Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

En onnistu leivonnassa, en edes pitsapohjassa, neuvokaa helppo patonki/ sämpylätaikina (nostatuksineen!)

Vierailija
22.01.2022 |

Pitsapohjistani tulee liian kovia, niissä ei ole pehmeyttä. Laitan aika paljon sokrua/ hunajaa ja aika runsaasti myös oliiviöljyä, vatkaan käsin, siitäkö kovettuminen?

Kommentit (17)

Vierailija
1/17 |
22.01.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Wewalka pizza kit.

Vierailija
2/17 |
22.01.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Sokeria?!?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/17 |
22.01.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Pizzajauhopussien kyljessä on hyviä ohjeita, katso sieltä. Ja pizzajauholla en nyt tarkoita näitä "lisää vain vesi" -juttuja.

Vierailija
4/17 |
22.01.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Miksi ihmeessä laitat sokeria pizzataikinaan?

Mutta tällä sämpyläohjeella on hankala mielestäni epäonnistua:

https://www.anninuunissa.fi/rapeat-ja-nopeat-jaakaappisampylat/

Vierailija
5/17 |
22.01.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Patonki:

2 dl vettä

1/2 pss kuivahiivaa

1 tl suolaa

2 rkl öljyä

vehnäjauhoja tarpeen mukaan

Elikkäs idioottivarma yhden kohotuksen patonki. Kaksi desiä lämmintä vettä kulhoon, sekoitat siihen suolan, öljyn, hiivan ja jauhoja sen verran että pystyt käsittelemään massaa niin ettei tartu joka paikkaan. Älä vaivaa turhaan, saa olla löysää ja jauhoista. Kun massa on käsiteltävää, jaat sen kolmeen osaan ja rullaat pötköiksi. Pötköt pellille liinan alle kohoamaan lämpimään paikkaan, ideaali on lämpimän uunin päällä. Anna kohota rauhassa joku 45 min. Sitten heität uuniin noin 15 min. Uuni kuumalle. Juustoraaste ja/tai valkosipuli taikinassa tekee ihmeitä.

Vierailija
6/17 |
22.01.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Noudata ohjetta!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/17 |
22.01.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Sokeria ja hunajaa pitsataikinaan? Onko tämä vitsi?

Usein ihmiset laittavat liikaa jauhoja. Niitä mahdollisimman vähän, niin ei tule kovia. Ja oikean määrän tuntee sormissaan, ei sitä voi reseptistä lukea.

Vierailija
8/17 |
22.01.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Fantastinen leipä

Ainekset:

5dl kädenlämpöistä vettä

1dl maitoa

25g tuorehiivaa (1/2 pakettia)

2tl suolaa

1rkl hunajaa

12 1/2 dl vehnäjauhoja

vehnäjauhoja leipomiseen

Työvaiheet:

• Mittaa vesi ja maito astiaan. Murenna hiiva toiseen kulhoon ja lisää suola ja hunaja. Kaada sekaan vähän maitovettä. Sekoita puuhaarukalla, kaada loppu vesimaito joukkoon ja sekoita taikinaan jauhot muutamassa erässä.

• Vaivaa löysäksi leipätaikinaksi. Taikina on siinä vaiheessa hyvää, kun se jotakuinkin irtoaa kulhon reunoista ja käsistä muttei ihan. Ripottele taikinan päälle noin 2 rkl vehnäjauhoja. Peitä kulho pyyhkeellä ja anna nousta vedottomassa paikassa 1-1 1/2 tuntia.

• Kuumenna uuni 240-250 asteeseen. Peitä kaksi uunipeltiä leivinpaperilla.

• Ripottele 1/2-1 dl vehnäjauhoja leivinpöydälle ja kumoa taikina varovasti päälle. Taikinaa ei sitten enää tässä kohtaa vaivailla, vaan ilmakuplat saavat jäädä taikinaan.

• Ripottele vielä pari ruokalusikallista jauhoja taikinan päälle ja taputtele taikinaa ihan vähän kädellä. Älä edelleenkään vaivaa.

• Leikkaa taikina metallilastalla (tai kakkulapiolla) 6-7 suikaleeksi ja suikaleet vielä 2-3 osaan. Palojen ei tarvitse olla samanmuotoisia, mutta samankokoisia kylläkin. Nosta sämpylät pellille.

• Paista sämpylöitä pelti kerrallaan uunissa noin 20 minuuttia. Ensimmäinen pelti vaatii yleensä pari minuuttia pidemmän kypsennysajan kuin jälkimmäinen.

• Anna sämpylöiden jäähtyä ilman peitettä, jotta kuoresta tulee rapea.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/17 |
22.01.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vaivaa kunnolla, nostata riittävän pitkään, älä laita liikaa jauhoja, sokeri pois.

Vierailija
10/17 |
22.01.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Pitsataikinaan ei tule sokeria eikä hunajaa. Jauhoja ei pidä laittaa liikaa, eikä pitsataikinaa myöskään vatkata, jauhot sekoitetaan veden joukkoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/17 |
22.01.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Fantastinen leipä

Ainekset:

5dl kädenlämpöistä vettä

1dl maitoa

25g tuorehiivaa (1/2 pakettia)

2tl suolaa

1rkl hunajaa

12 1/2 dl vehnäjauhoja

vehnäjauhoja leipomiseen

Työvaiheet:

• Mittaa vesi ja maito astiaan. Murenna hiiva toiseen kulhoon ja lisää suola ja hunaja. Kaada sekaan vähän maitovettä. Sekoita puuhaarukalla, kaada loppu vesimaito joukkoon ja sekoita taikinaan jauhot muutamassa erässä.

