyy.. Nyt ne kannattaisikin höyryttää. Pitääkö olla joku höyrytyskattila vai :o
Kommentit (19)
ei tarvita vettä, pistelen vaan haarukalla vähän reikiä kuoriin.
Höyryttää voi vaikka metallisiivilässä, vähän vettä kattilan pohjalle.
Kotimaisiin kattiloihin löytyy niitä höyrytysosia usein lisäosina.
Potut keitetään höyrykattilassa tai siivilässä kattilassa tiiviin kannen alla. Höyrykattila on kyllä hyvä kapistus erilaisten vihannesten valmistamiseen. Ja esim alaosassa voi keittää vaikka riisiä ja sen päällä höyrytysosassa kypsennetään vihanneksia.
Itse kypsennän aina uudet perunat höyrykattilassa (veteen ja perunoiden päälle runsaasti tilliä), kuoriperunat talvella milloin missäkin. Ja syön talviperunatkin kuorineen :)
entäpä kauanko kypsentäminen kestää mikrossa ja täydellä tehollako? Entä höyrykattilassa?
entäpä kauanko kypsentäminen kestää mikrossa ja täydellä tehollako? Entä höyrykattilassa?
kolmisen pottua kypsyy n. 4 minuutissa. Tai riippuu perunalajikkeesta, niiden kanssa saa olla varovainen ettei tee niistä ylikypsiä jolloinka niistä tulee niitä koulujen keittiöiden pahoja kumipottuja. Kun saa niihin pottuihin oikean kypsennysajan näppituntumalla opetettua, niin makua ei erota hellalla keitetystä.
Nimimerkillä kannu on hankkinut hintansa takaisin säästyneissä sähkökuluissa ja ennen kaikkea säästyneessä ajassa =)
Höyrykeittimestä en osaa sanoa. En ikinä kypsennä perunoita hellalla, kestääääää liian kauaaaaan... Mutta mulla onkin jo monen vuoden kokemus ja satoja pottuja keitettynä. Teen mikrossa perunat myös muissa muodossa kuin keitettynä (esim. lohkoperunat, perunamuusin).
vie aikaa vajaa 15 min. Keittäminen huonompi siksi, että siinä perunat lilluvat kuumassa vedessä johon ravinteita liukenee paljon enemmän kuin jos ne höyryttää.
Kannattaa kuorista muistaa se, että aina kypsennettyjäkään pottuja ei saa kuorittua niin että vaan se uloin pintaosa lähtee, usein lähtee sitä kuorenalusta samalla tavalla kuin jos kuorimaveitsellä kuorii.
Miksi pulloja höyrytetään... uunissahan on parasta steriloida lasia?
muuten kuin tarkoittamana pulloa? Et vissiin esim. katso elokuvia, lue kirjoja jne...
riippuen höyrykattilassa 10-20 min. Kannattaa seurata tilannetta. Alkukesän ekat pienet Timot kypsyvät nopsaan.
Tulisikin jo kesä!
Arvaan että "vanhat" perunat kestävät höyrykattilassa n. 30 min, jona aikana ehtii tehdä muun ruuan.
entäpä kauanko kypsentäminen kestää mikrossa ja täydellä tehollako? Entä höyrykattilassa?
kiitos kaikille! eikä kukaan haukkunut uusavuttomaksi :) t. Ap
se on kasvis.
Kun se keitetään tai höyryssä kuumennetaan, se on silloin loistava askarteluliima.
Näin opittiin jo koulussa 1968
kattilassa. Ostat vaan muutaman euron metalliritilän(sellainen avautuva häkkyrä) sinne pohjalle. Se kattilan pohjalle, vettä sen verran että tulee just ritilän pohjalle asti. perunat päälle ja kansi kiinni. Kun vesi kiehuu, pienennät lämpöä. helppoa.
jälkikypsennys muutama minuutti. Jos keitän kattilassa noin 15 min ja vesi pois melko tarkkaan. Taluspaperi perunoiden päälle ja kansi, höyryttyvät siinä.
riippuen höyrykattilassa 10-20 min. Kannattaa seurata tilannetta. Alkukesän ekat pienet Timot kypsyvät nopsaan. Tulisikin jo kesä! Arvaan että "vanhat" perunat kestävät höyrykattilassa n. 30 min, jona aikana ehtii tehdä muun ruuan.
"Vanhat" perunat kypsyy höyrykattilassa n. 30 minuutissa. Meillä on jo lapsuuden kodissa perunat keitetty aina höyrykattilassa, lapsena en edes tiennyt muuta tapaa perunoiden keittämiseen olevan. Potuista tulee höyrykattilassa jotenkin vähemmän vetisiä (sama juttu mikrossa kypsentäessä).
Jostain syystä uudet perunat keitän aina silti vedessä (tämäkin lapsuuden kodista opittua). En edes tiedä miksi. Olisko sillä jotain tekemistä tillin kanssa? Keitinvedessä oleva tuore tilli "maustaa" perunat jotenkin paremmin kuin jos se tilli olisi höyrykattilassa pottujen päällä?
Pullo on muuten flinda tai skagu :)
pitääkö veden höyrytyskattilan allakiehua ennenkuin perunat laittaa kattilaan?
Vierailija kirjoitti:
Onpas tässä ap keskustellut ahkeraan itsensä kanssa. KUKA muka käyttää oikeasti perunoista sanaa potut?!
Samvais Gamgi
Perunoiden kanssa voi samalla kertaa höyryttää muitakin kasviksia. Esim. porkkana ja kukkakaali kypsyvät mukavasti samalla kertaa. Saa ruokaansa vaihtelua.
Vierailija kirjoitti:
pitääkö veden höyrytyskattilan allakiehua ennenkuin perunat laittaa kattilaan?
Ei välttämättä.
Jos on kiire, voi veden keittää vedenkeittimellä ennen kuin kaataa sen kattilaan.
osta vanhanajan painekattila tai höyrykattila,alaosaan tulee vesi ja yläosaan perunat jotka kysyvät sitten kannen alla kun vesi kiehuu!kätevä myös vihanneksille