Jos on raudanpuutosta
Ja alkaa esim enemmän syömään rautapitoisia ruokia, eli lisää määrää esim ihan kunnolla esim 70% lisää, niin kuinka kauan aikaa menee että rautamäärä kehossa korjaantuu enemmän normaaliksi???
Kommentit (8)
Kannattaa muistaa että samalla aterialla ei syö maitotaloustuotteita, ne heikentävät raudan imeytymistä. Ei ennen eikä jälkeen aterian. Pitää parin tunnin tauon ellei pidemmänkin.
Itsellä nousi HB anemialuvuista viitearvoihin 4 kk aikana. Lisäsin juurikin noita kasvikunnan tuotteita, joissa ei ole hemirautaa. Helpommin saa nostettua jos syö myös eläinperäisiä tuotteita.
EI TARVII NEUVOA, että mitä pitää tehdä jne.
KYSYMYS OLI, että kauanko ajallisesti kestää että rauta-arvot paranee, jos siis esim aijemmin ruuasta ei ole saanut tarpeeksi rautaa ja sitten nostaa rautamäärän 70% korkeammalle tasolle päivittäin.
Vierailija kirjoitti:
EI TARVII NEUVOA, että mitä pitää tehdä jne.
KYSYMYS OLI, että kauanko ajallisesti kestää että rauta-arvot paranee, jos siis esim aijemmin ruuasta ei ole saanut tarpeeksi rautaa ja sitten nostaa rautamäärän 70% korkeammalle tasolle päivittäin.
On riippuvainen millä sä lähdet sitä arvoa nostamaan. Mikset voi vetää rautatabletteja lisäksi? Nopeuttaisi prosessia. Puhutaan kuitenkin kuukausista ei päivistä.
Sellaista ravintoa ei olekaan millä mä 9lisin saanut nostettua ferritiini arvoni normaaleiksi alle kympistä, niin kauan kun mulla on todella runsaat kuukautiset. Ja on aika oleellista tietää että maitotuotteet, tee ja kahvi estää raudan imeytymisen käytännössä kokonaan, ei me olla ajatustenlukijoita. Ja jos olet esimerkiksi mies niin saat arvot varmaan kuntoon ravinnollla, jos olet menstruoiva henkilö niin miksi et halua syödä rautatabletteja?
Vierailija kirjoitti:
Kannattaa muistaa että samalla aterialla ei syö maitotaloustuotteita, ne heikentävät raudan imeytymistä. Ei ennen eikä jälkeen aterian. Pitää parin tunnin tauon ellei pidemmänkin.
Ahaa tämä taitaakin olla syy kosherille, kun siinä vanhassa tekstissä sanotaan vaan ympäripyöreästi että ei saa keittää emää lapselle tarkoitetussa ravinnossa tjs.
t. Ateisti joka pääsiäisen kunniaksi opiskeli juutalaisuudesta ja kosherista vain koska halusi sivistyä lisää
ps. Suomessa maitoa tungetaan ihan joka aterialla lapsuudesta asti niin onko raudalla merkitystä esim osteoporoosin synnyssä?
"Raudan saantisuositus hedelmällisessä iässä olevilla naisilla on 15 mg päivässä. Miehillä ja iäkkäämmillä naisilla saantisuositus on 9 mg päivässä. Raskaana oleville ei ole erillistä suositusta. Heillä rautalisän tarve on varsin tavallista 1. raskauskolmanneksen jälkeen. Sen tarve arvioidaan muun muassa hemoglobiinimäärityksen perusteella.
Raudan muodot, lähteet ja imeytyminen
Rauta imeytyy huonosti. Naisilla ravinnon raudasta imeytyy keskimäärin 13 % ja miehillä 6 %. Ravinnossa rauta on joko hemimuodossa (eläinperäinen hyvin imeytyvä rauta) tai non-hemimuodossa (kasviperäinen heikosti imeytyvä rauta). Hemirauta imeytyy non-hemirautaa paremmin, sillä siitä imeytyy keskimäärin 25 %. Keskimääräisessä pohjoismaisessa ruokavaliossa noin 10 % raudasta on hemimuodossa. Hemiraudan päälähteitä ovat liha ja lihavalmisteet.
Ravinnosta saatavan raudan pääasiallisin muoto on kuitenkin non-hemirauta, jonka lähteenä ovat kasvikunnan tuotteet. Non-hemiraudan imeytyminen paranee, jos elimistön rautatila on huono.
Suomessa pääasialliset raudan lähteet ovat viljatuotteet sekä liha, lihavalmisteet ja liharuoat.
Non-hemiraudan imeytymistä edistävät C-vitamiini, lihan ja kalan proteiinit sekä orgaaniset hapot. C-vitamiinilla on voimakas imeytymistä edistävä vaikutus. C-vitamiinin parhaita lähteitä ovat tuoreet kasvikset, hedelmät ja marjat sekä C-vitaminoidut mehut. Lihassa, siipikarjassa, kalassa ja äyriäisissä on raudan imeytymistä edistävää peptidiä (MPF; meat, poultry, fish). Orgaanisia happoja on muun muassa fermentoiduissa kasviksissa, esimerkiksi hapankaalissa. Myös muun muassa joissakin hedelmissä esiintyvä sitruunahappo on orgaaninen happo.
Non-hemiraudan imeytymistä heikentävät fytaatit, kalsium, soijaproteiini ja fenoliset yhdisteet. Länsimaisessa ruokavaliossa fytaateista noin 90 % saadaan viljatuotteista. Erityisesti leseissä on runsaasti fytaatteja. Kalsium on hyvin voimakas non-hemiraudan imeytymisen estäjä. Se heikentää myös hemiraudan imeytymistä. Kalsiumin pääasialliset lähteet ovat maito ja maitovalmisteet sekä kalsiumilla täydennetyt maitovalmisteiden tyyppiset tuotteet, kuten kaura- ja soijajuomat. Soijaproteiini itsessäänkin heikentää raudan imeytymistä. Fenolisia yhdisteitä esiintyy muun muassa teessä, kahvissa ja kaakaossa sekä pinaatissa ja nokkosessa.
Parhaiten riittävän raudan saannin turvaa monipuolinen sekaruokavalio. Raudanpuutteessa kiinnitetään ensisijaisesti huomiota raudan imeytymistä edistäviin tekijöihin. Vaikeammissa tilanteissa on tarpeen kiinnittää huomiota myös raudan imeytymistä estäviin tekijöihin."
Tästä voidaan päätellä, että helvetin kauan menee, jos on varasto tyhjä. Vuosia.
Todennäköisesti kuukausia ellei kauemminkin. Muista, että kasvikunnan tuotteissa oleva rauta ei juuri imeydy, joten kannattaa syödä lihaa, riistaa, verta ja maksaa.