Kokemuksia pizzakiven käytöstä?
Itse kokeilin tänään ekaa kertaa. Ohjeiden mukaan laitoin kiven uuniin ja uuni 250°:seen.
Ongelma tuli siinä kun yritin siirtää pizzaa leivinpaperin päältä siihen tulikuumalle kivelle.
Mönkäänhän se meni kun ei liukunut ja sain sit sen pizzan semmosena mössönä kiven päälle.
Paljonko niitä jauhoja sinne raa'an taikinan alle oikein pitää laittaa että liukuu?🤣🤣🤣
Oliko kuumalla ilmalla mitään tekemistä ku taikina tarttu leivinpaperiin?
Kommentit (18)
On kokemusta sen verran että käytän sitä nykyään kylmillä ilmoilla perslämmittimenä pihagrillillä istuessani. Eli kivi hetkeksi ritilälle lämpenemään ja sen jälkeen nostetaan penkille ja onpa mukava istua lämpimän kiven päällä. Pysyy koko kroppa lämpimänä vaikka olisi viileämpikin keli.
Vierailija kirjoitti:
Pizzakivi ei yksin riitä, tarvitset hyvän pizzalapion kaveriksi. Ja taikina kannattaa levittää karkean jauhon päällä niin ei tartu pintoihin.
Tätä vähän pelkäsinkin. Menipähän välineurheiluks. Huoh.
Ap
Hyvän sitkon omaava taikina ei tarvitse jauhoja juuri nimeksikää. Kannattaa kokeilla kaupoista löytyvillä italialaisilla pizzajauhoilla.
Vierailija kirjoitti:
Hyvän sitkon omaava taikina ei tarvitse jauhoja juuri nimeksikää. Kannattaa kokeilla kaupoista löytyvillä italialaisilla pizzajauhoilla.
Mul oli tässä keississä se Fazerin pakasteena myytävä pallo. Yön yli kelmussa sulatin.
Ap
Mä laitan sen pizzan kiven päälle leivinpaperin kanssa. Teen pizzan leivinpaperille, leikkaan liiat reunat paperista ja papereineen pizza kivelle. Turha yrittää pelkkää taikinaa siihen siirtää.
Kuten aiempi sano, paperin kanssa vaan pizza kivelle! Ei eroa maussa tai rakenteessa.
Vierailija kirjoitti:
Mä laitan sen pizzan kiven päälle leivinpaperin kanssa. Teen pizzan leivinpaperille, leikkaan liiat reunat paperista ja papereineen pizza kivelle. Turha yrittää pelkkää taikinaa siihen siirtää.
Hyvä vinkki! Kiitos tästä. Mut eihän vaan sen kiven idea mee siinä kun on kuitenkin leivinpaperi välissä 🤔?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Hyvän sitkon omaava taikina ei tarvitse jauhoja juuri nimeksikää. Kannattaa kokeilla kaupoista löytyvillä italialaisilla pizzajauhoilla.
Mul oli tässä keississä se Fazerin pakasteena myytävä pallo. Yön yli kelmussa sulatin.
Ap
Siis joku valmis pohja pakasteesta? No ei ihme. Ne eivät oo pizzataikinaa nähneetkään. Tee ite. Kunnon jauhoista. Hyvin tehty ja kohotettu taikina ei tarvitse jauhoja irtoakseen mistään pellistä tai kivestä. Ja sellanen vuorokauden kohotus huoneenlämmössä niin awot! Tällä kelillä en ehkä tekis mutta ilma kun viilenee.
Vierailija kirjoitti:
Mä laitan sen pizzan kiven päälle leivinpaperin kanssa. Teen pizzan leivinpaperille, leikkaan liiat reunat paperista ja papereineen pizza kivelle. Turha yrittää pelkkää taikinaa siihen siirtää.
No siinä menee kyllä kiven ominaisuudet harakoille!
Pitsauuneille ja pitsakiville käy niin, että nyt kun niitä kannetaan marketista kotiin tai mökille terassille, niin vuoden parin jälkeen niitä kiikutetaan varastoon leipäkoneen ja aromipesän kavereiksi. Tai sitten niitä on tori.fi väärällään.
Mitä te sillä kivellä teette jos sinne jotain leivinpaperia täytyy änkeä. . Se ja sama käyttää sit uunipeltiä. Joka sekään ei sitä leivinpaperia tarvitse kun taikina on oikein tehty.
Pitsakivi riittää, kun et laita taikinaan öljyä ja teet kylmäkohotuksen.
Me on tehty grillissä ( avotulella) pitsoja kivellä ja hyvin onnistuu noin. Vaatii kunnon alustuksen kyllä.
Täytyy vielä mainita että kun sain ensimmäisen jotenkin räävittyä alkuperäiseen muotoonsa, laitoin toisen tavalliselle uunipellille, niin ero oli kuin yöllä ja päivällä.
Kivellä paistetussa pohjassa kunnon tummat kuplat, pellillä paistettu jäi latteaksi ja hailakaks.
En masennu, vaan aion jatkaa hifistelyä.
Ap
Pitsaa ei kannata täyttämisen jälkeen seisottaa ennen paistoa, vaan täytteet taikinan päälle ja heti uuniin.
Käsittääkseni pitsakiven yksi ideoista on se, että kivi imee kosteutta. Jos laittaa leivinpaperin, niin tämä ominaisuus jää kivestä hyödyntämättä.
Vierailija kirjoitti:
On kokemusta sen verran että käytän sitä nykyään kylmillä ilmoilla perslämmittimenä pihagrillillä istuessani. Eli kivi hetkeksi ritilälle lämpenemään ja sen jälkeen nostetaan penkille ja onpa mukava istua lämpimän kiven päällä. Pysyy koko kroppa lämpimänä vaikka olisi viileämpikin keli.
Tätä täytyy kokeilla metsästysreissuilla, metsissä on paljon litteitä kiviä, joita voisi lämmittää nuotiolla ja laittaa sitten kannon päälle pyrstöä lämmittämään.
Vierailija kirjoitti:
Pitsaa ei kannata täyttämisen jälkeen seisottaa ennen paistoa, vaan täytteet taikinan päälle ja heti uuniin.
Käsittääkseni pitsakiven yksi ideoista on se, että kivi imee kosteutta. Jos laittaa leivinpaperin, niin tämä ominaisuus jää kivestä hyödyntämättä.
Ja juusto tomaattikastikkeen päälle, sitten vasta muut täytteet.
Vierailija kirjoitti:
Pitsaa ei kannata täyttämisen jälkeen seisottaa ennen paistoa, vaan täytteet taikinan päälle ja heti uuniin.
Käsittääkseni pitsakiven yksi ideoista on se, että kivi imee kosteutta. Jos laittaa leivinpaperin, niin tämä ominaisuus jää kivestä hyödyntämättä.
Pizzakiven tarkoitus on varata lämpöä että pitsa paistuu pohjasta. Leivinpaperin kanssa kivelle, ei se muuten onnistu.
Pizzakivi ei yksin riitä, tarvitset hyvän pizzalapion kaveriksi. Ja taikina kannattaa levittää karkean jauhon päällä niin ei tartu pintoihin.