Kasvisruoat, esimerkkinä avokado!
Kasvistenkaan kaupalllisuus ei ole kovin mairittelevalla tasolla:
Avokadon tuotanto vaatii energiaa, vettä, lannoitteita ja torjunta-aineita.
Niitä kuljetetaan pitkiä matkoja: pakkausmateriaalit, energian kulutus jalostuksen, kuljetuksen, jäähdytyksen aikana.
Vaativat poikkeuksellisen paljon vettä, viljellään alueilla, joissa on pulaa vedestä, tästä aiheutuu myös kuivuutta, helleaaltoja, metsäkatoja viljelyalan alta.
Avokadoteollisuudesta käydään kiistaa kartellien ja jengien välillä, toimintaa voisi kuvata jopa sanalla sota, toimintaan liittyy kiristystä, murhia, orjuutusta ja moni muita haitallisia lieveilmiöitä.
Tuotannolla rahoitetaan muun muassa huumebisnestä.
Vientiteollisuuden arvo noin 2,4 miljardia ja Kiina vasta lähdössä mukaan koko touhuun...
Linkkejä löytyy helposti googlesta.
Kommentit (26)
Tyypillinen ilmiö, raha ratkaisee, vaikka onkin ihan eri tuote niin eikös siellä autojen akkuteollisuudessakin murhia ja orjuutusta synny, kun isot herrat haluaa tehdä rahaa.
Näissä on vielä se yhdistävä tekijä, että molemmat markkinoidaan terveellisenä ja ympäristöystävällisenä tuotteena, vaikka näitä käyttämällä aiheutat maailmalla enemmän pahaa kuin itse paholainen.
Aina niin hassua, kun kaikki luulee kasvissyöjien syövän vaan avokadoja, soijaa, tofua. Itse en syö ikinä mitään noista. Mutta eihän kukaan tietämättömyydelle ja tyhmyydelleen mitään, vois ei ole älyä oppia lisää. Sad.
Vierailija kirjoitti:
Popsi popsi avokadoja ja tuhoa koko maailma...vai oliko se porkkanaa vai miten se laulu menikään?
Taitaa butten ja msulmien toimet ehtiä tuhota maailman ennen avokadoja.
On myös vastuullsisesti kasvatettuja avokadoja. Se puu tekee syvälle juuret ja sen varjossa saa hyviä satoja nälkäisille muista kasveista.
En kyllä syö avokadoja, kuin korkeintaa kerran vuodessa, jos iskee kuokan himo.
Vierailija kirjoitti:
Tyypillinen ilmiö, raha ratkaisee, vaikka onkin ihan eri tuote niin eikös siellä autojen akkuteollisuudessakin murhia ja orjuutusta synny, kun isot herrat haluaa tehdä rahaa.
Näissä on vielä se yhdistävä tekijä, että molemmat markkinoidaan terveellisenä ja ympäristöystävällisenä tuotteena, vaikka näitä käyttämällä aiheutat maailmalla enemmän pahaa kuin itse paholainen.
Missä mainostetaan avokadoja ympäristöystävällisenä?
Kasvisruokavaliota ei ole edelleenkään pakko koostaa käyttämällä soijaa, prosessoituja lihakorvikkeita tai edes avokadoja.
Tämä on totta. Ennen söimme avokadoja silloin tällöin, nyt olen ajatellut että pitää ainakin vähentää, ellei lopettaa. Ilmankin pärjää.
Ja juuri tästä syystä en koskaan syö avokadoja. Myös mantelit ja riisi ovat ei-listalla. Tofua syön, jos se on tehty Suomessa ja Euroopassa viljellystä soijasta.
Avokado ei ole proteiinipitoinen tuote eikä siksi vertaudu lihaan. Jos jättää lihan pois niin kannattaa ottaa tilalle kasviproteiineja kuten papuja ja linssejä tai vaikkapa nyhtökauraa eikä avokadoa. Itse syön eurooppalaista soijaa ihan hyvillä mielin enkä kuuntele soijavääntöä lihaaneilta jotka syöttävät tuotantoeläimilleen gm-soijaa lattari-amerikasta.
Syön hyvin kasvispainotteisesti. Olen pari kertaa maistanut avokadoa, se on ällöttävää. Maistuu hajusteettomalta saippualta ja tuntuu, kun söisi vähän kiinteämpää vaseliinia.
Tänään teen kotimaisesta kaalista kaalilaatikkoa (kotimaista ohraa, ei riisiä) ja salaattina sen kanssa kotimaista porkkanaa. Tosi tylsää, mutta ilmastoystävällistä (ja se kaali ei pieretä, kun sen ensin keittää pienessä vesitilkassa ilman kantta, niin ne pahimmat rikkiyhdisteet haihtuu - tämä opetettiin jo 80-luvun kotitalouskirjassa).
Ilman lihaa ja kalaa emme olisi kehittyneet koska b12 vitamiini.
Vierailija kirjoitti:
Kasvisruokavaliota ei ole edelleenkään pakko koostaa käyttämällä soijaa, prosessoituja lihakorvikkeita tai edes avokadoja.
