Onko leivän leipominen itse oikeasti halvempaa?
Kun ottaa huomioon raaka-ainekustannukset, tekoajan, tarvikekustannukset ja sähkökustannukset?
Kommentit (19)
No on. Pitäähän siinä valmiissa leivässäkin huomioida nuo samat asiat.
Maksatko itsellesi kotitöistä palkkaa? Kai siinä vähän voittaa, mutta hyöty on minimaalinen ellei nauti leivonnasta.
Riippuu varmaan siitäkin, mitä leipää ostaa. Ja mitä raaka-aineita käyttää.
En saa itse leivotusta leivästä yhtä hyvää kuin kaupan leivästä. Tuoreena on maukasta mutta sitten lähinnä mautonta.
Gluteenittomissa leivissä ainakin todellakin on. Saan 3 eurolla kaupasta pienen paketin leipää, mutta kotona leipomalla vähintään pellillisen. Siltikin, vaikka gluteenittoman jauhot ovat aika kalliita.
Meinaako ap, että valmisleipien tekoon ei mene aikaa ja sähköä vai miksi ne huomioidaan voi kotona tehdyssä leivässä?
Kahteen keskikokoiseen ruislimppuun, jotka maksavat kaupassa yhteensä 6€, kuluu jauhoja n. 1kg eli 60 sentin edestä ja sähköä arviolta 50 sentin edestä.
Eli kotileipä maksaa 55 senttiä kappale vs. kaupan leipä 3€.
Ainakin voi valita minkälaista leipää tekee. Kaupan leivissä on usein mukana sokeria, siirappia ja säilöntäainetta. Itse tykkään taikinajuureen tehdystä leivästä, mutta juuren ylläpitäminen vaatii hieman asialle omistautumista. Auringonkukan siemenet sopivat hyvin leivän sekaan.
Käyn aamulla hakemassa hävikkitalkoon leipiä. Kolme kappaletta 3€.
Jos nyt oletetaan, että halvemmalla tarkoitetaan sitä loppukäyttäjää, joka saa leipänsä halvemmalla itse leipoen kuin kaupasta ostaen. Joo, usein niin onkin, ja mitä enemmän leipoo, sitä paremmaksi siinä tulee, ja rupeaa saamaan ihan kaupasta ostetun veroista leipää, tai paljon parempaakin. Riippuu mihin vertaa.
Ja jos luopuu valmishiivasta ja alkaa tehdä hapanjuureen leivän, niin säästää sen 20 snt hiivasta. Mitä erikoisempia leipiä syö, sitä enemmän itsetehtyinä niissä säästää.
Minun ei kannata leipoa, koska saan äidiltäni ilmaiseksi leipää (ruisleipää ja vaaleaa leipää). Äidilleni se ei ole ilmaista, mutta minulle on. Ainoastaan paahtoleipää ostan, koska siitä ei itsetehtynä saa samanlaista pullamössöä mistä lapset tykkää.
Vierailija kirjoitti:
Jos nyt oletetaan, että halvemmalla tarkoitetaan sitä loppukäyttäjää, joka saa leipänsä halvemmalla itse leipoen kuin kaupasta ostaen. Joo, usein niin onkin, ja mitä enemmän leipoo, sitä paremmaksi siinä tulee, ja rupeaa saamaan ihan kaupasta ostetun veroista leipää, tai paljon parempaakin. Riippuu mihin vertaa.
Ja jos luopuu valmishiivasta ja alkaa tehdä hapanjuureen leivän, niin säästää sen 20 snt hiivasta. Mitä erikoisempia leipiä syö, sitä enemmän itsetehtyinä niissä säästää.
Minun ei kannata leipoa, koska saan äidiltäni ilmaiseksi leipää (ruisleipää ja vaaleaa leipää). Äidilleni se ei ole ilmaista, mutta minulle on. Ainoastaan paahtoleipää ostan, koska siitä ei itsetehtynä saa samanlaista pullamössöä mistä lapset tykkää.
Hyvä säästövinkki. unohdit vain äitisi osoitteen.
Taikinajuurihommasta on tehty turhaan rakettitiedettä. Itse olen vielä aika uunituore leipuri, aloitin omatekoisella juurella, välillä käyttänyt jääkaapissa säilöttyä juurivelliä, välillä kuivattua juurta ja joka kerran on homma onnistunut. Taikinakone on kyllä nykyihmiselle välttämättömyys, ei moni varmaan jaksa käsin vaivaamista pitkään. Koneessa oltava iso kulho min. 5l, koska raski saattaa helposti kuohua muuten ulos. Biltsusta saa 5l talouskoneen 79€, onko hyvä?
Vierailija kirjoitti:
Meinaako ap, että valmisleipien tekoon ei mene aikaa ja sähköä vai miksi ne huomioidaan voi kotona tehdyssä leivässä?
Eikähön ne valmistuskustannukset ole huomioitu jo siinä valmisleivän hinnassa, mikä puolitetaan kaupassa. Vai maksatko sinä kassalla tai valmistajalle vielä erikseen noista? Hölmö.
Vierailija kirjoitti:
Ainakin voi valita minkälaista leipää tekee. Kaupan leivissä on usein mukana sokeria, siirappia ja säilöntäainetta. Itse tykkään taikinajuureen tehdystä leivästä, mutta juuren ylläpitäminen vaatii hieman asialle omistautumista. Auringonkukan siemenet sopivat hyvin leivän sekaan.
Ei pikku juttu sekään, että saa oikeasti vähäsuolaista leipää halutessaan.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Meinaako ap, että valmisleipien tekoon ei mene aikaa ja sähköä vai miksi ne huomioidaan voi kotona tehdyssä leivässä?
Eikähön ne valmistuskustannukset ole huomioitu jo siinä valmisleivän hinnassa, mikä puolitetaan kaupassa. Vai maksatko sinä kassalla tai valmistajalle vielä erikseen noista? Hölmö.
Siis pulitetaan. Ja puolitetaan vain silloin jos on - 50%.
Eilen illalla sekoitin leipätaikinan.
Laitoin kulhon jääkaappiin kylmäkohotukseen.
Aamulla paistoin kaksi vuokaleipää.
En ole laskenut hintaa. Raaka-aineet ei paljon maksa, sähkö jonkin verran.
Mua kiinnostaa se, että tiedän tarkkaan mitä leivässäni on. Harjoittelemalla opin leipomaan herkullista. Eri jauhot, jyvät, öljy, mausteet, neste ym. antavat eri lopputuloksen.
Ja kyllä omatekoinen leipä on hyvää.
Kannattaa paistaa leipävuoassa.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ainakin voi valita minkälaista leipää tekee. Kaupan leivissä on usein mukana sokeria, siirappia ja säilöntäainetta. Itse tykkään taikinajuureen tehdystä leivästä, mutta juuren ylläpitäminen vaatii hieman asialle omistautumista. Auringonkukan siemenet sopivat hyvin leivän sekaan.
Ei pikku juttu sekään, että saa oikeasti vähäsuolaista leipää halutessaan.
Totta. Vasta nyt kun on mihin verrata, huomaan, että kaupan leivissä on hirveästi suolaa.
Riippuu ihan mihin leipään vertaa. Reissumiehiin vai johonkin kalliimpaan ja parempaan.