Karjalanpiirakan tuntee kaikki, mutta tiedätkö mikä on pyörö?
Mita muita perinneruokia olette maistaneet? Ja mitä perinneruokia valmistatte yhä? Onko sinulla esim. leipäjuuri aina valmiina?
Ja pyörö on pieni ruisleipänen, jonka päällä on perunamuusia.
Kommentit (20)
Minäkin tunnen sen nimellä kukkonen .
Sekin on karjalainen piirakka.
Kuten riisipiirakka, mihin lienet viitannut.
Vierailija kirjoitti:
Eikä ole, pyörö on hiivaleipätaikinasta tehty, eli vehnää ja siinä on päällä riisipuurota tai perunamuusia. Pyörö tunnetaan myös nimellä kukkonen.
Mun karjalan evakkomummoni teki ruisperunapyöröjä. Olen niitä lapsena 60 luvulla syönyt viimeksi. Eli turha tästä on tapella, autenttinen kokemus. ap.
Sämpylätaikinan tyylinen taikina, ja riisipuuroa päällä. Opettelin tekemään, oli kotona aina meillä näitä Pohjois-Karjalassa.
Kauheen vaikeita selittää muille, mitä ne ovat. Ja jotenkin nyt vaikea myös itselleni ajatella, millainen olisi ruispyörö. Kaikkea voi tietty olla, mutta kyllä toi ruispyörö on harvinainen, jos sellainen on.
Vierailija kirjoitti:
Sämpylätaikinan tyylinen taikina, ja riisipuuroa päällä. Opettelin tekemään, oli kotona aina meillä näitä Pohjois-Karjalassa.
Kauheen vaikeita selittää muille, mitä ne ovat. Ja jotenkin nyt vaikea myös itselleni ajatella, millainen olisi ruispyörö. Kaikkea voi tietty olla, mutta kyllä toi ruispyörö on harvinainen, jos sellainen on.
Oisko syynä se että pappani viljeli ruista ja taloudessaan lähes kaikki leivottiin rukiiseen vielä silloin 60 luvulla. Vehnä ostettii silloin kaupasta ja siitä tehtiin ainosataan pullaa.
Vierailija kirjoitti:
Eikä ole, pyörö on hiivaleipätaikinasta tehty, eli vehnää ja siinä on päällä riisipuurota tai perunamuusia. Pyörö tunnetaan myös nimellä kukkonen.
Voi olla ruista tai vehnää tai molempia. Näitä muuten syödään myös Venäjällä.
Vierailija kirjoitti:
Eikö se ole vatruska?
Ei. Siinä on perunataikinaa kuori ja riisiä sisällä. Eikä ihan perinneruoka, peräisin säätyläisten pöydästä.
Miksi näissä perinnepiirakoissa on muka aina riisiä, kun eihän sitä ole viljelty Suomessa koskaan ja rahvaalla ei ollut rahaa ostaa viljaa vaan se piti tuottaa itse?
Vierailija kirjoitti:
Miksi näissä perinnepiirakoissa on muka aina riisiä, kun eihän sitä ole viljelty Suomessa koskaan ja rahvaalla ei ollut rahaa ostaa viljaa vaan se piti tuottaa itse?
Riisipiirakat oli alunperin juhlaruokaa. Arkipäivinä leivottiin yleensä esim. perunapiirakoita.
Vierailija kirjoitti:
Miksi näissä perinnepiirakoissa on muka aina riisiä, kun eihän sitä ole viljelty Suomessa koskaan ja rahvaalla ei ollut rahaa ostaa viljaa vaan se piti tuottaa itse?
Varmaan siksi, että rahvas on alkanut käyttää sitä riisiä heti kun siihen ollut varaa, ehkä joskus 1800-luvun lopulla? Ja kun on koko ajan ollut paremmin ja paremmin vara ostaa riisiä, niin siitä on tullut sitten pysyvä tapa.
Vierailija kirjoitti:
Miksi näissä perinnepiirakoissa on muka aina riisiä, kun eihän sitä ole viljelty Suomessa koskaan ja rahvaalla ei ollut rahaa ostaa viljaa vaan se piti tuottaa itse?
Alunperin niissä on ollut ohra riisin tilalla. Täyte on voinut myös vaihdella. Se ostoriisi on ollut arvostetumpaa ja niitä on suosittu juhlissa. Ja se juhlapitojen versio on sitten saanut perinneruuan aseman.
Vierailija kirjoitti:
Sekin on karjalainen piirakka.
Kuten riisipiirakka, mihin lienet viitannut.
O
Pyörö on enemmän kainuulainen
ja sen päällä voi olla vaikka marjasosetta.
Mikä on nimeltään ruistaikinakuoreen tehty piirakka joka kaulitaan pyöreäksi, laitetaan riisi-/ohrapuuroa toiselle reunalle, taitetaan puolikuuksi ja paistetaan kuumalla pannulla tai puuhellan kannella ilman rasvaa. Ennen paistamista piiraan reuna pyöräytetään kiinni pienellä lautasella leikkaamalla. Karjalaislähtöinen tätini näitä paisteli, mutta siitä on jo niin paljon aikaa etten jaksa muistaa.
Pyörö on samannäköinen kuin pieni rahkapiirakka, Oma mummoni laittoi keskelle mannapuuroa. Hän teki myös vatruskoita, sultsinoita ja supukoita ja keitinpiiraita.
Vierailija kirjoitti:
Mikä on nimeltään ruistaikinakuoreen tehty piirakka joka kaulitaan pyöreäksi, laitetaan riisi-/ohrapuuroa toiselle reunalle, taitetaan puolikuuksi ja paistetaan kuumalla pannulla tai puuhellan kannella ilman rasvaa. Ennen paistamista piiraan reuna pyöräytetään kiinni pienellä lautasella leikkaamalla. Karjalaislähtöinen tätini näitä paisteli, mutta siitä on jo niin paljon aikaa etten jaksa muistaa.
Kuulostaa keitinpiirakalta, sulhaspiirakaksi sitä myös sanotaan. Ne kyllä paistetaan pannulla rasvassa.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Sekin on karjalainen piirakka.
Kuten riisipiirakka, mihin lienet viitannut.
O
Pyörö on enemmän kainuulainen
ja sen päällä voi olla vaikka marjasosetta.
Tuo on taas ihan eri juttunsa.
Vierailija kirjoitti:
Miksi näissä perinnepiirakoissa on muka aina riisiä, kun eihän sitä ole viljelty Suomessa koskaan ja rahvaalla ei ollut rahaa ostaa viljaa vaan se piti tuottaa itse?
Aiemmin oli ohraa, mutta kun herrasväki alkoi käyttää riisiä niin otettiin heistä mallia ainakin juhliin
Olen syönyt lapsena mummoni tekemiä vatruskoita.
Eikä ole, pyörö on hiivaleipätaikinasta tehty, eli vehnää ja siinä on päällä riisipuurota tai perunamuusia. Pyörö tunnetaan myös nimellä kukkonen.