Muistatteko ajan kun valkosipuli oli eksoottinen maku.
Joskus aikoinaan 80-luvulla just jupit söivät valkosipulietanoita tms valkosipulilla maustettua ruokaa lounaalla ja muka pyysivät kovalla äänellä anteekisi tullessan palaveriin pahaa hajuaan. Annettiin anteeksi, mutta hien ja vanhan viinan hajua ei annettu anteeksi.
,
Kommentit (17)
En muista, se on ollut aina pahaa ja on edelleen pahaa.
Tai sinihomejuusto, ciabatta, pesto.
En muista. On aina kuulunut ruokaan.
No en muista. Arvelisin ihan perus suomalaiseksi jutuksi.
80 luvulla alakouluikäisenä pyysin äitiä laittamaan valkosipulia keittoon kun pidin sen mausta pizzassa. Jostain syystä laittoi sen kuorineen kaikkineen.
Meidän faija kauhisteli vakosipulin hajua. Kuitenkin se jaksoi ylistää minun tekemää spagettikastiketta, jossa oli tietysti (hänen tietämättään) valkosipulia reippaasti.
Se mitä ei tiedä, ei myöskään haittaa.
Silloisessa kotikaupungissani oli italialainen pitseria, jossa valkosipulia käytettiin ainakin 70-luvulla. Ei siis kovin uusi tuttavuus.
Meillä ainakin on aina syöty valkosipulia. Ihan sai kaupasta ja kasvimaalta.
Olen huomannut, että jotkut eivät syö vieläkään valkosipulia, kun pelkäävät, että se haisee hengityksessä. Kyllä itse vaan oikein toivon että haisee ja paskikset pysyvät kauempana.
Sitähän on ollut iät kaiket. Mummo kasvatti sitä jo 1960. Suomeen sitä on tullut jo satoja vuosia sitten, käytettii mm. lääkkeenä.
Mina muistan kun ensimmaiset paprikat tulivat myyntiin Helsingissa. Vein niita sitten maalle maistettaviksi, ei kelvannut.
En kyllä muista. Olen syntynyt 1972, ja lapsuudessa, alle 5 vuotiaana, muistan isän tehneen usein valkosipulivoita jota levitti paksulti ruisleivälle. Isä kuoli 5 v. syntymäpäivänäni, joten olen varma tuosta ajasta. Oltiin kaupunkilainen duunariperhe.
Voihan se olla, että esim. maaseudulla ei ole siihen aikaan valkosipulia käytetty.
Kyllä kaupungissa tiedettiin valkosipuli jo ennen 90 lukua. Maaseudulla sitä ehkä vierastettiin. Samalla kun tietyt ruuat ovat yleistyneet niin huomaan että osa on melkein kadonnut kuten maksapihvit ja tilliliha ja kotletit. Ei kuulu ainakaan minun ruokavalioon.
ONKO AP TODELLA JUNTTI VAI MUUTEN TYHMÄ???
Vierailija kirjoitti:
En kyllä muista. Olen syntynyt 1972, ja lapsuudessa, alle 5 vuotiaana, muistan isän tehneen usein valkosipulivoita jota levitti paksulti ruisleivälle. Isä kuoli 5 v. syntymäpäivänäni, joten olen varma tuosta ajasta. Oltiin kaupunkilainen duunariperhe.
Voihan se olla, että esim. maaseudulla ei ole siihen aikaan valkosipulia käytetty.
Olen maaseudulta kotoisin ja meillä oli kotona aina valkosipulia kasvimaalla, sitä käytettiin liha- ja kalaruokiin ja tehtiin valkosipulivoita. Myöhemmin aikuisena nielaisin joka aamu valkosipulinkynnen kokonaisena ja ruokalusikallinen oliiviöljyä päälle varmaan parin vuosikymmenen ajan. Eipä ole vieläkään korkeaa verenpainetta tai muutakaan vaivaa vaikka ikää jo yli seittemän vuosikymmentä. Edelleen viljelen valkosipulia ja syön ihan päivittäin. Valkosipuli auttaa moneen vaivaan kuten esim. nuhaan ja korvasärkyyn.
KERRO TAUSTASI kirjoitti:
ONKO AP TODELLA JUNTTI VAI MUUTEN TYHMÄ???
Ei ole juntti eikä tyhmä. Valkosipuli, kynsilaukka, tuli Suomeen vasta pitsojen mukana 70-luvulla.
Olen syntynyt 1978 eikä lapsuudenkodissani Itä-Suomessa käytetty valkosipulia. Äiti kertoi helsinkiläissetänsä oudoista tottumuksista eli miten pahalle haisee, kun käyttää valkosipulia. Itse olen käyttänyt siitä asti kun olen teinistä lähtien kokannut ja isäni sai järkyttävät raivarit hajusta. Junttia porukkaa olivat vanhempani, nykyisin jo syövät, jos joku muu laittaa, mutta itse ovat tuskin ikinä ostaneet.
Viittaat varmaankin 1780-lukuun, sillä 1800-luvun lopun keittokirjassa lihapataan laitettiin laakerin lehti, mustapippuria ja kynsilaukkaa.
80-luvun alussa taisi tulla muotiin valkosipuli. Äiti lisäsi sitä "pizzaan" reilulla kädellä...