• Vaivaa löysäksi leipätaikinaksi. Taikina on siinä vaiheessa hyvää, kun se jotakuinkin irtoaa kulhon reunoista ja käsistä muttei ihan. Ripottele taikinan päälle noin 2 rkl vehnäjauhoja. Peitä kulho pyyhkeellä ja anna nousta vedottomassa paikassa 1-1 1/2 tuntia.

• Kuumenna uuni 240-250 asteeseen. Peitä kaksi uunipeltiä leivinpaperilla.

• Ripottele 1/2-1 dl vehnäjauhoja leivinpöydälle ja kumoa taikina varovasti päälle. Taikinaa ei sitten enää tässä kohtaa vaivailla, vaan ilmakuplat saavat jäädä taikinaan.

• Ripottele vielä pari ruokalusikallista jauhoja taikinan päälle ja taputtele taikinaa ihan vähän kädellä. Älä edelleenkään vaivaa.

• Leikkaa taikina metallilastalla (tai kakkulapiolla) 6-7 suikaleeksi ja suikaleet vielä 2-3 osaan. Palojen ei tarvitse olla samanmuotoisia, mutta samankokoisia kylläkin. Nosta sämpylät pellille.

• Paista sämpylöitä pelti kerrallaan uunissa noin 20 minuuttia. Ensimmäinen pelti vaatii yleensä pari minuuttia pidemmän kypsennysajan kuin jälkimmäinen.

• Anna sämpylöiden jäähtyä ilman peitettä, jotta kuoresta tulee rapea.

Tässäkään ei nosateta toista kertaa?

Vierailija
12/17 |
22.01.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Pitsataikinaan ei tule sokeria eikä hunajaa. Jauhoja ei pidä laittaa liikaa, eikä pitsataikinaa myöskään vatkata, jauhot sekoitetaan veden joukkoon.

Tottakai tulee sokeria ja hunajaa!

Ja toki saa vaivata taikinaa.

Paras on löysä taikina ja yön yli kylmäkohotus jääkaapissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/17 |
22.01.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Fantastinen leipä

Ainekset:

5dl kädenlämpöistä vettä

1dl maitoa

25g tuorehiivaa (1/2 pakettia)

2tl suolaa

1rkl hunajaa

12 1/2 dl vehnäjauhoja

vehnäjauhoja leipomiseen

Työvaiheet:

• Mittaa vesi ja maito astiaan. Murenna hiiva toiseen kulhoon ja lisää suola ja hunaja. Kaada sekaan vähän maitovettä. Sekoita puuhaarukalla, kaada loppu vesimaito joukkoon ja sekoita taikinaan jauhot muutamassa erässä.

• Vaivaa löysäksi leipätaikinaksi. Taikina on siinä vaiheessa hyvää, kun se jotakuinkin irtoaa kulhon reunoista ja käsistä muttei ihan. Ripottele taikinan päälle noin 2 rkl vehnäjauhoja. Peitä kulho pyyhkeellä ja anna nousta vedottomassa paikassa 1-1 1/2 tuntia.

• Kuumenna uuni 240-250 asteeseen. Peitä kaksi uunipeltiä leivinpaperilla.

• Ripottele 1/2-1 dl vehnäjauhoja leivinpöydälle ja kumoa taikina varovasti päälle. Taikinaa ei sitten enää tässä kohtaa vaivailla, vaan ilmakuplat saavat jäädä taikinaan.

• Ripottele vielä pari ruokalusikallista jauhoja taikinan päälle ja taputtele taikinaa ihan vähän kädellä. Älä edelleenkään vaivaa.

• Leikkaa taikina metallilastalla (tai kakkulapiolla) 6-7 suikaleeksi ja suikaleet vielä 2-3 osaan. Palojen ei tarvitse olla samanmuotoisia, mutta samankokoisia kylläkin. Nosta sämpylät pellille.

• Paista sämpylöitä pelti kerrallaan uunissa noin 20 minuuttia. Ensimmäinen pelti vaatii yleensä pari minuuttia pidemmän kypsennysajan kuin jälkimmäinen.

• Anna sämpylöiden jäähtyä ilman peitettä, jotta kuoresta tulee rapea.

Tässäkään ei nosateta toista kertaa?

Ei, kerran vain.

Vierailija
14/17 |
22.01.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Teet luultavasti liian kovan taikinan. Pitsapohjassa teen niin löysän taikinan kun koossa pysyy. Nostatuksen jälkeen taputtelen pellille jauhoisin käsin. Löysää taikinaa ei tarvi kaulita, eikä oikein pystykään. Nousee sopivasti ja tulee rapea.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/17 |
22.01.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tarkoititko pizza?

Vierailija
16/17 |
22.01.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Miksi laitat sokeria ja hunajaa pizzapohjaan?

Vierailija
17/17 |
22.01.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Olisiko tässä helpoin ohje: Sikke Sumarin "Rapeakuoriset aamusämpyläni" vuodelta 2015. Taikina sekoitetaan puuroksi edellisenä iltana. Aamulla lusikoidaan pellille jääkaappikylmästä taikinasta kakkaroita ja paistetaan 220astetta 35 min. Ylijäämätaikina takaisin jääkaappiin odottamaan käyttöä.  Jauhoina voi käyttää vehnäjauhoa, sämpyläjauhoja, tms - mitä nyt sattuu olemaan! 

https://sikkesumari.com/2015/10/05/aamusampulat/

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: kaksi kahdeksan kuusi