Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Karjalanpiirakan tuntee kaikki, mutta tiedätkö mikä on pyörö?

Vierailija
23.12.2022 |

Mita muita perinneruokia olette maistaneet? Ja mitä perinneruokia valmistatte yhä? Onko sinulla esim. leipäjuuri aina valmiina?
Ja pyörö on pieni ruisleipänen, jonka päällä on perunamuusia.

Kommentit (20)

Vierailija
1/20 |
23.12.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Eikä ole, pyörö on hiivaleipätaikinasta tehty, eli vehnää ja siinä on päällä riisipuurota tai perunamuusia. Pyörö tunnetaan myös nimellä kukkonen.

Vierailija
2/20 |
23.12.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Minäkin tunnen sen nimellä kukkonen .

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/20 |
23.12.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Pyörö on Petosella Kuopiossa 🤣

Vierailija
4/20 |
23.12.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Sekin on karjalainen piirakka.

Kuten riisipiirakka, mihin lienet viitannut.

Vierailija
5/20 |
23.12.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Eikö se ole vatruska?

Vierailija
6/20 |
23.12.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Eikä ole, pyörö on hiivaleipätaikinasta tehty, eli vehnää ja siinä on päällä riisipuurota tai perunamuusia. Pyörö tunnetaan myös nimellä kukkonen.

Mun karjalan evakkomummoni teki ruisperunapyöröjä. Olen niitä lapsena 60 luvulla syönyt viimeksi. Eli turha tästä on tapella, autenttinen kokemus. ap.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/20 |
23.12.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Sämpylätaikinan tyylinen taikina, ja riisipuuroa päällä. Opettelin tekemään, oli kotona aina meillä näitä Pohjois-Karjalassa.

Kauheen vaikeita selittää muille, mitä ne ovat. Ja jotenkin nyt vaikea myös itselleni ajatella, millainen olisi ruispyörö. Kaikkea voi tietty olla, mutta kyllä toi ruispyörö on harvinainen, jos sellainen on.

Vierailija
8/20 |
23.12.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Sämpylätaikinan tyylinen taikina, ja riisipuuroa päällä. Opettelin tekemään, oli kotona aina meillä näitä Pohjois-Karjalassa.

Kauheen vaikeita selittää muille, mitä ne ovat. Ja jotenkin nyt vaikea myös itselleni ajatella, millainen olisi ruispyörö. Kaikkea voi tietty olla, mutta kyllä toi ruispyörö on harvinainen, jos sellainen on.

Oisko syynä se että pappani viljeli ruista ja taloudessaan lähes kaikki leivottiin rukiiseen vielä silloin 60 luvulla. Vehnä ostettii silloin kaupasta ja siitä tehtiin ainosataan pullaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/20 |
23.12.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Eikä ole, pyörö on hiivaleipätaikinasta tehty, eli vehnää ja siinä on päällä riisipuurota tai perunamuusia. Pyörö tunnetaan myös nimellä kukkonen.

Voi olla ruista tai vehnää tai molempia. Näitä muuten syödään myös Venäjällä.

Vierailija
10/20 |
23.12.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Eikö se ole vatruska?

Ei. Siinä on perunataikinaa kuori ja riisiä sisällä. Eikä ihan perinneruoka, peräisin säätyläisten pöydästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/20 |
23.12.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Miksi näissä perinnepiirakoissa on muka aina riisiä, kun eihän sitä ole viljelty Suomessa koskaan ja rahvaalla ei ollut rahaa ostaa viljaa vaan se piti tuottaa itse?

Vierailija
12/20 |
23.12.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Miksi näissä perinnepiirakoissa on muka aina riisiä, kun eihän sitä ole viljelty Suomessa koskaan ja rahvaalla ei ollut rahaa ostaa viljaa vaan se piti tuottaa itse?

Riisipiirakat oli alunperin juhlaruokaa. Arkipäivinä leivottiin yleensä esim. perunapiirakoita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/20 |
23.12.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Miksi näissä perinnepiirakoissa on muka aina riisiä, kun eihän sitä ole viljelty Suomessa koskaan ja rahvaalla ei ollut rahaa ostaa viljaa vaan se piti tuottaa itse?

Varmaan siksi, että rahvas on alkanut käyttää sitä riisiä heti kun siihen ollut varaa, ehkä joskus 1800-luvun lopulla? Ja kun on koko ajan ollut paremmin ja paremmin vara ostaa riisiä, niin siitä on tullut sitten pysyvä tapa.

Vierailija
14/20 |
23.12.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Miksi näissä perinnepiirakoissa on muka aina riisiä, kun eihän sitä ole viljelty Suomessa koskaan ja rahvaalla ei ollut rahaa ostaa viljaa vaan se piti tuottaa itse?

Alunperin niissä on ollut ohra riisin tilalla. Täyte on voinut myös vaihdella. Se ostoriisi on ollut arvostetumpaa ja niitä on suosittu juhlissa. Ja se juhlapitojen versio on sitten saanut perinneruuan aseman.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/20 |
23.12.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Sekin on karjalainen piirakka.

Kuten riisipiirakka, mihin lienet viitannut.

O

Pyörö on enemmän kainuulainen

ja sen päällä voi olla vaikka marjasosetta.

Vierailija
16/20 |
23.12.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mikä on nimeltään ruistaikinakuoreen tehty piirakka joka kaulitaan pyöreäksi, laitetaan riisi-/ohrapuuroa toiselle reunalle, taitetaan puolikuuksi ja paistetaan kuumalla pannulla tai puuhellan kannella ilman rasvaa. Ennen paistamista piiraan reuna pyöräytetään kiinni pienellä lautasella leikkaamalla. Karjalaislähtöinen tätini näitä paisteli, mutta siitä on jo niin paljon aikaa etten jaksa muistaa.

Vierailija
17/20 |
23.12.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Pyörö on samannäköinen kuin pieni rahkapiirakka, Oma mummoni laittoi keskelle mannapuuroa. Hän teki myös vatruskoita, sultsinoita ja supukoita ja keitinpiiraita.

Vierailija
18/20 |
23.12.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Mikä on nimeltään ruistaikinakuoreen tehty piirakka joka kaulitaan pyöreäksi, laitetaan riisi-/ohrapuuroa toiselle reunalle, taitetaan puolikuuksi ja paistetaan kuumalla pannulla tai puuhellan kannella ilman rasvaa. Ennen paistamista piiraan reuna pyöräytetään kiinni pienellä lautasella leikkaamalla. Karjalaislähtöinen tätini näitä paisteli, mutta siitä on jo niin paljon aikaa etten jaksa muistaa.

Kuulostaa keitinpiirakalta, sulhaspiirakaksi sitä myös sanotaan. Ne kyllä paistetaan pannulla rasvassa.

Vierailija
19/20 |
23.12.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Sekin on karjalainen piirakka.

Kuten riisipiirakka, mihin lienet viitannut.

O

Pyörö on enemmän kainuulainen

ja sen päällä voi olla vaikka marjasosetta.

Tuo on taas ihan eri juttunsa.

Vierailija
20/20 |
23.12.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Miksi näissä perinnepiirakoissa on muka aina riisiä, kun eihän sitä ole viljelty Suomessa koskaan ja rahvaalla ei ollut rahaa ostaa viljaa vaan se piti tuottaa itse?

Aiemmin oli ohraa, mutta kun herrasväki alkoi käyttää riisiä niin otettiin heistä mallia ainakin juhliin

Olen syönyt lapsena mummoni tekemiä vatruskoita.