Paikalla luonnontieteilijöitä? Hillotut punasipulit jäässä jääkaapissa, muut tavarat eivät!
Mistä johtuu, että etikka-hunaja-vesiliemessä kiehauttamani punasipulirenkaat ovat jäässä jääkaapissa? Jääkaapin lämpötila ei ole pakkasen puolella. Muut nestettä sisältävät tuotteet ovat juoksevia. Mikä kemiallinen reaktio kyseessä?
Kulho, jossa punasipulit ovat, on ollut jääkaapin keskitasolla edessä, ei takaseinää vasten eikä mitään seinää vasten.
Uskaltaako näitä nyt syödä?
Kommentit (8)
Huhuu! Eikö palstalla ole kemiaa ja fysiikkaa opiskelleita mammoja?
Ovatko ne jäässä, vain vain jähmetyneet? Tuossahan voisi olla joku hyytelöitymisreaktio tapahtunut.
Tuore kurkkukin jäätyy ilman säilöntäaineita.
Kyse on kai vesipitoisuudesta?
Vierailija kirjoitti:
Ovatko ne jäässä, vain vain jähmetyneet? Tuossahan voisi olla joku hyytelöitymisreaktio tapahtunut.
Ei ole hyytelöitymistä havaittavissa, vaan kiteitä. Sulavat sormien välissä, eli ihan jäätä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ovatko ne jäässä, vain vain jähmetyneet? Tuossahan voisi olla joku hyytelöitymisreaktio tapahtunut.
Ei ole hyytelöitymistä havaittavissa, vaan kiteitä. Sulavat sormien välissä, eli ihan jäätä.
Sokeria?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ovatko ne jäässä, vain vain jähmetyneet? Tuossahan voisi olla joku hyytelöitymisreaktio tapahtunut.
Ei ole hyytelöitymistä havaittavissa, vaan kiteitä. Sulavat sormien välissä, eli ihan jäätä.
Sokeria?
Hunajaa laitoin niihin. Mutta koko juttu oli sellaista sohjoa, joka alkoi sulaa. Makeutta ei ole niin paljon, ja se olisi terävämpää jos olisi kiteytynyttä sokeria. Tämä sulaa vain vedeksi sormien välissä, ei mene poikki kuten kiteytynyt sokeriköntti.
ap
Pakko oli googlettaa. Etikan jäätymispiste on korkeampi kuin veden (puhdas etikkahappo jotain 17 astetta C). Eli jos oletkin jotenkin onnistunut säätämään niin, että kaikki vesi on sitoutunut siihen hunajaan tai johonkin ja se etikka yksinään sitten palelee ja jäätyy, kun ei kukaan leiki sen kaa?
Vesi-etikkaseoksella pitäisi taas olla jäätymispiste alle nollan...
Vai voiko kyse olla kulhon materiaalista? Keramiikka-astia. Ei kai se voi "kerätä" kylmää niin, että muuttuisi jääkaapin muuta lämpötilaa kylmemmäksi?