Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Muistaako kukaan sellaista rusinajälkiruokaa joka oli kuin valkeaa ''keittoa''??

Vierailija
06.10.2021 |

Auttakaa! muistan lapsena syöneeni koulussa jotain hieman laihan valkoisen sosekeiton tapaista jossa rusinoita.
Mitä tämä mahtoi olla??

Kommentit (10)

Vierailija
1/10 |
06.10.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Jotkut maustaa munavellin rusinoilla. En keksi mitään muuta valkoista keitontapaista ruokaa.

Vierailija
2/10 |
06.10.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

En tiedä ruoan nimeä, mutta olen itse syönyt tarhassa samaa jälkiruokaa. Tiedän, mitä tarkoitat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/10 |
06.10.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Maitokiisseli? Tarjoillaan tavallisesti marjojen tai hillon kanssa. Aika tavallinen jälkiruoka.

Vierailija
4/10 |
06.10.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Piimävelli?

Vierailija
5/10 |
06.10.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Köyhän ajan Viktorian kiisseli.

Muuta en tähän hätään keksi

Tai jos muistelijat sekoittavat ruuan riisipuuroon ja rusinasoppaan,

Joskus ennen muinoin kouluisa tarjottiin puuron kyytipoikana marjasoppaa, että puuro maistuis parmmin.

Myös menneen ajan njuhlissa, etekin hautajaissa tarjottii kiisseliä/ soppaa (kreemiä) kerman kanssa juhlavieraille.

Saattoi olla vaikka luumukiisseliä johon lisättiin vatkattua kermaa ja rusinoitakin.

Vierailija
6/10 |
06.10.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Olen tätä ruoka asyönyt pohjalaisen mummoni tekemänä. Hän kutsui tätä ruokaa huituvelliksi. Oli siis tosiaankin todella ohutta valkoista lientä ja siinä rusinoita. Taisi olla ehkä ihan vähän riisiäkin🤔

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/10 |
06.10.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mannapuuro ja rusina soppa. Yleinen jälkiruoka ennen muinoinen

Myös leivonnaiset nimelätään ; Ylioppilaat, oli tunnettu jälkiruoka.

Siinäkin pohjana jokin valkoinen "kiisseli/ puuro tai muuvastava.

Sekä rusinat.

Jälkiruuasta tai leivonnaisista tehtiin ylioppilaslakin mallisia

Ohoh hoh, Oi niitä aikoja...

Vierailija
8/10 |
06.10.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Oho, jäi huomaamatta tuo sosekeittomainen koostumus. Sitten veikkaan maitokiisseliä, ainakin omassa lapsuudessa siihen sai vadelmahillosilmän...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/10 |
06.10.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Huituvelli kirjoitti:

Olen tätä ruoka asyönyt pohjalaisen mummoni tekemänä. Hän kutsui tätä ruokaa huituvelliksi. Oli siis tosiaankin todella ohutta valkoista lientä ja siinä rusinoita. Taisi olla ehkä ihan vähän riisiäkin🤔

Juu. Tuosta ruuasta lienee useita erilaisia versoitoa on ympäri Suomen.

Jotkut noista variaatioista ovat luultavasti edelleen käytössä ja perinneruuan maineessa tietyillä paikkakunnilla.

Usein juuri hautajaisissa tarjotaa perinneruokia.

Eli niitä alueen perus ruokia, jotka olivat vainajan lempiruokia.

Ja joita alueen juhlissa tarjotaaan vähän, kuten häissä, hautajisissa ja suurissa syntymäpäiväjuhlissa.

Minusta jokaisen suomalaisen seudun omissa perinne ruuissa on aina ollut sellaisia ruokia, joita kauempaakin tulleet ja nuorempi sukupolvikin on ainakin ystävällisesti suostunut edes pienen palasen maistamaan.

Vierailija
10/10 |
06.10.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Huituvelli kirjoitti:

Olen tätä ruoka asyönyt pohjalaisen mummoni tekemänä. Hän kutsui tätä ruokaa huituvelliksi. Oli siis tosiaankin todella ohutta valkoista lientä ja siinä rusinoita. Taisi olla ehkä ihan vähän riisiäkin🤔

Aivan olet jäljillä.

Pohjois-Pohjanmaalla tosiaankin tehtiin aikoinaan ruokaa, jota kutsuttiin Huitvelliksi.

Siihen tuli riisiä, ohrasuurimoita, piimää.  Tai mitä milloinkin sattui talon aitoissa ja kellareissa olemaan.

Rusinat olivat todellakin olennaine osa tuota velliksi kutsutta ruokaa.

Itse en ole Pohjos-Pohjanmaalta lähtöisin, mutta ammattin puolesta, siis aikoinaan siihen opiskellessa, yhteeen osioon kuului tutustua  suomalsaisiin pitäjäruokiin.

Erityisesti jäi mieleen savolaisten kalakukko  ja pohjois-karjalaisten sultsinat ja karjalan piirakat.

Myös lappilaisen poronkäristyksen ja heidän pyytämänsä tuoreen lohen graavauksen muistan vieläkin.

Mieleen on jääny myös kainuulainen leipäjuusto ja sen valmistaminen eli tulella aikaansamaat mustat pilkut.