Soijaa saa Euroopasta
Pitää nähdä vaivaa jos haluaa brasilialaista soijaa ihmisravinnoksi eikä rehuksi. Myös lihansyöjät syövät avokadoja.
Olen kasvissyöjä, mutten ole eläissäni syönyt avokadoja.
Avokado ei ole kasvisruoka, vaan hedelmä. Olen ollut kasvissyöjä jo 25 vuotta, enkä ole elämäni varrella kertaakaan ostanut avokadoja. Minulla on useampi lihaa syövä ystävä, jotka järkyttyivät kovasti, kun yksi kauppaketju mainosti, että ei enää lentorahtaisi hedelmiä. Huolestuivat, että enää ei saa avokadoja kohta mistään. Itse en ole keksinyt sille mitään käyttöä. Mieluummin laitan leipäni päälle kotimaista tomaattia tai kurkkua.
Avokadoa harvemmin ostan on niin kallista. Kasvispainotteista ruokaa, edullisia kiwihedelmiä joskus.
Vierailija kirjoitti:
Avokado ei ole kasvisruoka, vaan hedelmä. Olen ollut kasvissyöjä jo 25 vuotta, enkä ole elämäni varrella kertaakaan ostanut avokadoja. Minulla on useampi lihaa syövä ystävä, jotka järkyttyivät kovasti, kun yksi kauppaketju mainosti, että ei enää lentorahtaisi hedelmiä. Huolestuivat, että enää ei saa avokadoja kohta mistään. Itse en ole keksinyt sille mitään käyttöä. Mieluummin laitan leipäni päälle kotimaista tomaattia tai kurkkua.
Tomaatti ei ole suomesta kotoisin.
"Tomaatti eli vihannestomaatti (Solanum lycopersicum) on koisokasvien (Solanaceae) heimoon kuuluva kasvi, joka on lähtöisin Perusta ja Chilestä. Nimitystä tomaatti käytetään sekä koko kasvista että sen syötävästä, voimakasvärisestä (useimmiten punaisesta) hedelmästä, joka kasvitieteellisesti on marja. Kasvin nimi on peräisin meksikolaisesta nahuatlin kielestä, joka oli aikoinaan asteekkien valtakunnan pääkieli."
Kurkkukaan ei ole suomesta
"Kurkku on peräisin Aasiasta, tarkemmin määritellen todennäköisesti Himalajan vuoristosta, mutta sen villimuoto kasvaa harvinaisena myös Intian eteläosissa."
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Avokado ei ole kasvisruoka, vaan hedelmä. Olen ollut kasvissyöjä jo 25 vuotta, enkä ole elämäni varrella kertaakaan ostanut avokadoja. Minulla on useampi lihaa syövä ystävä, jotka järkyttyivät kovasti, kun yksi kauppaketju mainosti, että ei enää lentorahtaisi hedelmiä. Huolestuivat, että enää ei saa avokadoja kohta mistään. Itse en ole keksinyt sille mitään käyttöä. Mieluummin laitan leipäni päälle kotimaista tomaattia tai kurkkua.
Tomaatti ei ole suomesta kotoisin.
"Tomaatti eli vihannestomaatti (Solanum lycopersicum) on koisokasvien (Solanaceae) heimoon kuuluva kasvi, joka on lähtöisin Perusta ja Chilestä. Nimitystä tomaatti käytetään sekä koko kasvista että sen syötävästä, voimakasvärisestä (useimmit
Mitä sillä on väliä? Moni muukaan viljeltävä ei ole. Kotimaiseksi sitä nyt kuitenkin kutsutaan, jos se kasvaa täällä Suomessa. Kasvatan itse tomaattini.
Vierailija kirjoitti:
Kasvisruokavaliota ei ole edelleenkään pakko koostaa käyttämällä soijaa, prosessoituja lihakorvikkeita tai edes avokadoja.
Inhottaa, kun niin monesti ravintoloissa kasvisruoka nimenomaan koostetaan soijasta ja prosessoiduista lihankorvikkeista.
Vierailija kirjoitti:
Avokado ei ole kasvisruoka, vaan hedelmä. Olen ollut kasvissyöjä jo 25 vuotta, enkä ole elämäni varrella kertaakaan ostanut avokadoja. Minulla on useampi lihaa syövä ystävä, jotka järkyttyivät kovasti, kun yksi kauppaketju mainosti, että ei enää lentorahtaisi hedelmiä. Huolestuivat, että enää ei saa avokadoja kohta mistään. Itse en ole keksinyt sille mitään käyttöä. Mieluummin laitan leipäni päälle kotimaista tomaattia tai kurkkua.
Tomaatit todella harvoin ovat kovin hyviä, se on hirmu harmi. Eivät myöskään kotimaiset tomaatit. Voi kun joku viljelisi oikeasti herkullisia tomaatteja.
Ja joo avokado ei varmaan monelle ole mikään pääivittäisruoka, vaan joskus syötävä herkku.
Popsi popsi avokadoja ja tuhoa koko maailma...vai oliko se porkkanaa vai miten se laulu menikään?